به گزارش ایسنا و به نقل از انگجت، رباتهای کوچکی که از قدرت حرکت خودکار برخوردار هستند، استفادههای زیادی در زمینههای گوناگون از پزشکی تا نظامی دارند.
اما اجبار به تامین دائمی نیروی این رباتها، یک مانع محسوب میشود؛ به خصوص هنگامی که آن نیرو، یک خطر امنیتی ایجاد کند. برای مثال، اگر باتری رباتها در معرض خطر انفجار باشد، نمیتوانند در کنار بدن انسان قرار گیرند.
درهرحال، پژوهشگران در یک بررسی جدید، برای حل این مشکل به گیاهان روی آوردند و نتیجه این بررسی، ابداع ربات کوچکی به شکل یک کرم بسیار کوچک است که با رطوبت کار میکند.
پژوهشگران برای ساخت این رباتهای کوچک، از گیاهی به نام " Pelargonium carnosum" که دانههای آن قابلیت فرو رفتن در زمین را دارند و همچنین مخروطهای کاج که با توجه به تغییر میزان رطوبت، باز و بسته میشوند تا دانههای خود را تا حد امکان گسترش دهند، الهام گرفتند.
این گیاهان، قادر به این کار هستند چون چندین لایه سلول دارند که برخی از آنها تحت تاثیر رطوبت هستند و برخی اینطور نیستند
هنگامی که این گیاهان در تماس با رطوبت قرار میگیرند، لایههایی که به آن واکنش نشان میدهند، تمایل به کشیدگی یا برجستگی پیدا میکنند و از آنجا که لایههای دیگر این حالت را ندارند، حرکت مفیدی شکل میگیرد؛ برای مثال حرکت چرخشی که دانهها را در زمین فرو میبرد یا باز و بسته کردن که تا هنگام مطلوب شدن شرایط، دانهها را در جای خود حفظ میکند.
پژوهشگران، با ابداع یک ماده دو لایه ساخته شده از نانوفیبر، از این گیاهان تقلید کردند. هنگام تماس این ماده با رطوبت، یک لایه برجسته شد و لایه دیگر به همان شکل باقی ماند و موجب شد این ماده حرکت کند.
این لایه، هنگام خشک شدن، به شکل اصلی خود بازگشت و به حرکت در جهت مخالف منجر شد.
گروه پژوهشی با این حرکت، توانست رباتهای کوچکی ابداع کند که مانند یک کرم بسیار کوچک، روی سطح حرکت میکند و مانند مار میخزد.
این پژوهشگران میگویند این ابزار میتواند برای کاربردهای نظامی یا صنعتی و حتی در علم پزشکی استفاده شود.
منبع: ایسنا