ﺳﻪشنبه، 10 مهر 1397
مهرماه آغاز زندگی تحصیلی(2)

مهرماه آغاز زندگی تحصیلی(2)

در مقاله ی "مهرماه، آغاز راه زندگی تحصیلی (1)"  درباره ی روش صحیح یک برنامه ریزی دقیق صحبت شد. حال در این مقاله سعی بر آن است که در رابطه با نکات طلایی برنامه ریزی صحبت شود.
تعریف برنامه
به طور کلی برنامه ریزی یعنی نوشتن کارهایی که قرار است انجام داده شود. پس نوشتن در برنامه ریزی نکته ی بسیار مهمی است. برنامه ریزی یعنی افراد برای اینکه به هدفشان برسند شروع به نوشتن و طرح‌ریزی می کنند. به این طرح که در آن زمان، مکان، امکانات و منابع مهم هست، برنامه ریزی گفته می شود. حال می خواهیم در این مقاله به ویژگی های یک برنامه ریزی صحیح اشاره کنیم.
 
ویژگی های یک برنامه ریزی کاربردی
   اختصاصی بودن برنامه برای هر فرد: یک برنامه ریزی صحیح باید براساس خصوصیات جسمی و روحی و مناسب با حال فرد تنظیم شود؛ زیرا هر فرد خصوصیات روحی و جسمی متفاوتی دارد و باید با توجه به این خصوصیات برنامه ریزی را انجام داد. بنابراین برنامه ی دوست تان برای شما کارساز نخواهدبود. سعی کنید برنامه را برمبنای توانایی ها و امکانات واقعی خودتان تنظیم کنید.
  انعطاف پذیری و پویایی برنامه: برای هر فردی امکان دارد در طول روز برنامه های غیرقابل پیش بینی به وجود آید و فرد نباید اجازه دهد که این تغییرات باعث تغییر در برنامه اش شود. پس برنامه باید طوری تنظیم شود که حوادث غیرقابل پیش بینی اتفاق افتاد، انعطاف پذیر و قابل اجرا باشد. حتما در برنامه ریزی فعالیت های شخصی و روزمره ی خود را در آن لحاظ کنید.
   سادگی و انجام پذیری: برنامه ای که می خواهید بریزید، نباید بیشتر از توان شما باشد، بهتر است برنامه ی خود را از تعداد ساعات کم شروع کنید و به تدریج ساعات مطالعه وهم چنین کیفیت مطالعه ی خود را بالا برید.
   کیفیت برنامه ریزی: همه ی شما با این جمله آشنا هستید که کیفیت بهتر از کمیت است! بنابراین در برنامه ريزي باید به كيفيت و بازده مطالعه نيز توجه شود. در اجراي برنامه با استفاده از روش هاي نوين مطالعه ، ترك عادت هاي غلط و...كيفيت برنامه‌ی‌تان را ارتقا دهید.
   قابل اجرابودن برنامه: اجراي برنامه يكي از مهم ترین مراحل برنامه ريزي است. توجه داشته باشيدکه اجراي برنامه است كه به برنامه ريزي اهميت مي دهد. بنابراين سعي كنيد برنامه اي كه نوشته ايد، در زمان مشخص انجام دهيد و خود را به اجرای آن مقید کنید.
   ارزیابی برنامه: یک برنامه ریزی صحیح می تواند میزان پیش رفت و پس رفت را به شما نشان دهد، یعنی با ارزیابی دقیق برنامه می توانید متوجه شوید که در انجام چه کارهایی و مطالعه ی چه درس هایی موفق بودید و یا ضعف دارید تا در برنامه ریزی های بعد آن ها را برطرف کنید. هر شب بعد از اتمام برنامه، کارهایی که طبق برنامه انجام داده اید را با دقت، محاسبه و بررسی نمایید.
   رقابت با خودتان: سعی کنید هر روزتان را با روز قبل خود مقایسه کنید و از نظر كميت و کیفیت مطالعه با خود رقابت داشته باشيد.
   مشخص کردن تعداد ساعات مطالعه در طول هفته: قبل از شروع برنامه‌ریزی هفتگی،‌ لازم است میزان ساعتی را که می‌توانید در طول هفته مطالعه کنید، مشخص کنید. پس چه بهتر که آهسته و پیوسته پیش بروید و آرام‌آرام ولی مداوم تلاش خود را متناسب با توانایی‌های تان افزایش دهید.
   جبران عقب ماندگی های درسی: حتما در طول هفته، ساعت‌هایی را به جبران عقب‌ماندگی‌ها اختصاص دهید و در آن زمان هیچ درسی را قرار ندهید تا اگر از برنامه عقب افتادید، بتوانید بدون نگرانی تا حدی آن را جبران کنید. برای جبران این عقب ماندگی های درسی حتما ساعت های خالی را در برنامه ی روزانه و هفتگی تان در نظر بگیرید تا اگر نرسیدید مبحثی را تمام کنید حتما در آن ساعات جبران کنید.


و در نهایت خود را باور داشته باشید و بدانید که هیچ تلاشی بدون ثمر نیست...

عاطفه قاضی نظام - مشاور پایه متوسطه