مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
پنجشنبه، 28 اردیبهشت 1396
مرحله سوم جمع بندی

مرحله سوم جمع بندی

دوران جمع بندی
اسم آن را دوران جمع‌بندی می‌گذاریم؛ اما کیفیت عمل به آن در این ماه‌ها و هفته‌های پایانی خیلی با هم فرق دارد. با ما باشید تا در تقویم هفته‌های باقی‌مانده، راه و رسم جمع‌بندی‌های صحیح و به‌موقع را دریابید.
خرداد (مرحله سوم جمع‌بندی)
پس از پایان یافتن امتحانات، زمان تمرین مهمی فرا می‌رسد که برای شما بچه‌ کنکوری‌ها اهمیت بسیار زیادی دارد. در این تمرین شما نمایش کنکور را در خانه برای خودتان بازسازی می‌کنید و در فاصله‌ پایان امتحانات تا یک هفته قبل از کنکور اجرای این تکنیک را ادامه می‌دهید. در این دوران هنر امتحان دادن و تنظیم وقت و آخرین مراحل اشکال‌گیری را می‌آموزید.
برنامه‌ریزی آزمون
اگر دانش‌آموز ضعیف و متوسطی هستید، نیمی از این دوران را به فواصل سه روزه و نیم دوم آن را به فواصل دو روزه تقسیم کنید و در هر کدام از این فواصل از خود آزمون بگیرید. ولی اگر قوی هستید کل دوران را به فواصل دو روزه تقسیم کنید و برای هر دو روز یک آزمون در نظر بگیرید.
اشکال‌یابی
پس از آزمون، سوال‌ها را تصحیح کنید و نمره دهید. ببینید اشکال‌تان کجاست؟ تا آزمون بعد فرصت دارید آن‌ها را برطرف کنید.
در مرحله اول تست‌هایی را که بلد هستید ولی به‌ هر دلیل به آن‌ها پاسخ نادرست داده‌اید، بررسی کنید. در این بررسی‌ها متوجه می‌شوید چه مباحثی را نمی‌دانید یا خوب و عمیق نخوانده‌اید، آن‌ها را مجدد بازخوانی کنید و مو را از ماست بیرون بکشید. مباحث را عمیقا یاد بگیرید و حتی در صورت لزوم از معلم و دوستان‌تان کمک بگیرید و رفع اشکال کنید. طوری اشکال‌ها را برطرف کنید که در آزمون‌های بعدی تکرار نشود. مراقب باشید سر خودتان کلاه نگذارید. نکته کلیدی در این مرحله این است که به هیچ‌وجه برای رفع اشکال به خواندن پاسخ‌نامه اکتفا نکنید.
در مرحله دوم ببینید در تست‌های چه مباحثی کُند عمل کرده‌اید یا مسلط نبوده‌اید و چرا. تست‌ها باعث کمبود وقت شما در آزمون شده‌اند، آن‌ها را شناسایی کنید و با انجام تست و تمرین زمان‌بندی شده، بر آن‌ها مسلط شوید. هنوز هم برای یادگیری روش ها و فرصت‌های جدید به کمک معلم یا دوستان خود، زمان دارید تا آن را جایگزین روش‌های خود کنید.
همه این فعالیت‌ها به گونه‌ای است که بچه‌های گروه تجربی و ریاضی می‌توانند در هر روز 4 درس و بچه‌های گروه انسانی و هنر 6 درس را مرور و رفع اشکال کنند. قطعا مرور و رفع اشکال برخی درس‌ها سریع‌تر و برخی دیگر طولانی‌تر خواهد شد. به همین دلیل الزامی ندارید برای همه دروس به مقدار مساوی وقت بگذارید. رفع اشکال در دروس عمومی را درس به درس و دروس اختصاصی را مبحثی انجام دهید.
دسته‌ای از اشتباهات شما از قبیل بی دقتی محاسباتی، درست نخواندن صورت سوال، بی دقتی و عجله در انتخاب گزینه و غیره ... مربوط به اشتباهات علمی نمی‌باشد و ممکن است در هر آزمون تکرار شود. بررسی کنید که کدام دسته از این اشتباهات را هر آزمون تکرار می‌کنید و با تمرین بیشتر در آزمون‌های بعدی آن را به حداقل برسانید.
