اخبار
پنجشنبه، 24 تیر 1400
اندازه‌گیری قند خون در چند دقیقه با روشی غیرتهاجمی

اندازه‌گیری قند خون در چند دقیقه با روشی غیرتهاجمی


دانشمندان در تلاشند تا با روشی جدید اندازه‌گیری سطح قند خون را برای افراد مبتلا به دیابت آسان‌تر کنند. با این روش دیگر نیازی به خون‌گیری از نوک انگشتان دست نخواهد بود.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی‌میل، محققان دانشگاه "نیوکاسل" استرالیا نواری غیرتهاجمی تولید کرده‌اند که می‌تواند سطح گلوکز خون را در بزاق تشخیص دهد.
اگر این نوار تشخیص قند خون وارد بازار شود، افراد دیابتی دیگر برای اندازه‌گیری سطح قند خون نیازی به خون گرفتن از سر انگشت خود ندارند و کافی است این نوار را بر روی زبان خود قرار دهند و بعد از گذشت چند دقیقه نتیجه را در یک اپلیکیشن روی تلفن همراه خود مشاهده کنند.
این پروژه ۳.۴ میلیون پوند از دولت استرالیا بودجه دریافت کرده است و ساخت تاسیسات آن در سال جاری آغاز خواهد شد و تولیدات آن نیز در سال ۲۰۲۳ آغاز می‌شود.
در آینده می‌توان این نوارها را به قیمت یک پنی از داروخانه خریداری کرد.
این تحقیقات توسط پل داستور(Paul Dastoor)، استاد فیزیک دانشگاه نیوکاسل در نیو ساوت ولز انجام گرفته است و ایده ساخت چنین دستگاهی با دیدن همسرش که معلم دبستان است و به برخی کودکان در اندازه‌گیری قند خون کمک می‌کند به ذهنش رسیده است.
او می‌گوید: این آزمایش می‌تواند بدون درد و با هزینه کم باشد. در آینده آزمایش‌هایی خواهیم داشت که برای انجام آن‌ها نیاز نیست روزانه چهار تا شش بار از انگشتان دست خون بگیریم.
مقادیر گلوکز موجود در بزاق کم است، بنابراین برای اندازه‌گیری آن به ابزار دقیق و قدرتمندی احتیاج داریم.
این نوار یک حسگر زیستی است و واکنش‌های زیستی و شیمیایی را با تولید سیگنال اندازه می‌گیرد.
اندازه‌ی آن مشابه یک آدامس است اما بسیار نازک‌تر.
درون آن آنزیمی به نام گلوکز اکسیداز وجود دارد و وقتی روی زبان قرار می‌گیرد با گلوکز موجود در بزاق واکنش نشان داده و پراکسید هیدروژن ایجاد می‌کند. سپس پراکسید هیدروژن به یون‌های هیدروژن تبدیل شده و سیگنال‌های الکتریکی به تلفن همراه هوشمند می‌فرستد.
این نوارها را می‌توان با هزینه کمی تولید کرد. از آنجا که جوهر استفاده شده در آن دارای ذرات نیمه‌رسانا است می‌توان آن را دانلود و توسط یک چاپگر چاپ کرد.
پروفسور داستور می‌گوید: تصور کنید نوار اندازه‌گیری قند خون خود را بتوانید در خانه چاپ کنید.
به گفته‌ی پروفسور داستور از این فناوری می‌توان برای آزمایش کووید-۱۹، هورمون‌ها و سرطان نیز استفاده کرد.
این دانشگاه در حال حاضر با همکاری دانشگاه هاروارد در حال استفاده از این فناوری برای آزمایش کووید-۱۹ هستند.
بیش از ۴۶۰ میلیون بزرگسال در سراسر جهان درگیر دیابت هستند.

منبع:
 ایسنا