به گزارش ستاد خبری بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، تالار گفتگو اولین نشست خود را در هفتمین روز نمایشگاه به نشست «نقش تشکلهای صنفی در توسعه نشر» اختصاص داده بود.
این نشست با حضور پروین صدقیان رئیس هیات مدیره انجمن صنفی زنان ناشر، محمدرضا توکل نایب رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان، کاظم قلمچی، محمدرضا حاتمی مدیر مسئول انجمن ناشران دانشگاهی، عبدالعظیم فریدون رئیس انجمن صنفی ناشران کودک و نوجوان و یحیی دهقانی دبیر کمیته علمی فرهنگی و سرای اهل قلم نمایشگاه کتاب، سه شنبه 22 اردیبهشتماه برگزار شد.
کاظم قلمچی در این نشست با بیان اینکه ناشران در میان مجموعههایی که به صورت صنفی فعالیت میکنند،موقعیت متمایزی نسبت به دیگر اصناف دارند، گفت: کار ناشران نشر فکر است و امروز در نمایشگاه بینالمللی کتاب فقط کتاب منتشر نمیشود بلکه محصولات فکری دیگر هم عرضه میشوند.
وی با بیان اینکه تشکلهای صنفی در حوزه نشر در دنیا کارهای مختلفی انجام میدهند، افزود: تنظیم پروتکلها و شیوهنامهها، تقدیر و تکریم از چهرههای شاخص از جمله کارهایی است که توسط تشکلها انجام میشود. همچنین سالمترین شکل واگذاری وظایف از دولت به بخش خصوصی در کشورهای جهان سوم به صورت اعطای مسئولیت به تشکلها صورت میگیرد.
در ادامه پروین صدقیان به معرفی انجمن صنفی زنان ناشر اشاره کرد و افزود: این انجمن با زنانی که پروانه نشر کتاب دارند، کار میکند و بخش زیادی از فعالیتهای این ناشران در حوزه کودک و نوجوان، عمومی و دانشگاهی است. انجمن زنان ناشر هدف آگاهی بخشی به زنانی که دغدغه چاپ کتاب دارند اما با مشکلات و مسئولیتهای مختلفی که بیشتر زنان در خانوادههای خود روبرو هستند، را دارد.
محمدرضا توکل نیز در ادامه این نشست بیان کرد: اتحادیه ناشران نهاد قانونی صنفی است و قانون مدونی را در مجلس به تصویب رسانده که تکالیف و حدود وظایف اتحادیه را مشخص میکند. ضمن اینکه انتخابات این اتحادیه زیر نظر وزارت صنعت معدن و تجارت انجام میشود.
وی به انجمنهای مختلف حاضر در اتحادیه ناشران اشاره کرد و افزود: اتحادیه، انجمنهای فرهنگی را در درون خود ایجاد کرده که نقش مهمی در حوزههای تخصصی و فرهنگی ایفا میکنند. ما انجمنهای صنفی داریم که با اتحادیههای صنفی متفاوت هستند و از زیر مجموعههای وزارت کار محسوب میشوند که در خارج از ایران به عنوان سندیکا شناخته میشوند.
محمدرضا حاتمی نیز در این نشست اظهار داشت: تشکلهای صنفی، کارگری، قانونی و خودجوش در حوزه سازمانهای غیردولتی تقسیم میشوند و رابطه میان دولت و ملت را شکل میدهند. ما در جامعه جدید امروز نیازمند به این تشکلها برای در کنار هم قرار دادن افراد برای یافتن اهداف مشترک هستیم. در تشکلها رقابتها به رفاقت تبدیل میشوند و افراد آمادگی انجام کارهایی را که از سیستم دولتی به خصوصی واگذار میشود پیدا میکنند.
دیگر سخنران این نشست عبدالعظیم فریدون بود. او به انجمن صنفی ناشران کودک و نوجوان اشاره کرد و گفت: این انجمن جزو اولین تشکلهای تاسیس شده در حوزه نشر بود و تفاوت آن با دیگر تشکلها در مخاطب آن است که کودکان و نوجوانان هستند
وی ادامه داد: وضعیت تشکلها و ضرورت وجودشان و ارتباطی که با اتحادیه دارند، از مسائل تاملانگیز محسوب میشود و ضرورت ایجاب میکند که شکل بگیرند. اتحادیه جایگاه قانونی دارد اما تشکلها گروههای مردم نهادی هستند که هیچ کدام در مقابل یکدیگر قرار نمیگیرند.
بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از 16 تا 26 اردیبهشت ماه در مصلی امام خمینی (ره) با شعار «خواندن، گفتوگو با جهان» برپاست.