منبع آزمون
منبع تستی که در این مقطع زمانی به شما برای رفع اشکال و اشکال‌یابی کمک می‌کند سوال‌های کنکور سراسری 5 سال اخیر داخل و خارج کشور است. با بررسی این سوال‌ها، ارزش سوالی هر مبحث برای‌تان مشخص می‌شود و نا خودآگاه برای مباحثی که ارزش  سوالی بالاتری دارند، وقت بیشتری صرف می‌کنید.
با توجه به تشابه سبک سوال‌ها در اکثر درس‌ها در 5 سال اخیر تیپ سوال‌های طرح شده از هر مبحثی نیز مشخص می‌شود و به شما نشان می‌دهد که در هر مبحثی بیشتر آمادگی پاسخ به چه تیپ سوالی را باید داشته باشید.
تشابه سوال‌های درس‌های مشترک بین گروه‌های مختلف، در کنکور سال‌های اخیر می‌تواند در درس‌های مشترک به شما کمک کند.
در 5 سال اخیر تعدادی از سوال‌های کنکور سراسری خارج از کشور در کنکور سراسری داخل کشور سال بعد و بالعکس، در گروه‌های مختلف تکرار شده است. بنابراین سوال‌های کنکور سراسری خارج کشور 5 سال اخیر را نیز بررسی کنید.
در فواصل زمانی بین آزمون‌ها چه کنیم؟
ممکن است بعد از چند بار آزمون دادن و تمرین کردن کنکور در خانه روی غلطک بیافتید و بین دو آزمون با وقت اضافه مواجه شوید. در این‌صورت می‌توانید برای دروسی که نمره پایین‌تری دارید، مثلا در درس زبان انگلیسی، سوال‌های کنکور سراسری سایر گروه‌ها مانند: هنر، زبان و... را در نظر گرفته و در برنامه خود بگنجانید. هرچقدر تعداد آزمون‌هایی که می‌دهید بیشتر باشد، تسلط و سرعت عمل شما بر روی آن درس بیشتر خواهد شد.
دانش‌آموزان قوی که اشکال‌های کمتری دارند، می‌توانند فاصله بین آزمون‌ها را کم کنند یا آزمون رشته‌های دیگر را به برنامه خود اضافه کنند. مثلا بچه‌های ریاضی می‌توانند از آزمون‌های رشته تجربی (منهای درس ریاضی)، به‌عنوان آزمون‌های تکمیلی استفاده کنند یا بچه‌های تجربی برعکس. بچه‌های انسانی هم می‌توانند از درس‌های عمومی سایر رشته‌ها استفاده کنند و...
اگر دانش‌آموز ضعیفی هستید و این فرصت دو یا سه ‌روزه بین آزمون‌ها برای رفع اشکال شما کافی نیست باید به گونه‌ای این کمبود وقت را جبران کنید. در این حالت چون اشکالات شما زیاد است و مباحث نخوانده زیاد دارید از روش مطالعه انتخابی برای مطالعه مباحث خاص که ارزش سوالی بیشتری در کنکور دارند، استفاده کنید و از فعالیت روی مباحث کم‌ارزش‌تر اجتناب کنید.
نتیجه گیری کنید
در پایان تمام این تلاش‌ها آنچه برای شما بیشتر مفید است و به کار شما می‌آید، نتیجه‌گیری از آزمون‌هایی است که در منزل انجام می‌دهید. برای این کار بعد از هر آزمون نتیجه‌گیری از عملکرد خود داشته باشید. گرفتن درصد در عینی بودن این نتیجه‌گیری به شما کمک می‌کند. یادتان باشد که این درصدها را در آزمون‌های مختلف با هم مقایسه کنید. در این مقایسه‌هاست که مشخص می‌شود آیا اشکال یابی‌هایی که برای آزمون انجام داده‌اید مفید واقع شده و به ثبات در آن درس رسیده‌اید یا هنوز نیاز به تمرین و حل تست‌های بیشتری در آن درس یا مبحث دارید.

واحد مشاوره دفتر مرکزی مبتکران
جستجو