اخبار
یکشنبه، 07 تیر 1394
ساخت ربات‌های جراح و توانبخشی از راه دور در دانشگاه امیرکبیر

ساخت ربات‌های جراح و توانبخشی از راه دور در دانشگاه امیرکبیر

اعضای قطب علمی کنترل و رباتیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر موفق به طراحی و ساخت ربات جراح و ربات توانبخشی از راه دور شدند.

به گزارش سرویس فناوری ایسنا، قطب علمی کنترل و رباتیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر در دانشکده مهندسی برق مستقر است و هفت عضو هسته مرکزی دارد که پنج نفر آنها از استادان دانشگاه امیرکبیر، یک نفر استاد دانشگاه تربیت مدرس و یک نفر استاد دانشگاه کنکوردیا از کانادا هستند. فعالیت اعضای این قطب علمی بر روی سیستم‌های کنترلی با تمرکز بر رباتیک و سامانه‌های هوافضا، اتوماسیون صنعتی و سیستم‌های چند عاملی همچون اجسام پرنده و حوزه‌های میکروالکترومکانیکی (منز) متمرکز است. این اعضا همچنین پروژه‌های متعددی در زمینه‌های رباتیک، دفاعی، صنعتی، پتروشیمی، نفت و گاز و نیروگاهی در دست اقدام دارند.

دکتر حیدرعلی طالبی، مدیر قطب علمی کنترل و رباتیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر از پیشنهاد طراحی و اجرای پروژه رباتهای جراح ملی توسط اعضای این مجموعه علمی خبر داد و گفت: تکنولوژی ساخت ربات جراح تجاری اکنون در انحصار شرکت آمریکایی داوینچی است و رقبای خود را نیز حذف کرده است و نیز ما به دلیل تحریم‌های سالیان گذشته، به این رباتها دسترسی نداشته‌ایم.

وی افزود: خوشبختانه با تلاش و همت متخصصان ایرانی هم‌اکنون به دانش فنی، طراحی مکانیزم، سخت‌افزار و نرم‌افزار و کنترل این ربات جراح دست یافته‌ایم که می‌تواند به عنوان جراح، دستیار جراح و ربات آندوسکوپی مورد استفاده قرار گیرد.

طالبی در تشریح قابلیت‌های این ربات جراح گفت: این ربات علاوه بر توانایی اندازه گیری نیرو و امکان ارتباط از طریق اینترنت، از قابلیت کنترل به صورت اصلاح شده، برخوردار است؛ به این معنی که حین انجام کار، می‌توانیم آن را کنترل کرده و روند فعالیت جراحی را بهبود ببخشیم.

وی، امکان ارتباط با ربات از طریق نرم افزارهای تلفن همراه را از دیگر ویژگی‌های این ربات جراح برشمرد و گفت: ربات همچنین این قابلیت را دارد که میزان نیرویی که باید به بافت نرم بدن بیمار وارد شود را تخمین زده و پیش بینی می‌کند.

مدیر قطب علمی کنترل و رباتیک دانشگاه امیرکبیر خاطرنشان کرد: از این ربات می توان برای اعمال جراحی با کمترین تهاجم استفاده کرد که یکی از آنها عمل لاپراسکوپی است.

ساخت ربات توانبخشی از راه دور در دانشگاه صنعتی امیرکبیر

وی در ادامه، شروع مطالعه پروژه ربات توانبخشی از راه دور را از دیگر اقدامات اعضای قطب علمی کنترل و رباتیک این دانشگاه برشمرد و گفت: به طور معمول، افراد میانسال بیشترین خدمات توانبخشی را در جوامع مختلف دریافت می‌کنند، درحالی‌که اغلب آنها به اقتضای سن و شرایط جسمانی، برای خروج از منزل و حضور در مراکز توانبخشی با مشکلاتی روبه رو هستند؛ به همین منظور تصمیم گرفتیم یک ربات توانبخشی از راه دور طراحی و تولید کنیم تا افراد بتوانند بدون نیاز مراجعه به مراکز توانبخشی از خدمات این مراکز استفاده کنند.

به گفته وی، اکنون نمونه ربات توانبخشی از راه دور به همت اعضای قطب علمی کنترل و رباتیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر ساخته شده و الگوریتم‌ها و معیارهای بهبود آن نیز طراحی شده است؛ اما برای تجاری سازی و تولید انبوه، نیازمند حمایت مالی است.

طراحی آزمایشگاه‌های سیستم‌های چندعاملی رباتیک در دانشگاه امیرکبیر

طالبی آزمایشگاه‌های سیستم‌های چندعاملی را از دیگر پروژه‌های در دست اقدام اعضای قطب علمی کنترل و رباتیک دانشگاه امیرکبیر عنوان کرد و گفت: در این آزمایشگاه، مجموعه‌ای عوامل (رباتها و سیستم‌های کنترل) در کنار یکدیگر مشارکت دارند و هریک، کار خاص خود را انجام می‌دهند.

استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر ادامه داد: از این آزمایشگاه می‌توان در زمینه‌های دفاعی، پدافند غیرعامل و امور شهری همچون امدادرسانی در سوانح زلزله یا آتش سوزی استفاده کرد که در اینجا رباتهای مشارکتی با هماهنگی یکدیگر، یک منطقه را پوشش می‌دهند که این کار می‌تواند به صورت رباتهای زمینی یا زمین - هوایی صورت گیرد.

وی در تشریح برنامه‌های آتی قطب علمی کنترل و رباتیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز گفت: طرح پایش سلامت در سازه‌های بزرگ مانند پل‌ها با استفاده از ربات جزو برنامه‌های آتی ماست که تاکنون کارهای مطالعاتی آن انجام گرفته و فاز اجرایی نیز به زودی آغاز می‌شود.

مدیر قطب علمی کنترل و رباتیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر توضیح داد: طرح پایش سلامت در سازه‌های بزرگ، یک فرآیند کنترلی و تخمینی است که می‌توان در آنها از رباتها به عنوان نگهبان‌های هوشمند استفاده کرد و یا سنسورهایی در سازه قرار داد تا وضعیت یک سازه به لحاظ استحکام و عمر مفید و یا مشکلات احتمالی همچون بروز ترک و شکاف یا نشست پایه‌ها را تشخیص داد و در گام بعدی، هوشمندسازی سازه‌ها که جنبه خود ترمیمی دارد، اجرا خواهد شد.


خبرگزاری ایسنا

اخبار عمومي

اخبار آزمون

تازه‌هاي نشر

ليست کتاب هاي مبتکران