درباره مدیرعامل

در اهر متولد شدم. پدرم کاسب بود و به شغل آزاد اشتغال داشت و مادرم نیز خانه دار بود. تحصیلات ابتدایی تا پایان دبیرستان را در همان شهر محل تولدم سپری کردم. در دوران تحصیل همواره از دانش‌آموزان ممتاز شهر و استان بودم. به درس ریاضی علاقه خاصی داشتم. در تمام طول آن سال‌ها در کنار تحصیل عضو تیم‌های مختلف ورزشی نیز بودم و به عنوان عضو تیم ورزشی شهر در مسابقات آموزشگاه‏‌ها و شهرستان‏‌های استان شرکت می‏‌کردم. به رشته‌هایی مثل بسکتبال، فوتبال و تنیس روی میز بیش از بقیه‌ی رشته‏‌های ورزشی علاقه داشتم. سال 1345 و پس از پایان دوران دبیرستان برای ادامه تحصیل در رشته‌ی ریاضی به تهران آمدم و حدود 3 ترم در این رشته تحصیل کردم ولی در ادامه تغییر رشته دادم و تحصیلات دانشگاهی را در رشته‏‌ی فیزیک و در مقطع کارشناسی ادامه دادم.

برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد وارد مدرسه عالی پارس شدم و حدود یک ترم از تحصیلات کارشناسی ارشد را هم پشت سر گذاشتم، امّا به دلیل مشغله کاری زیاد، زمان حضور در کلاس‏‌ها و مطالعه‏‌ی مورد نیاز دروس برایم مقدور نبود، لذا از ادامه‏‌ی تحصیل منصرف شدم. سال 1351 به همراه جمعی از اساتید، هنرآموزان، مدیران فنی‏ و حرفه‏‌ای، هنرستان صنعتی ایران تکنیک را تأسیس کردیم که بخش عمده‌ی فعالیت‌های آن زیر نظر من انجام می‌شد. سال 1354 با توجه به سابقه‌ی فعالیت‌های علمی و فرهنگی من از یکسو و عدم اعتبار کار آزاد در کشور از سوی دیگر اجباراً به عنوان مربی در دانشگاه تربیت معلم استخدام شدم.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 مانند همه‌ی آحاد این مملکت با شور و شوق فراوان برای خدمت به کشور و مردم، کمر همت بسته و در مسئولیت‌های مختلف اداری مشغول به کار شدم. همزمان با تعطیلی دانشگاه‌های کشور به دلیل انقلاب فرهنگی برای تغییر ساختار دانشگاه‌ها و جذب اعضاء هیأت علمی دانشگاه‌ها در مؤسسات و سازمان‌های مختلف، اینجانب در آموزش و پرورش شهر تهران مشغول به کار شدم. (ابتدا در دبیرستان البرز به عنوان نماینده‏‌ی آموزش و پرورش ناحیه‌ی 2، سپس در دبیرستان دکتر شیمی منطقه 7 به عنوان مدیر دبیرستان و مدتی هم به عنوان مدیر کل آموزش در معاونت صنایع غیرکانی وزارت صنایع).

