به گزارش سرویس علمی ایسنا، زاین زاجانی 22 روز پیش در نورنتوی کانادا توسط یک روش جدید جایگزینی میتوکندری بدنیا آمد که مشابه روش بارداری با سه والدین است، اما در اینجا تنها از دو والد استفاده شده است.
والدین زاین که پس از چندین سال انتظار به روش بارداری خارج رحمی روی آورده بودند، متوجه شدند که تخمکهای مادر تاحدی پیر و بیکیفیت هستند. از این رو پزشکان از یک روش جایگزینی میتوکندری استفاده کردند.
محققان در این روش، میتوکندری را از سلولهای بنیادی تولیدکننده تخمک در بافت تخمدان مادر جدا کرده و آن را با میتوکندری درون تخمک پیر جابجا کردند که در نتیجه پس از بارور شدن، مانند تخمک جوان عمل کرده و درمان لقاح خارج رحمی را موفقتر کرد.
روشهای دیگر جایگزین میتوکندری که هنوز منجر به تولد کودک نشدهاند، از میتوکندری شخص سوم استفاده میکردند؛ اما در این درمان جدید، از تخمک و میتوکندری خود مادر استفاده شد.
والدین زاین در روش قدیمی لقاح خارج رحمی تنها یک رویان زنده تولید کردند، اما روش جدید به آنها چهار رویان داد که یکی از آنها، به زاین تبدیل و دو رویان دیگر منجمد شدند تا در آینده برای تولد فرزندان دیگر مورد استفاده قرار بگیرند.
زاین نخستین مورد از هشت کودکی است که قرار است تابستان سال جاری توسط این روش در جهان متولد شوند. از آنجایی که این روش نوعی ژن درمانی تلقی میشود، استفاده از آن در آمریکا قانونی نیست اما بنظر میرسد که با تولد نوزادان بیشتر مشابه زاین، سازمان غذا و داروی آمریکا مجبور به تجدیدنظر شود.
خبرگزاري ايسنا