به گزارش ایسنا و به نقل از unews.utah.edu ، یکی از بزرگترین چالشها در درمان سرطان کبد این است که اغلب علائم تا زمانی که بیماری به مراحل خطرناک نرسد، نشان داده نمیشوند، به این معنی که افراد پس از مراجعه به پزشک و پس از اینکه متوجه احتمال ابتلای خود به این بیماری شدند میبایست به سرعت آزمایش دهند.
در حال حاضر، آزمایش سرطان کبد شامل فرستادن نمونه خون به آزمایشگاه بیمارستانها میشود، که دریافت نتیجه آن هفتهها به طول میانجامد.
برای انجام این آزمایش همچنین نیاز است که بیمار تصویربرداری سونوگرافی انجام دهد که این امر برای افرادی که در مناطق دور افتاده و کم امکانات زندگی میکنند دشوار است.
این مشکلات، سبب شد تا محققان دانشگاه یوتا دست به طراحی یک آزمایش سرطان قابل انتقال بزنند که مبتنی بر پراکندگی رامان ارتقا یافته سطحی(SERS) بوده و میتواند در هرجایی استفاده شود و تنها طی چند دقیقه نتیجه را ارائه دهد.
این تست برای شناسایی یک نشانگر پروتئینی از سرطان کبد در یک قطره خون، بزاق یا ادرار طراحی شده است.
جنیفر گرنجر، محقق این پژوهش می گوید: این تست شبیه به تستهای حاملگی است که در خانه انجام میشود.
این تست شامل یک کارتریج کوچک پلاستیکی به اندازه دومینو است که دارای یک غشا کوچک است. پزشک نمونه بیمار را به غشا اضافه کرده که در صورت وجود نشانگر زیستی این بیماری، تغییر رنگ میدهد.
سپس پزشک یک قطره از نانوذرات طلا را اضافه کرده که به نشانگر زیستی پروتئین متصل شده و باعث تغییر رنگ در غشا میشود و نشان میدهد که بیمار به این بیماری مبتلا شده است.
از این طیف سنج دستی میتوان برای تعیین مقدار دقیق نشانگر زیستی موجود استفاده کرد و دادههای مربوط به شدت بیماری را فراهم کرد.
این تیم در حال تلاش برای رساندن هزینه این تست به حدود 3 دلار برای هر بار آزمایش هستند.
این پژوهش در مجله Analytical Methods منتشر شده است.
منبع: ایسنا