این روند ادامه داشت تا اواخر سال 1361 که موضوع بازگشایی دانشگاه‏‌ها مطرح شد. در دی ماه 1361 از طرف رئیس دانشگاه وقت تربیت معلم به عنوان مدیر کل آموزش دانشگاه تربیت معلم منصوب شدم. در سال 1365 از پست مدیر کلی استعفا داده ولی هم‏ چنان به عنوان مربی در گروه فیزیک دانشگاه تربیت معلم مشغول به کار بودم. همزمان با اشتغال در گروه فیزیک از سال 1367 تا 1371 به مدت بیش از 3 سال مدیریت کل آموزش دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال را نیز عهده‌دار شدم. در طول سال‏‌های فعالیت در گروه فیزیک دانشگاه تربیت معلم علاوه بر کار در آزمایشگاه‌ها، به حل تمرین‌های کتاب فیزیک هالیدی که بخش مکانیک آن‏را شادروان استاد دکتر پیمانی تدریس می‌کرد، می‌پرداختم، ضمناً همکارگرامی و عزیزم جناب آقای دکتر محمود بهار نیز در آن زمان مسائل الکتریسیته و الکترونیک کتاب فوق‌‏الذکر را حل می‌کرد، به دلیل نیاز مبرم دانشجویان به حل مسایل کتاب هالیدی، با آقای دکتر بهار به فکر تهیه و تدوین حل‏ المسائل این کتاب افتادیم که همین فکر منجر به ناشر شدن اینجانب و چاپ مجلدهایی از کتاب فیزیک هالیدی و مسائل حل شده‏‌ی آن با همکاری آقایان دکتر بهار و استاد بزرگوار دکتر نعمت الله گلستانیان گردید. در سال 1365 در خیابان دکتر بهشتی دفتر کوچکی را اجاره کردیم که سنگ بنای تأسیس مؤسسه مبتکران شد.

هدف از تأسیس شرکت انجام کارهای فرهنگی و آموزشی بود ولی در ابتدای امر تعریف شفاف و روشنی از چگونگی فعالیت نشده بود. در سال 1366 با پیشنهاد یکی از دوستان قدیمی اولین کار تجاری شرکت را با تولید پوشه‏‌های مورد استفاده مدارس و دانش‌‏آموزان آغاز کردیم و با کمال تعجب این کار در اسرع وقت پیشرفت شایان توجهی نمود به طوری که در کمتر از یک سال و نیم محصولات تولیدی مؤسسه در بازار تهران معروفیت یافت و فروشندگان و تولیدکنندگان برای سفارش پوشه به دفتر شرکت که تغییر محل داده و در ساختمانی در خیابان طالقانی مستقر شده بود مراجعه می‏‌کردند. ورود به کار صرفاً تجاری با روحیه‏‌ی من سازگاری نداشت و با وجود درآمد خوبی که این کار داشت ولی قلباً به این کار راضی نبودم و مدام در فکر انجام یک کار فرهنگی بودم. اغلب برای خرید کتاب و یا بازدید از بازار کتاب در مقابل دانشگاه تهران قدم می‏‌زدم. مجموعه جزواتی تحت عنوان «سؤالات کنکورهای سراسری» نظرم را جلب کرد، تعدادی از آن‌‏ها را خریدم. مطالعه آن‌ها و ایراد و اشکال‌های زیادی که در آن‏‌ها دیدم از یکسو و فکر انتشار حل مسائل کتاب فیزیک هالیدی که قبلاً با آقای دکتر بهار در مورد آن‏ها گفتگو شده بود از سوی دیگر ،عزم مرا برای ورود به عرصه کتاب راسخ‏‌تر کرد. اینگونه بود که کار تولید پوشه را تعطیل و کار کتاب را آغاز کردم. آقایان امینی، محمودزاده، عدالت، نصیری، سیدموسوی، زمان نژاد در حوزه ی کتاب‌های آموزشی و آقای دکتر بهار برای حل مسائل کتاب فیزیک هالیدی اولین گروه یاران اینجانب در راه‏ اندازی انتشارات مبتکران بودند. آقایان دکتر گلستانیان، دکتر سلطانی، فیلی، حلی و تعداد دیگری از همکاران محترم در سال‏ های بعد به مجموعه پیوستند. اولین مجموعه آموزشی مبتکران علیرغم این‏که توسط مجرب‌ترین دبیران پایتخت تهیه و تدوین شده بود و در راستای تحقق شعار اصلی مؤسسه (کیفیت رمز ماندگاری است) با نظارت اساتید دانشگاه و تأیید علمی آن‏‌ها زیر چاپ رفت. (مثلاً فیزیک توسط دکتر گلستانیان، ریاضی توسط دکتر بیژن‏‌زاده، شیمی توسط دکتر ملاردی و ...تائید گردید.) به این ترتیب با استحکام علمی بالایی، سنگ بنای مؤسسه انتشاراتی مبتکران گذاشته شد و در سال‌های بعد هم این روند ادامه یافت.

