اخبار
یکشنبه، 15 فروردین 1395
روز جهانی کتاب کودک در میان ورق‌های تقویم گم شده است

روز جهانی کتاب کودک در میان ورق‌های تقویم گم شده است

۱۴ فروردین، همزمان با زادروز هانس کرستین اندرسن، روز جهانی کتاب کودک نام گرفته در حالی‌که هیچ‌کدام از نهادهای متولی کودک در ایران، هیچ ویژه برنامه‌ای برای این روز ندارند.

 

خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ: دوم آوریل، برابر با ۱۴ فروردین ماه، زادروز هانس کرستین اندرسن، نویسنده دانمارکی و خالق «دخترک کبریت فروش، جوجه اردک زشت، بندانگشتی، لباس جدید امپراتور» و بسیاری قصه‌ها و داستان‌های ماندگار و کودکانه است.
۱۴ فروردین و روز تولد اندرسن را روز جهانی کتاب کودک نامگذاری کرده‌اند. هر سال در این روز، مراسم باشکوهی توسط دفتر بین‌المللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) برگزار می‌شود و کشورهایی که عضو این دفتر هستند پیامی را صادر می‌کنند و به بزرگداشت کتاب و کتابخوانی می‌پردازند.
روز جهانی کتاب کودک از سال ۱۳۴۹ در ایران به رسمیت شناخته شده‌ و وزارت آموزش و پرورش در سال ۱۳۵۰ روز ۱۴ فروردین را روز جهانی کتاب کودک در ایران اعلام کرده است اما با تمام اهمیتی که کتاب و کتابخوانی دارد و با همه وعده و وعیدهایی که در راستای توجه به کتاب کودک و گسترش فرهنگ مطالعه داده می‌شود، این روز در تقویم ما گم شده و روز جهانی کتاب کودک در ایران جایی ندارد.
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان که متولی اصلی برنامه‌ریزی برای این گروه سنی است و بیش از هر نهاد و سازمان دیگری باید به این روز توجه کند، هیچ برنامه خاصی به بهانه روز جهانی کتاب کودک تدارک ندیده و این در حالی است که علیرضا حاجیان‌زاده، بارها و بارها در گفتگوها و نشست‌های رسانه‌ای خود، توجه به کتاب و کتابخوانی را در راس فعالیت‌های کانون برشمرده و عادت به مطالعه را راهی غیر مستقیم برای پاسخ به نیازهای روحی و پرکردن خلاء موجود در زندگی کودک امروز و پرورش نسل آینده دانسته است.  
شورای کتاب کودک هم با بیش از نیم قرن سابقه فعالیت در زمینه کودک، هیچ برنامه ویژه‌ای به مناسبت روز جهانی کتاب کودک تدارک ندیده و با مرجعه به سایت این شورا، آنچه توجه مخاطب را به خود جلب می‌کند این جمله است: «شورای کتاب کودک از سه‌شنبه ۲۵/ ۱۲/ ۹۴ تا شنبه ۱۴/ ۱/ ۹۵ تعطیل است.
با آرزوی سلامتی و آرامش در کنار خانواده/ از طرف هیئت مدیره؛ نوش‌آفرین انصاری دبیر شورای کتاب کودک»
انجمن تصویرگران هم برنامه خاصی برای امروز ندارد. صدا و سیما هم که بماند. در تمام این سال‌ها، کدام برنامه جذاب و تاثیرگذاری ساخته شده تا کودکان و نوجوانان را به خواندن کتاب تشویق کند!؟ چند فیلم و کارتن براساس داستان‌ها و قصه‌های ایرانی ساخته شده تا بچه‌های امروز را که بیشتر وقت خود را با بازی‌های مختلف رایانه‌ای می‌گذرانند، با کتاب آشتی دهد!؟
انجمن نویسندگان کودک و نوجوان هم، برنامه‌ای برای این روز در نظر نگرفته؛ تنها به انتشار پیام و پوستر روز جهانی کتاب کودک پرداخته؛ پیامی که نوشتن متن آن با لوسیانا ساندرونی، نویسنده برزیلی بوده است. نویسنده‌ای که متولد ۱۹۶۲ در شهر ریودوژانیرو است. معروف‌ترین شخصیتی که این نویسنده خلق کرده «لودی» و اولین کتاب‌ او «لودی به ساحل می‌رود» است و آثار او جوایز ملی و بین‌المللی بسیاری را کسب کرده‌اند.
طراحی پوستر روز جهانی کودک هم با زیرالدو بوده؛ او متولد سال ۱۹۳۲ در کارتاژنه است و در ریودوژانیرو زندگی می‌کند. او تصویرگر، طراح و کارتونیست سیاسی است. زیرالدو در سال ۱۹۶۹ کتاب Flicts را منتشر کرده که به اثری کلاسیک تبدیل شده است.  
این تصویرگر در سال ۱۹۸۰ کتاب «پسرک دیوانه» را منتشر کرده که از آن اقتباس تئاتری، تلویزیونی و سینمایی شده و همچنین اولین اپرای کودک در برزیل بر اساس این کتاب ساخته شده است.
گرچه هیچ‌کدام از نهادها و سازمان‌های متولی کودک در ایران، برنامه خاصی برای روز جهانی کتاب کودک در نظر نگرفته‌اند و این روز در لابه‌لای تعطیلات نوروز و ورق‌های تقویم گم شده اما فرزاد فربد، مترجم آثار فیلیپ پولمن، پیام روز جهانی کودک را به فارسی برگردانده تا تنها فعالیت انجمن نویسندگان کودک و نوجوان به بهانه این روز، انتشار ترجمه این پیام باشد!

منبع: اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران