اخبار
پنجشنبه، 15 دی 1401
این سیاره هر ۵ روز یک بار سال نو را جشن می‌گیرد!

این سیاره هر ۵ روز یک بار سال نو را جشن می‌گیرد!

گروهی از ستاره‌شناسان، یک سیاره فراخورشیدی جدید را کشف کرده‌اند که سال نو در آن هر پنج روز یک بار است.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، ستاره‌شناسان سیاره‌ای را کشف کرده‌اند که سه برابر مشتری است و به دور یک ستاره کوتوله می‌چرخد که به سرعت در حال چرخش در فاصله ۵۳۰ سال نوری از زمین است. این سیاره هر پنج روز یک بار به دور ستاره خود می‌چرخد.

این سیاره فراخورشیدی تازه کشف‌شده که «TOI-۷۷۸ b» نام دارد، نمونه‌ای از جهانی است که «مشتری داغ» نامیده می‌شود. مشتری داغ، دنیایی شبیه به غول گازی مشتری است اما به ستاره‌اش بسیار نزدیک است. این نزدیکی باعث ایجاد شرایط ناملایم شده است. برای مثال، دمای سطحش آن قدر گرم است که می‌تواند آهن را تبخیر کند.

این مشتری داغ، در فاصله ۹ میلیون کیلومتری ستاره خود می‌چرخد. این فاصله بسیار نزدیک‌تر از فاصله نزدیکترین سیاره منظومه شمسی ما یعنی عطارد به خورشید است که در فاصله تقریبا ۴۶ میلیون کیلومتری از خورشید قرار دارد.

سیاره فراخورشیدی TOI-۷۷۸ b، شعاع ۱.۴ برابر مشتری دارد و تقریباً ۲.۸ برابر بزرگ‌تر از این غول گازی است. این سیاره هر ۴.۶ روز یک بار به دور ستاره میزبان خود می‌چرخد و دمای سطح آن حدود ۱۲۲۷ درجه سلسیوس تخمین زده می‌شود.

ستاره والد این سیاره با سرعت ۴۰ کیلومتر در ثانیه می‌چرخد. این ستاره ۱.۹۵ میلیارد ساله، کمتر از نصف سن خورشید ۴.۶ میلیارد ساله ما را دارد و دمای سطح آن بین ۶۷۰۰ تا ۶۸۰۰ کلوین تخمین زده شده است.

این سیاره توسط گروهی از ستاره‌شناسان به سرپرستی «جیک کلارک»(Jake Clark)، دانشمند «دانشگاه کوئینزلند جنوبی»(USQ)، با استفاده از «ماهواره نقشه‌بردار فراخورشیدی گذران» یا «تس»(TESS) ناسا مشاهده شد. تس با انجام دادن یک بررسی در مورد حدود ۲۰۰ هزار ستاره مجاور، تاکنون بیش از ۶۰۰۰ سیاره فراخورشیدی احتمالی را شناسایی کرده است.

از این تعداد، ۲۸۲ سیاره فراخورشیدی تاکنون تایید شده‌اند و به فهرستی شامل بیش از ۵۰۰۰ سیاره شناخته‌شده بیرون از منظومه شمسی پیوسته‌اند.

کلارک و گروهش، این مشتری داغ جدید را با مشاهده یک فرورفتگی در خروجی نور ستاره آن کشف کردند که هنگام گذر سیاره از چهره ستاره مادر خود، از منظر ما روی زمین ایجاد می‌شود. ماهیت سیاره‌ای TOI-۷۷۸ b با بررسی‌های بعدی توسط تلسکوپ‌های زمینی و اندازه‌گیری سرعت آن تأیید شد.

منبع: ایسنا