شماره: 34360
1399/06/23
شناسایی عوامل بیماری‌زای هوابرد با حسگر رنگ‌سنجی مبتنی بر ویروس
شناسایی عوامل بیماری‌زای هوابرد با حسگر رنگ‌سنجی مبتنی بر ویروس


همه‌گیری کووید-۱۹ در جهان به افراد نشان داد که جهان به فناوری نیاز دارد که بتواند به سرعت و با دقت بالا عوامل خطرناک نامرئی از جمله مواد مضر یا آلاینده‌های محیطی موجود در هوا را شناسایی کند.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از فیز، حسگرهای رنگ سنجی(دستگاه‌هایی که بصورت بصری اطلاعات مربوط به محیط خود را از طریق تغییر رنگ نشان می‌دهند) گزینه جذابی در این زمینه هستند. اما برای اینکه افراد بیشتری از این حسگرها استفاده کنند، تولید آنها در مقیاس بزرگ باید آسان گردد که این یک محدودیت عمده در حسگرهای رنگ سنجی موجود است که محققان برای توسعه آن به ساختارهای پیچیده نیاز دارند و مراحل ساخت آنها نیز پیچیده است. از دیگر مشکلات دستگاه‌های موجود می‌توان به زمان کند در نشان دادن پاسخ و رنگ‌های اشباع نشده اشاره کرد.
اکنون در یک مطالعه جدید که در مجله "Advanced Science "منتشر شده است دانشمندان "موسسه علوم و فناوری گوانگجوی"(GIST) کره جنوبی تلاش کرده‌اند تا با ایجاد نوع جدیدی از حسگر رنگ‌سنجی که از یک لایه نازک ویروس به نام "باکتریوفاژهای ام ۱۳"(M۱۳ bacteriophages) تشکیل شده است، با این محدودیت‌ها مقابله کنند. محققان به این دلیل که ویروس مذکور می‌تواند ساختار خود را تغییر دهد و در نتیجه خصوصیات نوری آن نیز در پاسخ به تغییراتی در محیط اطراف مانند وجود ترکیبات مضر تغییر رنگ می‌دهند از آن استفاده کردند.
 پروفسور "یونگ مین سونگ"(Young Min Song) رهبر این مطالعه در این باره گفت: در مطالعه ما، باکتریوفاژ ام ۱۳ که یک ویروس رشته‌ای در ابعاد نانومتر است، به دلیل خاصیت انبساط حجمی می‌تواند به عنوان یک لایه حسگر مورد استفاده قرار بگیرد.
دانشمندان طی این مطاله از یک لایه "پیش برنده تشدید فوق العاده نازک"(HLRP) به عنوان بستری برای ایجاد باکتریوفاژهای ام ۱۳ استفاده نمودند. سپس آنها با بهینه سازی بستر خاصیت رزونانس/تشدید لایه پوششی ویروس‌ها را به حداکثر رساندند تا باکتریوفاژ نسبت به مواد خاص موجود در هوا بسیار حساس شود. این کار این امکان را به ویروس‌ها می‌دهد تا آنها بتوانند مواد شیمیایی با غلظت بسیار کم(به اندازه ده‌ها قسمت در میلیارد) را تشخیص دهند.
دانشمندان حسگر جدید را با متغیرهای محیطی مانند تغییرات رطوبت و ترکیباتی مانند مواد شیمیایی آلی فرار و مواد شیمیایی مختل کننده غدد درون ریز آزمایش کردند. در هر دو مورد، تغییرات در این محرک‌ها را می‌توان با موفقیت از طریق تغییر رنگ متمایز در حسگرها مشاهده نمود که این نشان دهنده کارکرد خوب آن است.
محققان گفتند با انجام تحقیقات بیشتر بر روی این فناوری امید است که بتوان در آینده از آن به عنوان ابزاری قدرتمند برای نشان دادن رنگ‌های واقعی عوامل خطرناک نامرئی استفاده نمود.

منبع:
ایسنا


















حق انتشار محفوظ است ©