اخبار
ﺳﻪشنبه، 26 مرداد 1395
یخ‌های قطبی عامل آلودگی اقیانوس به جیوه

یخ‌های قطبی عامل آلودگی اقیانوس به جیوه


تحقیقات نشان می‌دهد مقادیری از متیل جیوه که یک سم عصبی خطرناک است در اقیانوس منجمد جنوبی وجود دارد.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از مقاله‌ای که به تازگی در " Nature Microbiology" به چاپ رسیده است، محققان دانشگاه ملبورن برای اولین بار نشان دادند که باکتری‌های موجود در دریای یخ‌زده قطب جنوب می‌توانند جیوه را به متیل جیوه تبدیل کنند که یک شکل سمی‌تر از  جیوه است که می‌تواند محیط‌های دریایی، ماهی‌ها و پرندگان را آلوده کند.
متیل جیوه در شبکه غذایی از طریق فرایندی به نام بزرگنمایی زیستی ساخته می‌شود. ماهی‌های بزرگ‌تر، ماهی‌های کوچک را می‌خورند و به این ترتیب در طول زنجیره غذایی متیل جیوه در بدن موجودات تجمع پیدا می‌کند تا به سطوح غذایی بالاتر و نهایتا به انسان برسد. هر چه در سطح زنجیره غذایی پیش برویم، آسیب‌ها و خطرات ناشی از این ماده افزایش می‌یابد.
این گروه تحقیقاتی به دنبال این بود که دریابد چگونه سمیت جیوه تولید و وارد محیط‌های دریایی و نهایتا وارد شبکه غذایی می‌شود.
محققان به مدت دو ماه به جمع‌آوری نمونه از دریای قطب جنوب پرداختند. آن‌ها یخ‌ها را از نظر اشکال مختلف جیوه از جمله متیل جیوه مورد آنالیز قرار دادند. پروتئین و DNA میکروارگانیسم‌های موجود در دریاهای یخ‌زده نیز آزمایش شد.
جیوه یک فلز سنگین آلاینده است و می‌تواند از طریق فوران آتشفشان‌ها و آتش‌سوزی جنگل‌ها وارد محیط شود. این ماده از طریق فعالیت‌های انسانی همچون ذوب طلا و سوزاندن سوخت‌های فسیلی نیز به طبیعت راه پیدا می‌کند.
نتایج نشان می‌دهد باکتری‌هایی در دریای یخ‌زده قطب جنوب وجود دارند که می‌توانند جیوه را به اشکال سمی‌تر تبدیل کنند.
در این مطالعه برای اولین‌بار ژن خاصی از باکتری" Nitrospina " کشف شده که می‌تواند در یخ‌های قطب جنوب متیل جیوه تولید کند. 
این یافته‌ها بر اهمیت حذف آلودگی جیوه از محیط زیست تاکید و پیشنهاد می‌کند مصرف انواع خاصی از ماهی‌ها محدود شود.


منبع: ایسنا