مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
چهارشنبه، 02 مهر 1393
مهر را با مهر کنیم آغاز

مهر را با مهر کنیم آغاز

 

راهبردهایی برای ماه مهر

بوی ماه مهر بوی تازگی می‌دهد و آشتی. فرصتی تا به درس و کتاب و مدرسه لبخند بزنید. بویش از جنس بوی عید نوروز است. هزار تا طرح و برنامه در سر دارید و کلی نقشه می‌کشید. پرانرژی و با انگیزه آماده می‌شوید تا ماراتن را شروع کنید. اما این ماه هم ویژگی‌های خودش را دارد. بهتر است این ویژگی‌ها و کارهایی را که در این ماه می‌توانید انجام دهید، بشناسید.

مهر را دریاب
1. آغاز سال تحصیلی، اول راهتان است. در نقطه شروع پرانرژی و پرامید هستید. هدف‌هایتان را پررنگ‌تر جلوی چشمتان می‌بینید. خستگی و فرسودگی آموزشی ندارید. تغییرات فصلی مانند کوتاه شدن روز که به مشکلات خلقی مانند کم‌حوصلگی، خستگی، افسردگی و اختلال خواب منجر می‌شود، در این ماه کمتر دیده می‌شود. در مجموع بیشترین شوق را نسبت به سایر ماه‌های سال دارید و شاداب و فعال، آماده تغییر و پذیرش مسئولیت‌های بیشتری می‌شوید.
2. اوایل این ماه، معلم‌ها کمی لاک‌پشتی درس می‌دهند. درس‌های اول سال معمولا آسان‌تر از دروس باقی سال هستند. هنوز کوه تکالیف روی هم جمع نشده و فیتیله امتحانات هم روشن نشده است. به همین دلیل آرامش بیشتری دارید.
3. از آن جایی که هنوز حجم درس‌هایتان کم است، بهترین زمان برای هماهنگی خودتان با برنامه‌هایی است که چیده‌اید. نظم جدیدی برقرار کنید، متفاوت از گذشته! فراموش نکنید نظم منشا پیشرفت و آرامش است و رابطه معکوس با اضطراب دارد.
4. روزهای اول سال معلم‌ها بیشتر مشغول مرور درس‌ا و پیش‌نیازها هستند. پس بهترین فرصت فراهم می‌شود تا برخی مباحث پایه و پیش‌نیاز درس‌ها را تقویت کنید. حتی می‌توانید درس‌های جدید را هم پیش‌خوانی کنید. نمی‌دانید این پیش خوانی‌ها چقدر به یادگیری و دریافت ذهنی‌تان در کلاس کمک می‌کند.
5. در این ماه حادثه مهم دیگری هم اتفاق می‌افتد؛ احساس عاطفی شما به معلم‌تان شکل می‌گیرد. این احساس ممکن است علاقه و نظرتان را به یک درس تغییر دهد. آن را دست کم نگیرید. چون در آینده مهمترین نقش را در یادگیری و مطالعه شما خواهد داشت.

بی‌خیال تابستان شوید!
معمولا بچه‌های با انگیزه از تابستان شروع می‌کنند و از اوقات فراغتشان خوب استفاده می‌کنند. آن‌ها شاید مقداری از شما جلوتر باشند، این یک واقعیت است، اما به آن معنا نیست که شما که از وسط راه شروع کرده‌اید نمی‌توانید به آن‌ها برسید. حالا که نتوانسته‌اید از اوقات تابستان آن‌طور که باید و شاید استفاده کنید، بهتر است از عزا در بیایید. از تابستان عبور کنید، فصل دیگری آغاز شده است.
هرچند تابستان فرصت مناسبی برای ذخیره زمان و جلو زدن از دیگران است، اما خیلی بزرگش نکنید. موسسات کنکور، مجریان کنکورهای آزمایشی و برخی مدارس که فصل صید را زودتر شروع می‌کنند، تبلیغات وسیعی برای بزرگنمایی و اهمیت تابستان به راه می‌اندازند.  تابستان مهم بود اما نه تا این حد که فکر کنید اگر آن را ازد دست بدهید همه چیز را از دست داده‌اید. از قضا خیلی از بچه‌ها دیرتر شروع کرده‌اند و اتفاقا موفق هم شده‌اند. اگر تازه شروع کرده‌اید نگران نباشید؛ همین فرصت باقی‌مانده هم برای کسب نتیجه دلخواه مناسب است.

با مدرسه هماهنگ شوید
1. مدرسه‌ها که باز شود، اولویت با درس معلم است. عادت کنید که یادگیری اصلی‌تان را در کلاس درس نهایی کنید و به گردن کلاس‌های کنکور نیندازید. همه معلم‌هایتان کامل نیستند. همه می‌دانیم، خودشان هم می‌دانند! همان اول سال ببینید کجای کار آموزش معلم می‌لنگد، برای آن‌ها نقشه بکشید( البته نه از نوع منفی!) پیچاندن کلاس هم ممنوع! آموزش معلم‌ها را در صورت لزوم با کتاب‌های کمک آموزشی و حل تمرین و تست بیشتر کامل کنید.
2. گوش به زنگ معلم‌ها نباشید کار تکمیلی بدهند. اگر منتظر معلم هستید، تا کاری بخواهد و امتحانی بگیرد تا مجبور شوید درس بخوانید، در این وضعیت گدای معلم هستید و ثروتمند نمی‌شوید.
3. قبل از خواندن هر درس پیش‌نیازهای آن را یاد بگیرید. این کار حجم دروس پایه را سبک‌تر  و یادگیری دروس جدید را آسان‌تر می‌کند.
4. درس‌های جدیدی را که می‌خوانید بیشتر تکرار کنید. قبل از خواندن هر درس جدید، نگاهی به درس‌های قبلی بیاندازید و انتهای هفته زمانی برای مرور کامل دروس هفته قبل درنظر بگیرید.
5. معمولا 30 تا 35 ساعت صرف مطالعه دروس جدید مدرسه می‌شود. باقی اوقات را برای مطالعه مباحث مستقل پایه و کنکورهای آزمایشی کنار بگذارید.
6. تکالیف و امتحانات معلم‌های مدرسه را جدی بگیرید. فکر نکنید چون کنکوری هستید باید بی‌خیال کار مدرسه شوید. این‌ها نقش مهمی در تکرار و تثبیت مطالب دارند. هر امتحان را تبدیل به فرصتی برای تکرار و مرور دروس جدید، ترمیم یادگیری ناقص، تکمیل کار گذشته و مسلط شدن در سطح بالاتر کنید.

