به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا، اثرات دژنراسیون ماکولای مرتبط با سن از هر پنج فرد بالای 75 سال بر یک تن اثر میگذارد و این اثرات موجب از دسترفتن تدریجی بینایی میشود؛ با این حال، تا پیش از این، عامل چنین موضوعی که شایعترین شکل نابینایی است، در هالهای از ابهام بوده است و توانایی شناسایی زودهنگام این بیماری و متوقفکردن پیشرفت آن، زندگی میلیونها تن را ارتقا خواهد بخشید.
دانشمندان حاضر در تحقیق جدید دریافتند کرههای ریز متشکل از فسفات کلسیم معدنی (hydroxylapatite) در پیشرفت دژنراسیون ماکولای مرتبط با سن دخیلاند. این کشف نه تنها چگونگی شکلگیری این بیماری را توضیح میدهد بلکه رویکردهای جدید برای شناسایی و درمان آن را ارائه میدهد.
در دژنراسیون ماکولای مرتبط با سن، چربی و پروتئین حاوی رسوباتی موسوم به drusen در شبکیه جمع میشوند و این موضوع مانع از رسیدن مواد مغذی اساسی به سلولهای حساس به نور چشم یا گیرندههای نوری میشود. گیرندههای نوری توسط چرخههای سلولی بازیافت میشوند و مواد اتلافی تولید میکنند اما drusen میتواند این زباله را در درون شبکیه به دام بیندازد و انباشت را بدتر کند.
بررسی جدید نشان میدهد hydroxyapatite مبتنی بر کلسیم که معمولا در استخوانها و دندانها یافت میشود، میتواند منشا drusen را توضیح دهد. محققان معتقدند این کرهها پروتئینها و چربیها را جذب کرده و این مولفهها طی سالها انباشت میشوند تا drusen را شکل دهند.
دانشمندان از رنگهای فلورسنت برای شناسایی این کرههای ریز استفاده کردند که عرض آنها چند هزارم میلیمتر است. شیوه برچسبگذاری فلورسنتی به کاررفته در این تحقیق، میتواند علائم اولیه انباشت drusen را بسیار زود شناسایی کند.
تعدادی از کرههای معدنی شناسایی شده در نمونههای چشم بررسیشده توسط محققان، با بتا آمیلوئید پوشیده شدهاند که با بیماری آلزایمر مرتبط است. در صورت ارائه تکنیکی برای شناسایی این کرهها جهت تشخیص دژنراسیون ماکولای مرتبط با سن، میتوان بیماری آلزایمر را به صورت زودهنگام تشخیص داد.
جزئیات این دستاورد علمی در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم منتشر شده است.
خبرگزاري ايسنا