اخبار
شنبه، 10 شهریور 1397
ثبت نام یک میلیون و ۲۶۹ دانش آموز کلاس اولی در سال تحصیلی جدید

ثبت نام یک میلیون و ۲۶۹ دانش آموز کلاس اولی در سال تحصیلی جدید




معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش، گفت: در حال حاضر یک میلیون و ۲۹۶۹۲۶ دانش آموز کلاس اولی ثبت نام کرده اند.

 

به گزارش خبرنگار مهر، رضوان حکیم زاده در حاشیه برگزاری نمایشگاه دستاوردها و عملکرد یکساله اموزش و پرورش در نشست خبری، افزود: پیش دبستانی و دبستان باید در اولویت شود و یکی از دستاوردهای ما رواج گفتمان شادی و اهمیت کودکی در دوره ابتدایی است.
وی گفت: در حال حاضر یک میلیون و ۲۹۶ هزار و ۹۲۶ دانش آموز کلاس اول ثبت نام کردند و ۷ میلیون و ۸۲۹۳۶۷ نفر در دوره ابتدایی داشتیم. پیش بینی ما افزایش۵۰ هزار نفر در ابتدایی است که آمار امیدوار کننده ای است.
حکیم زاده ادامه داد: در پیش دبستانی ابلاع دستورالعمل نحوه ثبت نام این دوره را داشتیم که مبهم باقیمانده بود و در این دستورالعمل به رسمی بودن این دوره و پذیرش به دو شیوه دولتی و غیردولتی اشاره شده است.
وی همچنین به پوشش میانگین ۷۱ درصدی پیش دبستانی در کشور اشاره کرد و افزود: در دو استان در نطر داریم پوشش صد درصدی را به صورت پایلوت اجرا کنیم. در برخی استان ها هم پوشش پیش دبستانی ما ۸۰ درصد است مانند استان سیستان و بلوچستان.
معاون آموزش ابتدایی به طرح دیگری برای سه سال اول ابتدایی اشاره و بیان کرد: در نظر داریم امسال در سه پایه اول که تراکم دانش آموزی اجازه اجرای این طرح را بدهد، امسال به جای تکلیف شب ما تکالیف مهارت محور را داریم تا دانش آموزان به جای رونویسی از کتاب ها از تکالیفی که مهارت های زندگی را بالا ببرد استفاده کنیم.
وی از تغییر مشق شب برای دانش آموزان اول تا سوم ابتدایی خبر داد و اظهار کرد: در مدارسی که امکان پذیر باشد دانش آموزان  به جای مشق شب مشق مهارت محور داشته باشند.
حکیم زاده افزود: همچنین برای از پایه چهارم به بعد برنامه ویژه ای طی دو ساعت آموزشی در نظر گرفته شده است که مدارس برنامه های ویژه ای برای آن در نظر می گیرند و با مدیر باید مکاتباتی باشد. درباره معلمان پیش دبستانی براساس قانون کار باید پرداختی داشته باشند.
وی درباره رتبه بندی مربیان پیش دبستانی، گفت: با توجه به اینکه صلاحیت حرفه ای مربیان را پیش بینی کردیم مد نظر داریم دستورالعمل داشتیم.
حکیم‌زاده در ادامه بیان کرد: آماری از تکرار پایه دانش‌آموزان در مقطع ابتدایی به صورت دقیق در حال حاضر در اختیار ندارم اما باید بگویم بیشترین تکرار پایه را ما در کلاس اول داریم و به صورت اجمالی در مقطع دبستان سه درصد تکرار پایه را شاهد هستیم. هر کجا دوره پیش‌دبستانی پوشش بالایی دارد، تکرار پایه کاهش پیدا کرده است و یکی از اهداف ما برای بالا بردن نرخ پوشش پیش‌دبستانی، همین کاهش تکرار پایه است.
معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: یکی از برنامه‌های ما برای کاهش تکرار پایه، برنامه‌های جبرانی و مداخله‌ای است اما در عین حال ما کودکان چالش دیرآموز را نیز در مقطع ابتدایی داریم. با سازمان آموزش کودکان استثنایی تعاملاتی انجام شده است تا کودکان دیرآموز را پوشش دهیم اما باید یادمان باشد که این کودکان به زمان بیشتری برای یادگیری نیاز دارند. یادگیری آنها معادل سه دانش‌آموز عادی است. همچنین باید سختی کار معلمان که با این دانش‌آموزان کار می‌کنند نیز پرداخت شود.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر درباره اجرای طرح «شهاب» در سال تحصیلی جدید اظهار داشت: طرح «شهاب» بر عهده مرکز استعدادهای درخشان است و ما متولیان این امر نیستیم اما از آنجا که این سؤال بسیار مهم است و اینکه این طرح از پایه چهارم ابتدایی آغاز می‌شود، به صورت اجمالی به آن پاسخ می‌دهم. این طرح بر اساس یک مبنای علمی مورد توافق تمام صاحبنظران اجرا می‌شود و ناظر به این مفهوم است که همه هوش‌ها و استعدادها باید به رسمیت شناخته شوند و هوش و استعداد تنها در زمینه ریاضی و علوم نیست.
