مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
شنبه، 27 دی 1393
تمرکز حواس

تمرکز حواس

 از تمرکز تا تفکر

برای درس خواندن و موفق شدن همواره نیازمند امکانات و ملزوماتی هستیم تا با استفاده از آن­‌ها نتیجه بهتری بگیریم. یکی از مهم­ترین عوامل مطالعه مفید و پیشرفت درسی، داشتن تمرکز حواس هنگام درس خواندن است. به عنوان یک دانش­‌آموز چگونه حواس خود را روی درس متمرکز می­‌کنید؟

با یک سوال شروع می‌­کنیم؛ شما چطور یک پیتزا را می­‌خورید؟ پاسخ آن مشخص است، شما آن را در قطعات کوچک میل می­‌کنید.

در مورد مطالعه درس­های­تان چطور؟ آیا طوری برنامه­‌ریزی می­‌کنید که کل مطالب را یک­جا و یک­دفعه در ذهن­تان جا دهید؟

زمانی که مطالب و مفاهیم درسی را به بخش­‌های کوچک­تر تقسیم ­کنیم (مثل تکه‌­های پیتزا) و زمان مناسب را صرف مطالعه آن کنیم، بیشترین میزان یادگیری همراه با تمرکز حواس اتفاق می‌افتد. اوج گیرایی ذهنی برای هر بار مطالعه حدودا 25 تا 30 دقیقه است. بعد از این مدت تمرکز ذهن و گیرایی افت می‌­کند. بهترین زمان با توجه به موضوع مطالعه، اختصاص دادن 35 تا45 دقیقه برای مطالعه همراه با فاصله­‌های استراحتی 5 دقیقه‌­ای است. این روش توجه و حضورذهن شما را هنگام مطالعه در اوج خود نگه می‌­دارد.

برای این­که بتوانید حواس خود را کاملا متمرکز روی درس نگه دارید بهتر است قبل از هر چیز مواردی را که باعث حواس پرتی شما می‌شود بیابید و طی آن 35 دقیقه‌­ای که مشغول مطالعه درس خاصی هستید به خود یادآوری کنید که بعد از زمان مطالعه به آن موضوع حواس پرت کن! خواهید رسید.

برای مثال تماشای تلویزیون یا اس­ام­اس بازی از جمله فعالیت­‌های وسوسه انگیزی هستند که به راحتی می­‌توانند تمرکز حواس شما را از بین ببرند. یک کارخیلی ساده این است که روی تکه مقوای نازکی بنویسید «الان وقتش نیست» و این مقوا را روی تلویزیون یا تلفن همراه یا کامپیوتر و یا هر چیز دیگری که مانع متمرکز شدن­تان می‌شود، قراردهید. تمرین سختی نیست. بعد از مدت کوتاهی ذهن­تان یاد می‌­گیرد زمانی که مشغول درس خواندن است برای چیز دیگری وقت و انرژی نگذارد.

اولین قدم برای انگیزه پیدا کردن جهت متمرکز شدن روی درس، کسب اطلاعات اولیه درباره موضوع است. هرچه اطلاعات اولیه و دانسته­‌های ابتدایی شما در زمینه موضوع بیشتر باشد خود به خود کشش بیشتری برای فراگیری آن خواهید داشت. به خاطر داشته باشید که اطلاعات اولیه قرار است در شما شوق و رغبت ایجاد کند و به فراگیری بیشتر وا دارد؛ پس بهتر است اطلاعات اولیه ساده و مختصر باشد تا به صورت تدریجی ایجاد علاقه و انگیزه کند. در قدم بعدی انتقال این اطلاعات به شکلی خوب و دوست­‌داشتنی است که شوق یادگیری را افزایش می­‌دهد. وقتی مشغول مطالعه هستید، مطالب را به شکلی دلپذیر برای خود بیان کنید این شیوه را در ایجاد تمرکز دست کم نگیرید.

الهه فاضلی

جستجو