به گزارش ایسنا و به نقل از فیز، تولید نور مرئی منسجم مانند نور لیزر که برای مدت کوتاهی شدت میگیرد، کار دشواری است.
گروهی از محققان به رهبری پروفسور "لوکا رازاری"(Luca Razzari) از موسسه ملی تحقیقات علمی(INRS) بدون استفاده از سیستمهای پیچیده موفق به انجام این کار شدند. نتایج تحقیقات آنها به تازگی در مجلهی "Nature Photonics" منتشر شده است.
این گروه برای تولید نور مرئی در مقیاس زمانی فمتوثانیه از لیزر صنعتی که در اکثر آزمایشگاهها وجود دارد، استفاده کردند. آنها دریافتند که با عبور پالسهای لیزر مادون قرمز از میان یک فیبر توخالی که با گاز آرگون پر شده است یک اثر غیرخطی باعث ایجاد انتشار پالسهای کوتاه نور مرئی با شدت بالا میشود.
"پروفسور رازاری" توضیح میدهد: ما شاهد ترکیب حالتهای مختلف نور بودیم. برای مثال پرتوهای نور با گذر از این فیبر اشکال فضایی به خود میگیرند که باعث ایجاد چنین اثری میشود. این اتفاق تنها با نور شدید رخ میدهد. او با پروفسور "روبرتو موراندوتی"(Roberto Morandotti) و "فرانسوا لگاره"(François Légaré) از موسسه ملی تحقیقات علمی برای بخش آزمایش این تحقیقات همکاری کرده است. همچنین گروهی از محققان مرکز ملی پژوهشهای علمی فرانسه(CNRS)، دانشگاه ایالتی لوئیزیانا و دانشگاه هریوت-وات(Heriot-Watt University) در مدلسازی نظری این پدیده نقش داشتند.
در این رویکرد نوآورانه، برای اولین بار نیازی به سازههای نوری پیچیده و گرانقیمت برای ساخت پالسهای فوق کوتاه نوری نبود. در نتیجه میتوان آن را به طور گسترده برای جستجوی پدیدههای گسترده مختلفی در فیزیک، شیمی و زیستشناسی مورد استفاده قرار داد؛ برای مثال در مطالعه فتوسنتز حتی بینایی انسان.
"ریکاردو پیکولی"(Riccardo Piccoli)، نویسنده اول این مقاله میگوید: با این پالسها میتوان دینامیک و نحوه تشکیل فرآیندهایی که در مقیاس زمانی بسیار کوتاه رخ میدهند را مورد مطالعه قرار داد.
منبع: ایسنا