اخبار
چهارشنبه، 07 تیر 1396
"بکسل مغناطیسی" برای مقابله با زباله‌های فضایی

"بکسل مغناطیسی" برای مقابله با زباله‌های فضایی


محققان آژانس فضایی اروپا طرحی را برای مقابله با مشکل روزافزون زباله‌های فضایی ارائه کردند.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، در این طرح یک ماهواره مغناطیسی برای تغییر مسیر ماهواره‌های ازکارافتاده و دیگر پسماندهای ناشی از فعالیت‌های فضایی، در مدار زمین مستقر می‌شود.
این ماهواره که "بکسل مغناطیسی" نام دارد از آهنرباهای حرارتی استفاده می‌کند و ماهواره‌های غیر فعال را به سمت خود می‌کشد.
برآورد می‌شود که تعداد این اشیاء دهها میلیون باشد و از این تعداد بیش از 500 هزار مورد هنگام چرخش بر مدار زمین رهگیری می‌شوند. با توجه به سرعت این زباله‌ها که در حدود 28 هزار کیلومتر در ساعت است امکان آسیب رساندن به ماهواره‌ها و سفینه‌های فضایی حتی توسط قطعات نسبتاً کوچک وجود دارد.
ناسا هشدار داده بیش از ۲۰ هزار قطعه بزرگتر از توپ تنیس و بیش از نیم میلیون قطعه بزرگتر از تیله در مدار زمین پراکنده‌اند که بیش از همه ایستگاه فضایی بین‌المللی، شاتل‌ها و سفینه‌های سرنشین‌دار را تهدید می‌کنند.
زباله فضایی در واقع بقایای فعالیت بشر در فضا است، از قطعات سفینه‌ها گرفته تا قسمت‌هایی از سفینه که در مراحل مختلف ماموریت فضایی از آن جدا می‌شوند یا هر چیز دیگری که به عمد یا سهو در مدار زمین رها شده و دیگر هیچ کاربردی ندارد.
در صورتی که این زباله‌ها در ارتفاعات پایین‌تر رها شوند در جو زمین می‌سوزند و از بین می‌روند اما زباله‌های موجود در مدار تا مدت‌ها باقی می‌مانند. برای مثال یک ماهواره کوچک تا 240 سال در فضا باقی خواهد ماند.
ایده‌های زیادی برای مقابله با مشکل زباله‌های فضایی مطرح شده است که بهترین طرح‌ها عبارتند از فرستادن زباله‌ها به جو زمین که باعث سوختن و نابودی آنها می‌شود و قرار دادن آنها در پایین‌ترین مدارهای زمین که به "مدارهای گورستان" معروف هستند.
"امیلین فاباچر"(Emilien Fabacher) از محققان "آژانس فضایی اروپا"(ایسا) و یکی از اساتید دانشگاه "تولوز"(Toulouse) فرانسه این طرح را با استفاده از مدار ابررسانا که در دماهای بسیار پایین می‌تواند میدان مغناطیسی قدرتمندی را ایجاد کند، برای جمع‌آوری زباله‌های فضایی ارائه داده است.
وی در رابطه با این طرح گفت: زمانی که قرار است یک ماهواره از مدار خارج شود بهترین راه این است که هیچ برخوردی با آن صورت نگیرد تا از هرگونه آسیب احتمالی جلوگیری شود.
فاباچر افزود: طرحی که من در حال کار بر روی آن هستم تلاش می‌کند این کار را با اعمال نیروی مغناطیسی انجام دهد.
علاوه بر عدم وجود برخورد فیزیکی با زباله‌ها، نکته قابل توجه دیگر در رابطه با این طرح این است که ماهواره‌ها نیازی ندارند که برای بکسل شدن توسط این ماهواره، طراحی خاصی داشته باشند.
در تمام ماهواره‌های مدارهای کم‌ارتفاع زمین یک سامانه ناوبری مغناطیسی وجود دارد که این بکسل مغناطیسی می‌تواند از آن استفاده کند.
علاوه بر پاکسازی زباله‌ها، این ماهواه می‌تواند برای جهت‌دهی مناسب و یا تغییر در مسیر حرکت ماهواره‌های فعال نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
برای مثال تنظیم زاویه تلسکوپ‌های فضایی و تنظیم نحوه حرکت سیستم‌های ماهواره‌ای چندگانه از قابلیت‌های دیگر این ماهواره است.


منبع:
 ایسنا