چهارشنبه، 01 آبان 1398
چرا باید خودمان را باور داشته باشیم؟

چرا باید خودمان را باور داشته باشیم؟

وقتی با مشکلی برخورد می‌کنی آیا حس می‌کنی که می‌تونی تمام تلاشتو به کار ببندی برای رفع مشکل یا خودت را شکست خورده می‌بینی ؟ یا با خودت میگی که خواستن توانستن است و یا در توانمند بودنت برای شکست مشکلات شک می‌کنی؟

خود‌کارآمدی یا همان باور خود نسبت به توانمندی‌ها برای حل مشکلات و غلبه‌کردن بر آنها می‌تونه در حسی که نسبت به خودمون داریم تاثیر‌گذار باشه و برای اینکه ما رو به هدفمون برسونه نقش بسیار مهمی داشته باشه.

نقش خودکارآمدی

همه‌ی افراد می‌توانند هدفی که دوست دارند و می‌خواهند رو به دست بیارن یا خیلی از مسایل و تغییر بدن وچیزهایی که دوست دارند رو به دست بیارن ولی با این حال بیشتر افراد می‌دونند که عمل‌کردن این برنامه‌ها و نقش‌ها خیلی هم کار ساده‌ایی نیست.خودکارآمدی می‌تونه نقش مهمی در نحوه‌ی برخورد افراد با هدف‌ها و مشکلات و کارها داشته باشد و تاثیر‌گذار باشد.

حالا می‌خواهیم بدانیم که خودکارآمدی چگونه به وجود می‌آید؟

 1- تجربه‌های موفقیت‌آمیز : تاثیر‌پذیرترین راه برای به وجود آمدن حس قوی کارآمدی از طریق تجربه‌های موفقیت‌آمیزه این که بشه و بتونیم کارهایی موفق انجام بدیم حس خودکارآمدی افراد را تقویت می‌کنه البته اگه نتونیم‌ی ‌کاری رو به طور‌کامل انجام بدیم باعث میشه حس خودکارآمدی ما کم بشه و ضعیف بشه.
2- الگو برداری اجتماعی: خودکارآمدی زمانی به وجود می‌آید که موفقیت فردی را در سرانجام رساندن کاری ببینم . وقتی کسی مثل خودت را می بینی که با تلاش موفق شده به این نتیجه می‌رسیم که تو هم توانایی لازم برای موفق بودن در کارهای مشابه را داری.
3- تشویق اجتماعی: شنیدن تشویق و ترغیب به ما کمک می‌کند تا از تردیدهایی که نسبت به خودمون داریم فاصله بگیریم و تمام تلاش خودمون را در مورد کاری که پیش رو داریم متمرکز کنیم. برای همین داشتن مهارت و توانایی لازم برای رسیدن به موفقیت تشویق است که می‌تواند تاثیر‌گذار باشد.
واکنش‌های روان‌شناختی:وضعیت‌روحی و عاطفی واکنش فیزیکی و سطح استرس می‌تونه روی احساس فرد نسبت به قابلیت‌هاش در یک موقعیت خاص تاثیرگذار باشه به عنوان مثال استرس و نگرانی شدید قبل از صحبت کردن در جمع می‌تونه منجر به ی حس خودکارآمدی ضعیفی در فرد بشه .



بهناز عظیمی - واحد مشاوره مبتکران