اخبار
چهارشنبه، 07 آبان 1399
 بررسی عملکرد یک دارو در مقابله با جهش ژنتیکی عامل سرطان

بررسی عملکرد یک دارو در مقابله با جهش ژنتیکی عامل سرطان


پژوهشگران "دانشگاه هاروارد" در بررسی جدید خود، فعالیت یک دارو را روی جهش ژنتیکی عامل سرطان ارزیابی کردند.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از ساینمگ، نتایج آزمایش‌های بالینی روی دارویی که سرطان را هدف قرار می‌دهد و به جهش در ژن "KRAS" منجر می‌شود، نشان داده است که می‌تواند به کوچک شدن تومورها کمک کند.
نتایج این پژوهش، فعالیت بالینی و عوارضی جانبی قابل کنترل داروی موسوم به "Adagrasib" را که برای درمان سرطان تجویز می‌شود، در مورد "سرطان ریه سلول غیر کوچک" (NSCLC)، سرطان روده و تومور سرطان‌هایی مانند پانکراس، رحم و تخمدان نشان می‌دهد.
دانشمندان سعی دارند به داروهای جدیدی دست یابند که ژن KRAS را هدف قرار می‌دهد زیرا جهش این ژن، یکی از متداول‌ترین دلایل بروز سرطان شناخته شده است. Adagrasib، یکی از جهش‌های ژن KRAS را که "G12C" نام دارد، هدف قرار می‌دهد. تشخیص بیمارانی که سرطان مرتبط با این جهش را دارند، دشوارتر است و تومورها نیز نسبت به داروهای استاندارد مقاوم هستند.
داروی Adagrasib، کار خود را با اتصال به ژن KRAS در مرحله غیرفعال جهش G12C آغاز می‌کند و با متوقف کردن سیگنال‌دهی آن به سلول‌های دیگر، جلوی رشد و تکثیر سلول تومور را می‌گیرد تا سرانجام به مرگ سلول سرطانی بیانجامد.
مهارکننده ژن KRAS تا سال ۲۰۱۸، از آزمایش‌های پیش‌بالینی فراتر نرفته بود اما در سال ۲۰۱۸، Adagrasib در زمره داروهایی قرار گرفت که "سازمان غذا و داروی آمریکا" (FDA)، استفاده از آن را در آزمایش‌های بالینی تایید کرد. آزمایش‌های بالینی این دارو، در سال ۲۰۱۹ آغاز شد.
بیمارانی که به سرطان ریه سلول غیر کوچک، سرطان روده بزرگ و دیگر سرطان‌های مرتبط با جهش G12C مبتلا هستند، در فاز اول آزمایش‌های بالینی موسوم به "KRYSTAL-1" مورد بررسی قرار گرفتند. با پیشرفت آزمایش، بیماران بیشتری برای بررسی، به دومین فاز پروژه اضافه شدند. همه بیماران، به سرطان پیشرفته مبتلا بودند و درمان‌های استاندارد از جمله شیمی‌درمانی و ایمنی‌درمانی روی آنها آزمایش شده بود. در این پروژه آزمایشی، هر روز دوز مشخصی از Adagrasib به آنها داده شد.
دکتر "پاسی جانه"(Pasi Jänne)، استاد پزشکی "دانشگاه هاروارد"(Harvard University) و از پژوهشگران این پروژه گفت: ۴۵ درصد از بیماران تحت بررسی، واکنش مورد نظر ما را نسبت به دارو داشتند؛ یعنی تومور آنها تا ۳۰ درصد و بیشتر کوچک شد و در بقیه قسمت‌های بدن رشد نکرد. میزان کنترل بیماری، ۹۶ درصد بود و از میان ۵۱ بیمار، ۴۹ نفر واکنش کامل نشان دادند.
پژوهشگران، عوارض جانبی دارو را نیز در بیماران مورد بررسی قرار دادند و دریافتند تنها عارضه جانبی که در بیش از یک بیمار دیده شد، کاهش سدیم خون است.
جانه ادامه داد: هیچ درمان هدفمند تایید شده‌ای برای بیماران مبتلا به جهش G12C وجود ندارد. هنگامی که شیمی‌درمانی یا ایمنی‌درمانی در بیمار شکست می‌خورند، گزینه‌های درمانی محدود می‌شوند. واکنش ۴۵ درصد از بیماران این پروژه نشان می‌دهد که Adagrasib می‌تواند یک درمان موثر باشد و امکان ارائه یک گزینه درمانی جدید را برای بیماران مبتلا به سرطان نشان می‌دهد.
دکتر "ملیسا جانسون"(Melissa Johnson)، از پژوهشگران این پروژه گفت: من باور دارم که فعالیت بالینی Adagrasib در بیماران این پروژه، امیدوارکننده است. اندازه تومور در برخی از این بیماران کاهش یافت و کاهش آن ثابت بود.
پژوهشگران سعی دارند که Adagrasib را با روش‌های درمانی دیگر ادغام کنند و آنها را برای درمان سرطان به کار بگیرند.

منبع:
 ایسنا