اخبار
ﺳﻪشنبه، 15 مرداد 1398
 ابداع سیستمی برای اصلاح کج نمایی رنگی و بهبود تصویربرداری از چشم

ابداع سیستمی برای اصلاح کج نمایی رنگی و بهبود تصویربرداری از چشم




چشم یکی از مهم‌ترین اعضای بدن انسانها به شمار می‌رود و اگر این عضو مهم دچار مشکلاتی شود می‌تواند زندگی فرد را به کلی تغییر دهد. پژوهشگران آمریکایی در مطالعه اخیرشان سیستمی را توسعه داده‌اند که تصویربرداری از چشم و اصلاح "کج نمایی رنگی" را آسان می‌سازد.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از مدگجت، فناوری‌هایی که در حال حاضر برای تصویر برداری از چشم موجود است بسیارخوب است اما پیشرفت در توسعه چنین دستگاه‌هایی می‌تواند به پزشکان در تشخیص دقیق‌تر بیماری‌ها کمک کند.
بیشتر تجهیزات چشم پزشکی موجود در حال حاضر دارای فناوری برای اصلاح "کج‌نمایی رنگی" یا "ابیراهی رنگی"(Chromatic aberration) است که به رنگ بستگی ندارد. هرچند کج‌نمایی رنگی بسته به طول موج نور مورد استفاده تغییر می کنند اما هنوز هم اصلاح آن مورد توجه قرار نگرفته است.
کج‌نمایی رنگی یا ابیراهی رنگی در علم نورشناسی که با علامت اختصاری CA نیز نشان داده می‌شود، عبارت است از عدم انطباق رنگ‌های نور شکست یافته در محل همگرایی که باعث ایجاد تصویر غیر واضح می‌گردد. این حالت بخاطر ضریب شکست متفاوت رنگ‌ها در عدسی ایجاد می‌شود. انحراف تصویر حاصل از دستگاه نوری از تصویر واقعی، کج‌نمایی می‌باشد که در تصویرسازی با نورهای مرکب به دلیل وجود طول موج‌های مختلف نور، کج‌نمایی رنگی خواهیم داشت. کج‌نمایی رنگی در حاشیه‌های تاریک و روشن تصویر خودنمایی می‌کند، چون در این نقاط رنگ‌ها بواسطه ضرایب‌ شکست متفاوت بر روی یک نقطه منطبق نمی‌شوند و این بخاطر این است که نقطه کانونی در هر لنزی بسته به طول موج نور ورودی متفاوت است.
اخیرا پژوهشگران "دانشگاه واشنگتن"(University of Washington) آمریکا سیستمی را توسعه داده‌اند که می‌تواند ناهنجاری‌های کج‌نمایی رنگی هر چشم را اصلاح کند و به گونه‌ای از چشم‌ها تصویربرداری کند تا پزشکان علاوه بر تشخیص و نظارت بر بیماری، نحوه درک‌شان از رنگ‌ها نیز بیشتر شود. علاوه بر این، از این فناوری می‌توان برای تصویربرداری از سلول‌های حساس به نور چشم در طول موج‌های مختلف نور نیز استفاده کرد.
سیستمی که پژوهشگران توسعه داده‌اند "نورسنج بادال"(Badal optometer)  نام دارد و از یک جفت لنز تشکیل شده است که با فاصله مشخصی از یکدیگر قرار دارند. تغییر فاصله بین دو لنز، فوکوس را بدون تغییر در اندازه تصویری که از طریق لنزها تغییر می‌کند، تغییر می‌دهد.
محققان دو فیلتر را که در عین انتقال طول موج بیشتری از نور، بازتاب‌های کوتاه‌تر دارند را  نیز در این سیستم تعبیه کره است. این فیلترها در داخل یک نورسنج بادی سنتی ثابت نگه داشته شده‌اند به گونه‌ای که هنگامیکه فاصله بین لنزها تغییر می‌کند، باندهای انتقال یافته و بازتاب شده از طول موج، سطح متفاوتی از فوکوس را برای جبران ناهنجاری کج‌نمایی رنگی چشم برای دو باند طول موج نشان می‌دهند. با تنظیم دقیق انتخاب فیلترها، فاصله بین لنزها و روشنایی چند رنگ، از این مجموعه می‌توان برای اندازه‌گیری و جبران ناهنجاری کج نمایی رنگی به روشی خاص استفاده کرد.


منبع:
ایسنا