ﺳﻪشنبه، 04 دی 1397
وابستگی و خودباوری در دانش‌آموزان (ویژه والدین)

وابستگی و خودباوری در دانش‌آموزان (ویژه والدین)

موفقیت تحصیلی، ایجاد انگیزه در دانش‌آموزان، خود باوری و اعتماد به نفس و ... هدف نهایی والدین در آموزش و تعلیم و تربیت فرزندان است و آنها تمام تلاش خود را انجام می‌دهند تا این هدف به بهترین نحو ممکن به انجام برسد .
بعضی از والدین احساس می‌کنند که فرزندشان از استعداد و توانایی‌های خود در مدرسه استفاده نمی‌کنند. نداشتن انگیزه و پشتکار، یک عامل همه‌گیر بوده و در تمام مدارس و خانه‌ها یافت می‌شود. برخی از عوامل بی‌انگیزگی عبارتند لز کمبود حس رقابت، ناسازگاری با معلمان، رقبت بیش از حد یا کمتر از حد با سایر دانش‌آموزان.
روش والدین در ایجاد انگیزه و پشتکار در کودکشان بسیار موثر است. کودک وابستگی غیرطبیعی با خودباوری و گاه هر دو را بسیار سنتی می‌آموزد. این وابستگی یا خودباوری در کودک به طور طبیعی رشد می‌کند و والدین از این بابت خوشحال هستند والدین اغلب براین باورند که معلم‌ها و گروه آموزشی مدرسه باید مشکلات فرزندشان را حل کنند یا کودکان خودشان به تنهایی از عهده حل این مسائل برآیند. این کودکان وابسته اغلب الگوی رفتاری خود را در ارتباط با بزرگسالان در سال‌های قبل از ورود به مدرسه تمرین می‌کنند به نظر می‌رسد که این الگو‌ها برایشان بسیار مناسب است و الگوهای دیگر را نمی‌شناسند، این کودکان اغلب با این شیوه آموزشی از محیط خانه به کلاس درس رهنمون می‌شوند کودک این الگو‌ها را ادامه می‌دهد تا از اعتماد به نفس خود محافظت کند.
وابستگی معمولا به دلیل احساس ناامنی، خردسالی، عدم فعالیت یا ناتوانایی‌های آموزشی به وجود می‌آید دانش‌آموزانی که انگیزه و پشتکار ندارند خصوصیت وابستگی در آنها شکل می‌گیرد، اغلب از اطرافیان خود بیش از حد لزوم تقاضای کمک می‌کنند این قبیل دانش‌آموزان اصرار دارند که والدینشان کنار آنها بنشیند تا آنها بتوانند تکالیف منزل خود را انجام دهند و دانش‌آموزان بی‌انگیزه و کم کاری که دارای خودباوری هستند همیشه در مورد دلایل انجام ندادن تکالیفشان با دیگران بحث می‌کنند و دوست دارند معلم‌ها و نالدین خود را در کم‌کاری‌هایشان مقصر جلوه دهند آنها می‌خواهند همیشه تکالیفی را که خودشان به آن علاقه‌مندند انجام دهند .
ایجاد انگیزه در دانش‌آموزان:
همیشه تفکر مثبت و توقع به جا از دانش‌آموز می‌تواند تاثیر بسزایی در میزان موفقیت او چه در محیط خانه و چه در مدرسه داشته باشد اگر والدین از کودک خود توقع بالا داشته باشد این مسئله ملکه ذهن او می‌شود.
دستیابی به موفقیت:
سخت کار کردن یا سخت کوشی به تنهایی کافی نیست والدینی که دائما در حال کار هستند و از میزان کار خود شکایت می‌کنند الگوی مناسبی برای فرزندشان نیستند. کودکان باید همواره از والدین خود بشنوند که از نتیجه کارشان راضی و خوشنود هستند. فرزندان باید همیشه از والدینشان در مورد رضایت از انجام کارهای خود سخن بشنوند. شکوه و شکایت والدین تاثیر منفی روی کودک می‌گذارد.
لازم نیست هنگامی که فرزند شما در حال مطالعه است کنار او بنشینید، بلکه با پرسیدن سوال خود را علاقه‌مند نشان دهید به طور مثال از فرزندتان بپرسید راجع به چه مطلبی مطالعه می‌کنی.
نسبت به آموزگاران و موسسه ای که فرزند شما در آن تحصیل می‌کند احترام خاصی قائل باشید. سعی کنید حتی المقدور  کاستی‌های آموزگار را نزد فرزند خود بازگو نکنید اگر نسبت به سطح سواد یا شیوه انتقال آموزگار فرزندتان ناراضی هستید موضوع را با مدیر مدرسه یا موسسه درمیان بگذارید.


مریم اسدی - مشاور ابتدایی