شماره: 2612
1395/01/14
نقش والدین در پرورش خلاقیت فرزندان
نقش والدین در پرورش خلاقیت فرزندان

یكي از بسترهاي بسيار مهم پرورش خلاقيت در فرزندان خود هستند. از آنجا كه فرزندان حساس‌ترين مراحل رشد خلاقيت را در محيط خانه سپري مي‌كنند محيط مناسب خانوادگي و شيوه و نگرش در تربيت ،رشد و شكوفايي خلاقيت آن‌ها تاثير بسيار زيادي دارد.
خانه محيطي امن و آرام است كه فرزند مي‌تواند حرف بزند و نظراتش را بگويد. يكي از مهم‌ترين ويژگي‌هاي يك خانواده سالم آن است كه فرزند به راحتي بتواند در مورد ساده‌ترين، كوچك‌ترين و گاهي بي‌اهميت‌ترين موضوعاتي كه به ذهنش مي‌رسد صحبت كند. از مهم‌ترين وظايف والدين در ارتباط با پرورش خلاقيت فرزندانشان مي‌توان به موارد زير اشاره كرد:
هر گاه فرزندتان در مورد مسائل عجيب و غريب صحبت مي‌كند حرفش را قطع نكنيد و يا با حركات صورت كم‌اهميت بودن آن موضوع را به وي انتقال ندهيد، زيرا ممكن است آن موضوع صرفا در نگاه شما بي‌اهميت باشد در ضمن به صورت ناخودآگاه در ذهن او تاثيرات منفي مي‌گذارد كه كمتر در مورد موضوعاتي كه به ذهنش مي‌رسد صحبت كند.
يكي از بهترين مهارت‌هايي كه آنها بايد كسب كنند مهارت انتقال موضوعات و تفكراتي است كه در ذهن دارند آنها بايد ياد بگيرند از دايره لغاتشان بيشترين استفاده را كرده و گاهي با قلم و كاغذ يا ابزارهاي ديگر تجسم‌ها و يا تفكراتشان را براي ديگران توضيح دهند.
طبق تحقيقات علوم تربيتي درصد زيادي از افراد موفق در مهارت انتقال مفاهيم و موضوعات ذهني (انتزاعي) مشترك هستند يعني به خوبي مي‌توانند در مورد موضوعاتي كه فكر مي‌كنند و يا فضاهاي ذهني‌شان براي ديگران صحبت كنند و اين افراد اين مهارت را در كودكي كسب كرده‌اند.
سعي كنيد در هنگام صحبت با فرزندانتان از دايره لغات زيادي استفاده كنيد يعني سعي كنيد از طريق آموختن واژه‌هاي كاربردي جديد و استفاده از آنها در هنگام صحبت دايره لغات فرزندانتان را وسيع‌تر كنيد در ضمن هنگامي كه فرزندتان در مورد معني يك كلمه از شما مي‌پرسد سعي كنيد با حوصله و دقت به او جواب دهيد و اگر آن لغت در فضاهاي مختلف معناهاي متفاوتي دارد براي او توضيح دهيد زيرا اين حوصله و صبر شما باعث مي‌شود فرزندتان به كلمات جديد حساس شود و به صورت ناخودآگاه دايره لغاتش را وسعت بخشد.
سعي كنيد هنگام خريد مواد غذایی، شكلات، تنقلات، بسيكويت‌ها،اشیاء و ... تنوع به خرج دهيد و از مارك‌هاي مختلف آنها را انتخاب كنيد و حق انتخاب را به آنها بدهید و نظراتشان را قبول کنید، اين کار اغلب تاثيرات مثبتي دارد.
اگر امكان دارد مسير مدرسه تا منزل و يا مسيري كه در روز به همراه فرزندان هستيد را عوض كنيد يعني اگر امكان دادر هرروز از يك مسير به مدرسه نرويد.تغيير ايجاد كنيد و گاهي بخشي از مسير را عوض كنيد. شايد ساده به نظر برسد اما تاثيرات آن در ذهن فرزندتان بسيار شگفت‌انگيز است.
گاهي اوقات فرزندانتان سوال‌هايي مي‌پرسند كه مي‌دانيد جوابشان را مي‌داند در اين مواقع با وي بد برخورد نكنيد صرفا سعي كنيد سوالش را با سوال پاسخ دهيد. سوالاتي كه پيدا كردن جوابش را به خود وي بسپاريد، اغلب اين روش بهترين روش است.
اجازه بدهيد فرزندتان يك كاغذ سفيد روي كمد يا روي ديوار اتاقش نصب كند و هرچه دوست دارد روي آن بنويسد. از مطالبي كه روي آن كاغذ نوشته مي‌شود استفاده زيادي مي‌توان كرد، نظير فرافكني، تفكرات دروني كودك، وجود فضايي براي ارائه برخي ايده‌ها و فكرهايي كه كم‌اهميت تلقي مي‌شوند و ...

واحد مشاوره دفتر مرکزی مبتکران - مهندس امین نایبی


حق انتشار محفوظ است ©