به گزارش ایرنا دکتر سید امیر علی انوار، از رساله دکتری خود تحت عنوان طراحی کیت نانوبیو سنسور برای تشخیص باکتری سالمونلا تایفی عامل بیماری حصبه و مقایسه آن با کیت الایزا دفاع کرد.
وی با بیان این مطلب که عامل بیماری حصبه (تب روده) باکتری سالمونلا تایفی و عامل انتقال اصلی آن به انسان از طریق آبهای آلوده است گفت: در روش های سنتی و رایج تشخیص عامل بیماری ( محیطهای کشت میکروبی) حداقل چندین روز زمان نیاز است، تا بدانیم نمونه آب دارای عامل بیماری است یا خیر از طرفی کیت های الایزا جهت تشخیص آنتی بادی در نمونه خون و سرم کارایی دارند در صورتیکه در مواد غذایی کیت الایزا می بایست برای تشخیص آنتی ژن طراحی شود.
انوار افزود :این تحقیق برای تشخیص عامل بیماری حصبه در دو فاز مجزا از هم برای نخستین بار در کشور صورت پذیرفت. فاز اول با طراحی کیت نانو بیو سنسور بر پایه واکنش بین آنتی ژن آنتی بادی مبتنی بر فلورسانس موفق به تشخیص جرم باکتری عامل حصبه در میزان بسیار پایین تر از دوز عفونی از غلظت 10 عدد سلول باکتری در هر میلی لیتر تا 108 عدد سلول باکتری در هر میلی لیتر در آب آلوده شد.
عضو هیات علمی واحد علوم و تحقیقات با بیان این مطلب که کیت نانو بیو سنسور طراحی شده بر اساس روش پلیمر قالب مولکولی میکروکانتکت که جدید ترین روش در دنیا است طراحی شده است افزود : این کیت توانایی تشخیص باکتری سالمونلا تایفی در دو دقیقه را دارد. طراحی این کیت گامی مثبت در جهت تسریع روند تشخیص در مقایسه با روش های سنتی است که نیاز به چندین روز زمان دارد.
وی با بیان اینکه طراحی این کیت با توجه به فقدان استانداردسازی بین المللی، از موارد تحقیقاتی و اجرایی نادر در کشور و منطقه است، تصریح کرد : این کیت در طراحی های بین المللی فقط در نمونه های خونی، کاربرد داشته است و بررسی در مواد غذایی اقدامی نو محسوب می شود.
انوار از انجام دو ثبت اختراع در مرحله فایلینگ، در طراحی نانوبیو سنسور و کیت الایزا در پی انجام این طرح گفت: تاکنون یک مقاله ISI در مورد این طرح منتشر شده و یک مقاله علمی پژوهشی پذیرش و در دست انتشار است. اقدامات برای انتشار یک مقالهISI دیگر و یک مقاله علمی پژوهشی در حال انجام است.
لازم به ذکر است ، این طرح حاصل فعالیت دو ساله دکتر انوار با همکاری اساتیدی چون دکتر ودود رضویلر (استاد راهنما و مدیر گروه تخصصی بهداشت) دکتر بهروز اکبری ، دکتر عباسعلی مطلبی (عضو هیات علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی) و دکتر حامد اهری (عضو هیات علمی دانشکده علوم و صنایع غذایی واحد علوم و تحقیقات) است .
خبرگزاري ايرنا