اخبار
شنبه، 27 آذر 1400
 پیوند کلیه خوک به انسان برای دومین بار

پیوند کلیه خوک به انسان برای دومین بار


دانشمندان در حال نزدیک‌ شدن به پیشرفتی بزرگ در زمینه پیوند اعضا هستند و این هفته محققان دانشگاه نیویورک خبر از پیوند کلیه خوک به انسان برای بار دوم دادند.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمودو، چنین پیوند عضوی اولین بار دو ماه قبل بر روی یک فرد مبتلا به مرگ مغزی انجام گرفته بود و اکنون این پیوند جدید بدون ایجاد عوارض کوتاه مدت بار دیگر تکرار شده است. اگرچه تا رسیدن این فناوری به مرحله آزمایش بالینی راه درازی در پیش است.
این عمل اواخر ماه نوامبر در مرکز پزشکی "NYU Langone Health" توسط گروهی از جراحان انجام شد. مشابه اولین پیوند، پزشکان کلیه‌ی خوکی که از نظر ژنتیکی بهبود یافته بود را درون بدن یک فرد مرگ مغزی قرار دادند. کلیه در محل اصلی خود در بدن قرار نگرفت بلکه به عروق خونی ران زبرین(upper leg) متصل شد. سپس این عضو جدید توسط یک محافظ پوشانده شد و محققان آن را به مدت ۵۴ ساعت تحت نظر قرار دادند. در طول این ساعات، کلیه عملکرد طبیعی خود را دنبال کرد و هیچ نشانه‌ای از پس زده شدن توسط بدن فرد دیده نشد.
اولین پیوند این‌چنینی در ماه سپتامبر انجام گرفت که در آن فردی مبتلا به مرگ مغزی که قرار بود از دستگاه جدا شود با موافقت خانواده‌اش برای انجام تحقیقات تحت پیوند عضو قرار گرفت. این بار نیز به گفته‌ی محققان در این پیوند جدید، گیرنده عضو، فردی اهداکننده بود که جان خود را از دست داده و توسط دستگاه تنفس مصنوعی به حیات خود ادامه می‌داد.
دکتر "رابرت مونتگومری"(Robert Montgomery)، مدیر موسسه پیوند عضو "Langone Transplant" در بیانیه‌ای گفت: ما توانستیم نتایج پیوند قبلی را تکرار کنیم و نشان دهیم که این اعضای مهندسی ژنتیکی شده را می‌توان به عنوان منبعی تجدیدپذیر برای بسیاری از افراد که در سراسر جهان منتظر این هدیه نجات‌بخش هستند، مورد استفاده قرار داد.
اهدای عضو از حیوان به انسان مدت‌ها است که یکی از اهداف پزشکی بوده است. یک مورد از چالش‌های زیادی که محققان با آن روبه رو هستند این است که اندام شبیه‌ترین پستانداران به انسان نیز تفاوت‌های نامحسوس اما مهمی با اندام انسان دارند. این تفاوت کوچک باعث پس زده شدن این اندام‌ها توسط بدن انسان پس از انجام عمل پیوند عضو می‌شود.
یکی از محدودیت‌های اصلی پیوند عضو از خوک به انسان آن است که خوک‌ها به طور طبیعی قندی به نام آلفا-گال(alpha-gal) تولید می‌کنند که در بدن انسان ایجاد نمی‌شود اما خوک‌هایی که توسط محققان دانشگاه نیویورک مورد استفاده قرار گرفتند از نظر ژنتیکی مهندسی شده بودند تا این قند را تولید نکنند و پیوند آنها به انسان از نظر تئوری ایمن باشد.
اگرچه پیوند عضو از حیوانات به انسان موضوع بحث‌برانگیزی است اما نظرسنجی‌ها نشان داده که اگر چنین فناوری به صورت گسترده در دسترس قرار بگیرد، بیشتر افراد آن را خواهند پذیرفت. اگرچه در حال حاضر چنین احتمالی دور از دسترس است. هردوی این جراحی‌ها بخشی از تحقیقات انجام شده توسط محققان دانشگاه نیویورک برای بررسی عملکرد رویکردشان بود و مطالعات بیشتر دیگری پیش از رسیدن به آزمایش‌های بالینی که در آن بیماران واقعی و نیازمند به پیوند عضو شرکت‌ می‌کنند، باید انجام شود. اما اگر همه‌ی این تحقیقات نتیجه‌بخش باشد، اهدای عضو حیوانات به انسان می‌تواند سالانه جان بسیاری از کسانی که جان خود را در فهرست انتظار پیوند عضو از دست می‌دهند، نجات دهد.

منبع:
 ایسنا