حکیم‌زاده ادامه داد: ما از طریق آموزش معلمان، این طرح را پیگیری می‌کنیم و معتقدیم چون سنجش استعداد، مهارت و هوش در پایه‌های متوالی توسط معلمان متعدد شناسایی می‌شود، از دقت بالایی برخوردار و روش علمی خوبی برای شناسایی استعداد برتر دانش‌آموزان است. امسال نیز اعلام آمادگی کرده‌ایم که با قدرت برای اجرایی کردن کامل طرح «شهاب» با سازمان استعدادهای درخشان همکاری کنیم.
معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا مشخص شده است در دوره پیش‌دبستانی، نرخ پوشش تحصیلی در مراکز غیردولتی و دولتی به چه صورت است؟ گفت: در این دستورالعمل مشخص شده است که در چه مناطقی حمایت دولت باید صورت گیرد. به صورت مشخص در مناطق مرزی، روستایی و مناطقی که ضریب محرومیت دارند و همچنین حاشیه‌ شهرهای پرجمعیت، باید پیش‌دبستانی را به شکل حمایت دولتی داشته باشیم. همچنین در مراکز بزرگ شهری که فضای مازاد مدارس دولتی در اختیار پیش‌دبستانی است، نباید با کاهش روبرو باشیم. ما اگر در این بخش غفلت کنیم، حتماً درصد نرخ پوشش پیش‌دبستانی کاهش پیدا می‌کند. آرزوی من این است که یک روز پیش‌دبستانی دوره رسمی، اجباری و رایگان در آموزش و پرورش باشد.
وی در ادامه درباره نرخ ثبت‌نام خالص دوره ابتدایی افزود: در دوره ابتدایی، نرخ ثبت‌نام خالص ۹۸.۱۳ درصد است و نرخ ثبت‌نام خالص پایه اول ۹۷.۱۶ درصد. بررسی کرده‌ایم در جاهایی که مشکل پوشش داریم، تنها مسائل اقتصادی دخیل نیست. ما چهار استان را به صورت نقطه به نقطه بررسی کرده‌ایم تا همه عوامل زمینه‌ای را که برای حضور دانش‌آموزان در مدرسه مؤثر است، شناسایی کنیم و مشاهده کرده‌ایم که عوامل فرهنگی و اجتماعی نیز موانع دیگری در این راه است. درواقع عدم حضور دانش‌آموز در مدرسه به نبود معلم و مدرسه مربوط نیست. در این راستا از حضور شخصیت‌های دینی و تأثیرگذار مناطق برای توجیه خانواده‌ها بهره‌ برده‌ایم.
حکیم‌زاده در پاسخ به پرسش دیگری درباره برنامه روز اول مهر که مقارن با ماه محرم است، بیان کرد: برای شروع سال تحصیلی، ما تابع نظر وزارتخانه هستیم و منتظر تصمیم‌گیری آنها هستیم. اگر قرار باشد اول مهر روز رسمی بازگشایی مدارس باشد که ما ایام محرم را پشت سر می‌گذاریم، برنامه‌های ما متناسب با همان ایام انجام می‌شود.
معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش در بخش دیگری از سخنان خود با انتقاد از سازمان امور استخدامی کشور تصریح کرد: تراکم دانش‌آموزی یکی از چالش‌های ما در دوره ابتدایی است که نرخ نیروی انسانی مورد نیاز که بر اساس نشانگرهای ارزشیابی باید در سه سطح کلانشهرها و شهرهای کم‌جمعیت و محروم و روستایی جداگانه بررسی شود، همپوشانی ندارد. ما به هیچ وجه نباید میانگین تعداد معلمان ابتدایی و تعداد دانش‌آموزان را در مجموع به دست بیاوریم چرا که تأکید شده است حداکثر تراکم جمعیت در دوره ابتدایی ۲۶ نفر است اما در این محاسبه به آن سه سطحی که گفتم توجه نشده است. ما ۵۷ هزار و ۹۶۰ کلاس درس داریم که بین ۲۶ تا ۳۰ نفر جمعیت دارند. ۵۶ هزار و ۶۳۴ کلاس داریم که بین ۳۱ تا ۳۵ دانش‌آموز دارد. ۲۲ هزار و ۲۴۳ کلاس درس بین ۳۶ تا ۴۰ دانش‌آموز و ۱۸۱۷ کلاس بین ۴۱ تا ۴۵ دانش‌آموز دارد.
وی خاطرنشان کرد: ۱۴۰ کلاس درس در نظر گرفته شده که بیش از ۴۵ دانش‌آموز ظرفیت دارد. اگر سازمان امور استخدامی این نشانگرها را مورد توجه قرار ندهد، ما همچنان چالش تراکم دانش‌آموز را در مقطع ابتدایی داریم، درحالی‌که در سند تحول بنیادین تأکید شده است که اختصاص منابع به مقطع ابتدایی باید در اولویت باشد.


منبع:
ایسنا