انتشارات مبتکران در سال 1375 در نمایشگاه بین‌‏المللی کتاب تهران به عنوان ناشر برتر برگزیده شد و این توفیق، مدیران شرکت را در مسیر حرکت به سوی ارتقاء کیفیت محصولات فرهنگی تشویق کرد و فعالیت مؤسسه سمت و سوی بیش‌تری را برای تولید محتویات علمی قوی به خود گرفت. در سال 1379 از کلیه‌‏ی فعالیت ‏های اداری و اجرایی خارج از مؤسسه کناره‏‌گیری کردم و از دانشگاه تربیت معلم نیز بازنشسته شدم و تمام وقت خود را صرف گسترش کار مؤسسه نمودم. در همین سال بود که واحد هدایت تحصیلی برای برگزاری آزمون‌های آزمایشی راه‏‌اندازی شد.( آزمون‏‌های مبتکران برای همه‌ی پایه‌های تحصیلی از سوم ابتدایی تا پیش‏ دانشگاهی، هم‏ چنین آزمون‌های تیزهوشان برای پایه‌های پنجم ابتدایی و سوم راهنمایی و المپیادهای رشته‏‌های مختلف برگزار می‏‌شود.)

انتشارات مبتکران در سال های 1386 و 1390 از طرف جشنواره رشد آموزش و پرورش به دلیل تولید کتاب‌های مفید و در سال 1387 در بیست و یکمین نمایشگاه بین ‏المللی کتاب تهران به جهت انتشار کتاب‌‏های مناسب به عنوان ناشر نمونه برگزیده شد. در سال 1388 نیز برای دومین بار متوالی در بیست ودومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نیز ناشر نمونه شناخته شد. هم‏ چنین در طول سال‏ های فعالیت مبتکران تعداد زیادی از کتاب‏ های منتشره از طرف این مؤسسه به عنوان کتاب برتر در جشنواره‏ های مختلف از طرف وزارت ارشاد اسلامی، وزارت آموزش و پرورش و سایر نهادها و دانشگاه‏‌ها برگزیده شد. انتشارات مبتکران تاکنون بیش از 2050 عنوان کتاب در زمینه‌‏های دانشگاهی، ورزشی، تربیتی، کودک و نوجوان و آموزشی (مقطع‌های ابتدایی، راهنمایی، دبیرستان و پیش‏ دانشگاهی) منتشر کرده است.

 

یحیی دهقانی
رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت آموزشی، فرهنگی و انتشاراتی مبتکران

 

اطلاعات کلی

نام و نام خانوادگی: یحیی دهقانی
سال تولد: 1323
محل تولد: شهرستان اهر- استان آذربایجان شرقی
عنوان شغلی: رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت آموزشی، فرهنگی و انتشاراتی مبتکران

تحصیلات

فارغ‌التحصیل کارشناسی رشته فیزیک، در سال 1349
تحصیلات نیمه‌تمام کارشناسی ارشد فیزیک

