مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
شنبه، 09 آبان 1394
آمادگی برای ایام امتحانات میان نوبت

آمادگی برای ایام امتحانات میان نوبت


از آن‌جا که ایام امتحانات فرصتی است برای سنجش میزان یادگیری شما، اهمیت ویژه‌ای دارد. موفقیت یعنی در امتحان بتوانیم حداکثر اطلاعات و توانایی‌هایمان را انتقال دهیم، پس متناسب با میزان توانایی هر فرد موفقیت وی تغییر می‌کند به بیانی دیگر ممکن است نمره 17 برای دانش‌آموزی موفقیت و برای دیگری نمره‌ای ضعیف باشد.
برای کم کردن فاصله بین توانایی‌ها و نمره امتحانمان کارهایی می‌توان انجام داد که در این یادداشت به صورت تیتروار به آن‌ها می‌پردازیم:
1- اگر توانسته‌اید از آغاز سال تحصیلی همراه تدریس معلم مطالب را بخوانید و برخی مباحث روی هم انبار شده بهتر است قبل از شروع امتحانات مطالعه را آغاز کنید. عادتی نادرست در بین دانش‌آموزان هست که مطالعه را از ابتدای کتاب شروع می‌کنند بجز درس ریاضی که ممکن است مطالب فصل اول پیش نیاز فصل‌ های بعدی باشد. در اغلب دروس مطالب هر فصل مستقل است و اغلب فصل‌های بعدی اهمیت بیشتری دارند و از نظر سهم نمره هم بارم بیشتری دارند. پس اول بارم هر فصل را مشخص کنید و از فصل مهم‌تر مطالعه‌تان را آغاز کنید و روی یک برگه ایرادهای درسی‌تان را بنویسید. مطالعه قبل از ایانم امتحانات از نظر روانی هم به شما کمک می‌کند و باعث می‌شود استرس کمتری داشته باشید.
2- از یک هفته مانده به امتحانات برخی عوامل حواس پرتی را از اطرافتان حذف کنید مثل موبایل، لب‌تاپ، تبلت و تلویزیون یا حداقل هنگام مطالعه موبایل و تبلت در کنارتان نباشد. به طور متوسط هر پیامک حداقل 5 دقیقه ذهن شما را مشغول می‌کند! در ضمن نگاه کردن به صفحه موبایل یا تبلت به خاطر تولید نوری که دارند 4 برابر هنگام مطالعه ویتامین A مصرف می‌کند و کمبود ویتامینA باعث بی‌حوصلگی و حواس پرتی در شما می‌شود پس قبل از شروع امتحانات ساعات استفاده از این وسایل را کم کنید تا بتوانید در ایام امتحانات آن‌ها را حذف کنید.
3- استرس و نگرانی ایام امتحانات به خاطر اهمیت نمره و نتایج آن کاملا طبیعی است در ضمن استرس به خودی خود مفید است وقتی میزان استرس بیش از حد می‌شود چون نظم آنزیم‌های بدن را به هم می‌ریزید باعث سردرد، تب و یا مشکلات دیگر شود برای کنترل استرس چند راهکار ساده وجود دارد که می‌تواند به شما کمک زیاد کند.
برنامه‌ریزی: به زبان ساده اگر کارهایتان رابا زمانی که دارید با هم تنظیم کنید استرس‌تان کم می‌شود مثلا فرض کنید 4 فصل را می‌خواهید در 2 روز بخوانید روی یک کاغذ مشخص کنید با توجه به اهمیت و بارم هر فصل چقدر برای خواندن آن وقت لازم است: مثلا صبح روز اول فصل دوم و نصف فصل سوم و عصر نصف فصل سوم و حل تمرین از این دو فصل صبح روز دوم فصل اول و چهارم و حل تمرین آن‌ها  و عصر روز دوم حل نمونه سوالات از کلیه فصل‌ها با مشخص بودن کاری که هر روز باید انجام دهید حتی اگر بیش از دو فصل هم مطالعه کنید چون نمی‌دانید آیا این مقدار مطالعه کافی بوده یا نه؟ احساس نگرانی می‌کنید.
نفس عمیق: وقتی اکسیژن کافی در خون وجود داشته باشد عملکرد مغز بهبود یافته و استرس کاهش می‌یابد.
    به خدا توکل کنید: تلاشتان را بکنید و نتیجه را به خدا بسپارید. مطمئن باشید هیچ زحمتی  بی‌نتیجه نخواهد بود زیرا خداوند در قرآن وظیفه ما را سعی و تلاش مشخص کرده و مابقی کار با خداست.
تماس تلفنی با دوستانتان: در مورد این‌که  چقدر خوانده‌ام اغلب مفید نیست زیرا سرعت مطالعه افراد با هم متفاوت است و سرعت یادگیری نیز یکسان نیست پس میزان مطالعه دوستتان هیچ ارتباطی به شما ندارد و بهتر است در این مورد با دوستانتان صحبت نکنید چون اغلب باعث استرس شما می‌شود.
فضای اتاقتان را مرتب کنید: نامرتب بودن فضای اطرافتان به صورت ناخودآگاه باعث استرس شما می‌شود حتی مرتب نوشتن چک نویس هم باعث آرام شدن ذهن شما می‌شود کتاب‌ها و وسایل‌تان را قبل از شروع امتحانات مرتب کنید نمونه سوالات‌تان که ممکن است پراکنده باشند را مرتب کنید زیرا حتما از آن‌ها استفاده خواهیم کرد.
4- حل نمونه سوال‌های امتحانی: در نیم‌سال اول امتحاناتی از شما گرفته شده در ایام امتحانات حتما آن‌ها را مجددا حل کنید زیرا اغلب معلم‌ها از سوالات امتحانات برگزار شده به نحوی در امتحان میان نوبت استفاده می‌کنند سعی کنید اشتباه‌هایی که قبلا مرتکب شده‌اید را پیدا کنید و دیگر تکرار نکنید از اینترنت سوالات میان نوبت مدارس دیگر را هم دانلود کرده و حل کنید آشنایی شما با سوالات رایج میان نوبت باعث اعتماد به نفس‌تان سر جلسه امتحان می‌شود.
5- تغذیه و خواب در ایام امتحانات اهمیت ویژه‌ای دارد سعی کنید قبل از شروع امتحانات مطالعه را شروع کنید که مجبور نباشید شب‌های امتحان بیدار بمانید برخی از غذاها که باعث عملکرد بهتر مغز می‌شود عبارتند از: کنجد، فندق، گردو و مویز برای کم شدن بی حوصلگی و کلافگی: فلفل سبز، گوجه فرنگی و مرکبات بخورید برای افزایش یادگیری و داشتن حافظه برتر: از جگر، تخم‌مرغ، بادام زمینی، ماهی و میگو استفاده کنید. اگر ساعت خوابتان ‌هم ریخته با برنامه‌ریزی و مصرف روزانه جوانه گندم و عدس می‌توانید خوابتان را منظم کنید.
امیدواریم با استفاده عملی از این نکات ایام امتحانات را با موفقیت سپری کنید اگر سوالی در این زمینه داشتید می‌‌توانید مطرح کنید تا مشاوران مبتکران پاسخگوی شما باشند.
موفق باشید
تهیه و تنظیم: واحد مشاوره دفتر مرکزی مبتکران

جستجو