یکشنبه، 01 مهر 1397
مهرماه، آغاز راه زندگی تحصیلی

مهرماه، آغاز راه زندگی تحصیلی

در زندگی تحصیلی، اگر هر فرد از همان مهرماه که آغاز راه است، با برنامه‌ریزی کارهای خود را پیش ببرد، کلید موفقیت را در دست گرفته است.

اغلب ما انسان‌ها در آرزوی آینده و در حسرت گذشته مانده‌ایم و برای شرایط حاضر برنامه‌ریزی نمی‌کنیم.

 اکثر افراد معمولا به علت عدم شناخت کافی از خود و یا افراط در برنامه‌ریزی، در اجرای برنامه موفق نمی‌شوند و سراغ یک برنامه‌ریزی مجدد می‌روند و یا ناامید شده و برنامه‌ریزی را کنار می‌گذارند. برنامه‌ریزی مناسب، علاوه بر بالابردن بازده‌ مطالعه و تمرکز، آرامش را زیاد و بی‌دقتی ‌را کم می‌کند.




روش صحیح یک برنامه‌ریزی دقیق

** مشخص کردن اهداف
مهم‌ترین فایده برنامه‌ریزی روشن‌کردن اهداف است. در واقع برنامه‌ریزی موجب می‌شود تا شخص شناخت بیش‌تری نسبت به خود و اهدافش پیدا کند و آن‌ها را دسته‌بندی کند. اهداف به دو دسته بلندمدت و کوتاه‌مدت تقسیم می‌شوند: اهداف کوتاه‌مدت شامل اهداف ماهانه، هفتگی و روزانه مانند امتحان‌های کلاسی و حل تمرین و رفع اشکال می‌شود و اهداف بلندمدت شامل اهداف سالیانه مانند معدل در پایان سال، قبولی در کنکور  و یا کسب نمره عالی در درس‌ها در امتحانات نهایی است. اما در نهایت برنامه‌ای که باید مرحله به مرحله اجرا کنید، همان برنامه کوتاه‌مدت( برنامه هفتگی) شما است. چون اگر در اجرای برنامه کوتاه‌مدت موفق شوید، به اهدافی که در برنامه بلندمدت خود داشته‌اید، رسیده‌اید.

** زمان‌بندی اهداف کوتاه مدت و بلند مدت
برای اهداف خود زمان تعیین کنید؛ مثلا ببینید برای خواندن یک درس برای امتحان و پرسش‌های هفتگی چقدر زمان احتیاج دارید و در چه روزی آن را تمام خواهیدکرد. پس از این مرحله باید زمان استراحت و خواب خود را تنظیم کنید. این برنامه‌ریزی ممکن است در ابتدا خیلی سخت به نظر رسد، اما با تمرین و تکرار می‌توان نتیجه‌ عالی گرفت.

**مطالعه دروس به صورت موازی
خیلی از دانش‌آموزان در برنامه‌ریزی تمرکز خود را فقط برروی یک یا دو درس می‌گذارند. این اشتباه بسیار بزرگی است، زیرا ذهن از خواندن مطالب تکراری خسته می‌شود. وقتی تمام دروس خود را به طور هم‌زمان پیش می‌برید، باعث می‌شود در مطالب درسی تنوع داشته باشید. مثلا اگر در مدت یک هفته فقط یک‌سری دروس خاص را مطالعه کرده و درس‌های دیگر را کنار بگذارید، نه تنها موجب خستگی ذهن و بی‌رقبتی‌تان می‌شود، بلکه بازده یادگیری شما را نیز کاهش می‌دهد. اما اگر مطالعه درس‌ها را به صورت موازی پیش ببرید، یعنی دو یا سه درس را برای مدت زمان معین مطالعه کنید، تنوع مطالب باعث می‌شود تا از خستگی ذهن‌تان جلوگیری شود و اشتیاق و بازده مطالعه را افزایش دهد.

**رعایت تناسب دروس
علاوه بر تنوع، دروس باید با هم تناسب داشته باشند. مثلا وقتی سه درس ریاضی و فیزیک و شیمی را هم‌زمان با هم مطالعه می-کنید، ذهن خسته می‌شود. بهترین روش، ترکیب دروس عمومی و اختصاصی است.

**بازخورد گرفتن از برنامه
بعد از اجرای برنامه در طول هفته، باید فعالیت‌های خود را ارزیابی کنید و ببینید که چقدر به هدف  کوتاه‌مدت  خود نزدیک شده‌اید و طبق برنامه پیش رفته‌اید. این مسئله باعث می‌شود که ضعف‌های برنامه‌تان زودتر مشخص شود. بدین ترتیب برنامه‌ی هفته‌ی بعد را با توجه به روحیات و شرایط خود و نزدیک‌تر به توانایی‌های‌تان می‌ریزید.

در مقاله بعدی سعی می‌شود که در رابطه با ویژگی یک برنامه‌ریزی صحیح صحبت شود، تا بتوانید به کمک این مقاله و برنامه‌ریزی صحیح و دقیق به اهدافتان برسید.


عاطفه قاضی نظام
مشاور پایه متوسطه ا و 2