مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
دوشنبه، 13 مهر 1394
اهمیت پیش‌دبستانی و بررسی علل انتظارات والدین

اهمیت پیش‌دبستانی و بررسی علل انتظارات والدین

اهمیت پیش‌دبستانی برای آمادگی کودکان در ورود به مدرسه و انتظارات والدین از فرزند خود در این دوران

معمولا انتظارات والدین از کودک خود با واقعیت هماهنگ نیست ،والدین فرزندان خود را باهوش می‌دانند و انتظار بیش از حدی از آن‌ها دارند که این توقعات باعث بروز مشکلاتی همچون عجله بیش از حد در آموزش پیش‌دبستانی می‌شود که به هیچ عنوان صحیح نیست.
آموزش‌هایی که قبل از ورود به مدرسه ارائه می‌شود ، آموزش پیش‌دبستانی نام دارد.
آموزش پیش‌دبستانی را به مهد کودک و آمادگی تقسیم می‌کنند که مهد کودک به منظور راحتی و آسایش مادران بویژه شاغلین است ، ولی در پیش‌دبستانی به آموزش‌های مهم و ضروری زندگی پرداخته می‌شود.
فردریک فروبل ، پدر آموزش پیش‌دبستانی اولین باغ کودکان را در سال 1838 میلادی در شهری کوچک در آلمان تاسیس کرد. بعدها فردی بنام مونته سوری در این زمینه کار کرد . در ایران نیز باغچه‌بان در سال 1303 در تبریز اولین کودکستان و آموزش پیش‌دبستانی را تاسیس کرد و در سال1307 در شیراز دومین پیش‌دبستانی را بنیان نهاد .
آموزش پیش‌دبستانی به عنوان یک واحد مستقل در ایران زودتر از فرانسه صورت گرفته است. با توجه به این که کودک قادر به تطبیق با مقرارات مدرسه نمی‌باشد ، آموزش پیش‌دبستانی بسیار ضروری است . زیرا زمینه‌های آموزش دبستان در این دوره شکل می‌گیرد.
در تعلیم و تربیت رسمی ، کاری بدون برنامه‌ریزی امکان‌پذیر نیست ، آموزش پیش‌دبستانی باید با برنامه‌ریزی صورت بگیرد و فعالیت‌ها اعم از زمان و نوع فعالیت و فرصت‌های یادگیری از قبل مشخص شده باشد .
انعطاف‌پذیری یکی از اصول حاکم بر آموزش پیش‌دبستانی است . آموزش‌های پیش‌دبستانی کودک محورند نه موضوع محور. منظور از کودک محوری این است که علایق ، نیازها و توانایی‌های کودک اساس برنامه‌ریزی قرار بگیرد.
در پیش‌دبستانی ، رشد کودک اهمیت بسیار دارد و آموزش‌های آن، رشد محور هستند. در این دوره به کودک به عنوان موجود در حال تکوین و تحول می‌نگرند. در دوره‌ی پیش‌دبستانی کودک قادر به درک مفهوم قاعده و مقررات نیست و در برنامه‌ها اخلاق مبتنی بر ایجاد عادات نیکو پرورش داده می‌شود اما تربیت اخلاقی در دوره‌ی دبستان مبتنی بر مقررات و قاعده است و این تعلیم و تربیت تکوینی نام دارد که با توجه به مراحل رشد کودک ، برنامه‌ریزی می‌شود .
مساله‌ی قابل اهمیت در برنامه‌ی آموزش پیش‌‍دبستانی این است که پیش زمینه‌ی آموزش دبستانی می‌باشد. مثلا در آموزش پیش‌دبستانی خواندن و نوشتن و حساب کردن به کودک آموزش داده نمی‌شود ، بلکه زمینه‌ها و مبانی آمادگی کودک فراهم  می‌شود تا او در دوره‌ی دبستان خواندن و نوشتن و حساب‌کردن را یاد بگیرد.
یکی دیگر از اهداف مهم آموزش پیش‌دبستانی این است که در کودکان نگرش مثبتی نسبت به محیط کلاس و مدرسه ایجاد کنیم تا کودک به خود انضباطی برسد و انضباط را رعایت کند.
پایه و اساس ساختار شخصیتی و رفتاری انسان ، در دوران کودکی پایه‌ریزی می‌شود و آموزش می‌تواند در سرنوشت کودک موثر باشد. با توجه به اینکه برای یادگیری محدودیت زمان وجود دارد و احتمال وقوع این محدودیت در دوره‌ی کودکی بیشتراست، پاسخ به سوالاتی مانند اینکه کودک چه چیزی را ، چگونه و به چه وسیله‌ای باید آموزش ببیند از اهمیت زیادی برخوردار است.
دوره‌ی پیش‌دبستانی، کودک را برای دوره‌ی مدرسه و مهارت‌های مورد نیاز آماده می‌کند. کودک به تدریج از محیط خانه جدا می‌شود و با کار در مدرسه و انجام کارهای گروهی با هم سن و سالان خود آشنا می‌شود. روش آموزش در پیش‌دبستانی، روش بازی است که براساس بازی و فعالیت، کودک با مفاهیم و مهارت‌های جسمی و گفتاری آشنا می‌شود. که این شیوه زمینه‌ی ارتقاء رشد ذهنی، جسمی و اجتماعی او را فراهم می‌سازد.

واحد مشاوره دفتر مرکزی مبتکران


 

جستجو