اخبار
پنجشنبه، 13 خرداد 1400
 جرم کروموزوم انسان برای اولین بار اندازه‌گیری شد

جرم کروموزوم انسان برای اولین بار اندازه‌گیری شد


جرم کروموزوم‌های انسان برای اولین بار اندازه‌گیری شد.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از یورک‌آلرت، در تحقیقاتی جدید به رهبری محققان دانشگاه کالج لندن، جرم کروموزوم‌های انسان که شامل دستورالعمل‌هایی برای زندگی هستند و در تقریبا همه‌ی سلول‌های بدن وجود دارند به وسیله‌ی  اشعه‌ی ایکس اندازه‌گیری شد.
برای انجام این تحقیقات که در مجله‌ی "Chromosome Research" به چاپ رسیده است محققان از یک پرتوی ایکس قوی استفاده کردند تا به وسیله‌ی آن تعداد الکترون‌های ۴۶ کروموزوم درون سلول را تعیین کرده و جرم کروموزوم را به دست بیاورند.
آنها دریافتند که کروموزوم‌ها ۲۰ برابر از دی‌ان‌ای سنگین‌تر هستند و جرمی بیشتر از آنچه که تصور می‌شد دارند. این موضوع نشان دهنده‌ی این است که شاید ترکیباتی ناشناخته درون آنها وجود دارد که هنوز کشف نشده‌اند.
کروموزوم‌ها علاوه بر دی‌ان‌ای دارای پروتئین‌هایی هستند که عملکردهای مختلفی دارند. از خواندن دی‌ان‌ای گرفته تا تنظیم فرآیندهای مربوط به تقسیم سلولی و در کنار هم قرار دادن رشته‌های دی‌ان‌ای درون سلول‌های ما.
پرفسور ایان رابینسون(Ian Robinson) نویسنده‌ی اصلی این مقاله می‌گوید: ۱۳۰ سال است که کروموزوم‌ها توسط دانشمندان کشف شده‌اند اما هنوز بخش‌هایی از این ساختارهای پیچیده وجود دارند که اطلاعات کافی از آن‌ها نداریم.
ما جرم دی‌ان‌ای را می‌دانیم اما این اولین بار است که توانستیم با دقت بالا جرم کروموزوم‌های حامل دی‌ان‌ای را اندازه‌گیری کنیم.
اندازه‌گیری‌های ما نشان می‌دهد که ۴۶ کروموزومی که درون سلول‌های ما وجود دارند ۲۴۲ پیکوگرم وزن دارند یعنی یک تریلیونوم گرم. این میزان از آنچه ما تصور می‌کردیم بیشتر است و نشان از جرم اضافی قابل توجهی در کروموزوم‌ها دارد.
در این تحقیقات محققان از روشی به نام "X-ray ptychography" استفاده کردند در این روش الگوهای مختلفی که پس از گذشت پرتو ایکس از کروموزوم‌ها ایجاد می‌شد، در کنارهم قرار گرفتند تا تصویری سه‌بعدی بازسازی شود.
از کروموزوم‌ها در مرحله‌ی متافاز درست قبل از آنکه تقسیم شوند عکس‌ برداری شد. در این مرحله پروتئین‌ها دی‌ان‌ای را به صورت فشرده در هم می‌پیچند.
آرچانا بهارتیا(Archana Bhartiya) دانشجوی دکترا در مرکز نانوتکنولوژی کالج لندن و از نویسندگان اصلی مقاله می‌گوید: دستیابی به درک بهتری از کروموزوم‌ها فواید مهمی برای سلامتی انسان‌ها خواهد داشت.
مطالعات زیادی بر روی کروموزوم‌ها درون آزمایشگاه برای تشخیص سرطان انجام می‌شود. هر پیشرفتی در زمینه‌ی تصویربرداری از کروموزوم‌ها ارزشمند خواهد بود.
هر سلول انسان ۲۳ جفت کروموزوم دارد.

منبع:
 ایسنا