مسئولیت‌های آموزشی و اداری
  • عضو هیأت مؤسس انجمن فرهنگی ناشران آموزشی، 5 دوره رئیس هیأت مدیره این انجمن و 2 دوره عضو هیأت مدیره آن.
  • عضو هیأت مؤسس انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی و عضو اولین دوره‌ی هیأت مدیره آن
  • عضو هیأت مدیره انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان به مدت 3 سال
  • عضو هیأت مدیره تعاونی انجمن فرهنگی ناشران آموزشی (چندین دوره که در حال حاضر این تعاونی فعالیت نمی‌کند.)
  • عضو هیأت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران به مدت بیش از 7 سال
  • عضو کمیسیون حل اختلاف اتحادیه
  • مدیرکمیته علمی و فرهنگی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در سال‌های 95 و 96
  • معاون اجرایی سی و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران (1397)
فعالیت‌های شغلی
  • تدریس فیزیک در مدارس تهران تا سال 54 پس از فراغت از تحصیل
  • استخدام در دانشگاه تربیت معلم به عنوان مربی گروه فیزیک
  • نماینده آموزش و پرورش به عنوان معاون ‌اول در دبیرستان‌ البرز سال‌تحصیلی60-59 به جهت تعطیلی دانشگاه‌ها
  • مدیریت دبیرستان دکتر شیمی منطقه 7 تهران سالل تحصیلی 61-60
  • مدیرکل آموزش معاونت کانی، غیرفلزی وزارت صنایع از مهر 61 تا زمان بازگشایی دانشگاه‌ها (اسفند 61)
  • مدیر کل آموزش دانشگاه تربیت معلم از اوایل اسفند 61 تا سال 65
  • مدیرکل آموزش دانشگاه آزاد واحد تهران شمال در سا‌‌ل‌های 68 تا 72
  • تأسیس شرکت آموزشی و فرهنگی مبتکران در سال 65 (رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل شرکت از سال 65 تاکنون)
  • مدیر انتشارات مبتکران که تاکنون بیش از 2800 عنوان کتاب در حوزه‌های کمک آموزشی، دانشگاهی، ورزشی و کودک و نوجوان منتشر کرده است.
  • شرکت آموزشی و فرهنگی مبتکران علاوه بر انتشار کتاب، در حوزه آموزش نیز فعالیت دارد و برگزاری آزمون‌های دوره‌ای و اداره دو باب آموزشگاه علمی تحت پوشش نیز از فعالیت‌های این شرکت است.
  • شرکت آموزشی و فرهنگی مبتکران علاوه بر همکاری با بیش از 1000 نفر مؤلف و مترجم و مدیریت بیش از 140 نمایندگی در شهرستان‌ها، حدود 270 نفر پرسنل دارد.
  • انتشارات مبتکران دوبار در جشنواره رشد آموزش و پرورش به دلیل نشر آثار مناسب برای دانش‌آموزان، ناشر برگزیده شده است.
  • عضو هیأت مؤسس و نایب رئیس هیأت مدیره شرکت ماه پیشونی از سال 91
فعالیت‌های صنفی
  • عضو و رئیس هیأت مدیره انجمن فرهنگی ناشران آموزشی بیش از 10 سال
  • عضو هیأت مدیره انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی (2 سال)
  • عضو هیأت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران (6 سال)
  • عضو هیأت مدیره انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان (3 سال)
  • عضو و رئیس هیأت مدیره تعاونی‌های مرتبط با حوزه کتاب
فعالیت‌های اجتماعی و عام المنفعه در چند سال اخیر
  • ساخت مدرسه 6 کلاسه در شهرستان اهر
  • بورسیه 50 دانشجوی دانشگاه تهران (از طریق بنیاد حامیان دانشگاه تهران)
  • تحت پوشش قرار دادن فرزندان ایتام در کمیته شهرستان اهر
  • کمک به ساخت مسجد کبود شهرستان اهر
  • کمک به ساخت مسجد روستای سراجه لوی شهرستان اهر
  • تجهیز کتابخانه‌های مدارس شهرستان اهر
  • تجهیز کتابخانه‌های عمومی شهرستان شبستر آذربایجان شرقی
  • کمک مالی به بنیاد حامیان دانشگاه تهران
  • اهداء کتاب به مناطق زلزله‌زده
  • کمک مالی و ارسال اقلام به زلزله زدگان شهرستان اهر

درباره فعالیت های شرکت مبتکران