مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
چهارشنبه، 05 اردیبهشت 1397
ماه رمضان با طعم روزه و امتحان

ماه رمضان با طعم روزه و امتحان


ماه رمضان علاوه‌بر برکات و رحمت الهی، سختی‌های جسمانی خاص خود را نیز به دنبال دارد که در این میان طلاقی امتحانات پایان ترم مدارس با ایام ماه مبارک رمضان و نحوه‌ی مطالعه بدون خستگی در این ایام، خود به یکی از مشغولیت‌های ذهنی دانش‌آموزان تبدیل شده است. اما یکی از مهم‌ترین مزایای آن به خصوص برای دانش‌آموزان، تقویت اراده و تقویت حافظه است.
در ماه مبارک رمضان، مهم‌ترین مسئله، تغییر سبک زندگی است. خیلی از دانش‌آموزان در شب‌های ماه رمضان بیدار می‌مانند و تا سحر به درس خواندن مشغول می‌شوند و خواب شبانه‌ی خود را به روز موکول می‌کنند. این تغییر در ساعت بیولوژیک بدن بسیار خطرناک می‌باشد. استراحت کافی بازده فکری را افزایش می‌دهد.
مطالعه‌ی دروس در صبح یکی از بهترین و پربازده‌ترین ساعات مطالعاتی محسوب می‌شود. زيرا در ابتداي روز هنوز گرسنگي به شما غلبه نکرده است. مثلا پس از سحر بيدار بمانيد و درس بخوانيد. در روزهایی که تعطیل هستید، بعد از سحر تا ظهر می‌توانید حدود ۵ تا ۶ ساعت مطالعه‌ی خوب و مفید داشته باشید. بعد شما می‌توانید استراحت کنید و چند ساعتی نیز بخوابید تا هم کمبود خواب شب را جبران کنید و هم گرسنگی را کمتر احساس کنید.
از بعدازظهر تا زمان افطار هم می‌توانید یک یا دو واحد ۶۰ دقیقه‌ای از دروس عمومی و سبک را مطالعه نمایید و یا به حل تست از درس‌هایی که قبلا مطالعه نموده‌اید بپردازید، زیرا پیش از افطار برای مطالعه‌ی عمیق و فراگیری مطلب جدید، زمان مناسبی نیست. بعد از افطار و پس از استراحتی کوتاه، زمان مناسبی برای مطالعه محسوب می‌گردد؛ سعی کنید سراغ تلویزیون نروید و به‌منظور رسیدن به یک تمرکز مطلوب، مطالعه را به صورت روزنامه‌ای و سطحی ادامه دهید.
بنابراین در روزهای ماه رمضان ساعات مطالعه‌ی شما حدود ۸ ساعت خواهد بود. این ساعت هم خیلی معقول و خوب می‌باشد و جای هیچ نگرانی نیست. به این شرط که از تمامی این ساعات استفاده‌ی مفید داشته‌باشید و تمرکزتان فقط روی درسی باشد که می‌خوانید.
 توجه داشته باشید، هنگامي که گرسنه هستيد و حوصله‌ي مطالعه نداريد، مقداري استراحت کنيد و سپس به سراغ فلش‌کارت‌ها و يا خلاصه‌هاي‌تان برويد و نگاهي اجمالي به آن‌ها بيندازيد وحتی می‌توانید دروس سبک‌تر مانند عمومی‌ها را مطالعه نمایید.
توصیه های غذایی در ماه رمضان برای دانش‌آموزان
** حتما سحری را کامل میل کنید. برای خوردن سحری حتما وقت کافی اختصاص دهید و با آرامش و دور از استرس غذای خود را میل نمایید.
** مصرف آب و شیر ولرم، چه در وعده‌ی سحر و چه افطار، بسیار مؤثر می‌باشد.
** در وعده‌ی افطار حجم كمتري از مواد غذايي را مصرف كنيد تا در طول شب بتوانيد مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین‌های گروه B و ویتامین ‌E نظیر آجیل و گردو که در اکسیژن‌رسانی به مغز و اعصاب و در تمرکز و حافظه مؤثر می‌باشد، استفاده کنید.
** استفاده از قندهایی مانند شيريني‌، شكلات‌ و انواع شربت‌ها بايد به حداقل ممكن برسد و به جاي آن نان، برنج و لبنيات و سبزیجات استفاده كنيد، زیرا این مواد غذایی علاوه‌بر اينكه ذخاير قندي را به تدريج آزاد مي‌كنند، موجب مي‌شود آب بدن ديرتر از بين برود.
** از مايعاتی مانند ليموترش تازه و خاكشير که آب بيش‌تري را در بدن نگه مي‌دارند، استفاده نمایید و از مصرف مواد حاوی کافئین نظیر قهوه و انواع نوشابه‌ها که محرک مغز می‌باشد، خودداری نمایید.
و در آخر آيات قرآن کريم حافظه‌ي شما را تقويت مي‌کند؛ سعی کنید در روز چند آيه از قرآن بخوانيد و به خداوند توکل کنيد.

گردآورنده: عاطفه قاضی نظام
 واحد مشاوره دفتر مرکزی مبتکران


اخبار آزمون
جستجو