متعادل درس بخوانید
از همان اول به همه دروس توجه کنید. متعادل بخوانید و هیچ درسی را به هر دلیل در حاشیه قرار ندهید. همه را هم‌پای هم بخوانید. فراموش نکنید متعادل خواند به معنای آن نیست که دروس را به یک اندازه بخوانید.

صبور باشید
دروس سال چهارم جدید هستند. هنوز در مراحل اول یادگیری قرار دارید. نباید انتظار داشته باشید با یکی دو بار خواندن، مسلط شوید. از طرفی، درس‌های سال آخرتان هم کمی سخت‌تر هستند. باید کمی دندان روی جگر بگذارید و صبور باشید.

خوب برنامه‌ریزی کنید
مباحث مرتبط و پیش‌نیاز دروس سال چهارم را هم زمان با مدرسه و در دل دروس چهارم بخوانید. به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنید که یکی از پایه‌های دوم یا سومتان را تا پایان آذرماه جمع کنید.

مهارت‌های مطالعه و برنامه‌ریزی را بیاموزید
امسال برای خیلی‌ها، کنکور اولین تجربه جدی برای نظم و برنامه‌ریزی است. اگر سال‌های قبل در یک سال تحصیلی 7 تا 8 کتاب درسی می‌خواندید، حالا باید در همین مدت سه برابر کتاب درسی را در کنار کتاب‌های کمک آموزشی بخوانید؛ برنامه آزمون‌های آزمایشی و مدرسه را هم‌زمان با هم پیش ببرید. فشارهای تحصیلی را مدیریت کنید. در این شرایط، داشتن روش‌های مناسب مطالعه و برنامه‌ریزی از نان شب واجب‌تر می‌شود. مجبورید در کنار سخت کار کردن، خوب کار کنید. اگر در مطالعه و برنامه‌ریزی حرفه‌ای نباشید، جا می‌مانید. ترس ندارد دوستان، آموزش و تجربه لازم دارد!
این روزها که حجم آموزش و تکالیف مدرسه کم است، فرصت مناسبی دارید تا مهارت‌های مطالعه مثل مفهومی و دقیق خواندن، یادداشت برداری و ... را یاد گرفته و تمرین کنید. در این رابطه ما هم از طریق مجله کمکتان می‌کنیم.
مراقب باشید تا وقتی به مهارت خلاصه برداری مسلط نشده‌اید یا وسواس دارید و جزیی‌نگر هستید زیاد بر خلاصه نویسی اصرار نورزید. اگر فکر می‌کنید همه جزییات مهم هستند و خلاصه‌نویسی شما حجیم می‌شود، بهتر است خلاصه‌نویسی را در مراحل بعدی یعنی در تکرارها و مرورها انجام دهید.

مهر و انتخاب‌های کلیدی
1. این ماه برای کسانی که تازه کارشان را شروع کرده‌اند یا پشت کنکوری‌ها ماه انتخاب است. انتخاب کلاس، آزمون‌های آزمایشی، کتاب و ...  اهمیت هر یک از آن‌ها چنان است که می‌تواند در طول سال نتایج کارتان را تحت تاثیر قرار دهد.
2. امروزه مدرسه جولان گاه سلایق، روش‌ها و دیدگاه‌های گوناگون و گاه متضاد است. با باز شدن مدرسه، وارد این جولان گاه می‌شوید. ممکن است تنوع نظرات معلمان و هم کلاسی‌ها موجب سردرگمی شود. مراقب باشید راه اصلی‌تان را گم نکنید. عقل و منطقتان را به دیگران واگذار نکنید.

مهر و آزمون‌های آزمایشی
در شروع سال تحصیلی، سه دغدغه بزرگ مدام ذهنتان را غلغلک می‌دهد؛
• انتخاب کنکورهای آزمایشی
• هماهنگ کردن برنامه مدرسه با آزمون‌های آزمایشی
• مهارت آزمون دادن

1. در چند آزمون متفاوت شرکت نکنید (به جز آزمون‌های جامع) بدترین کار آن است که سبدی از آزمون‌ها را انتخاب کنید. این کار راه به جایی نمی‌برد. با یک برنامه پیش بروید. در یک مسیر حرکت کنید. چند برنامه‌ای شدن شروع شکست است.
2. در آزمونی شرکت کنید که به برنامه آموزشی مدرسه و معلمتان نزدیک‌تر است. برای انتخاب کنکور آزمایشی مناسب دقت کنید. مراقب باشید ترفندهای تبلیغاتی که در این ماه به اوج خود می‌رسد انتخاب‌های درست شما را تحت تاثیر قرار ندهد.
3. نیم‌سال اول، زمانش بیشتر است و معلم‌ها هم آهسته آهسته پیش می‌روند. پس بهترین زمان است که برنامه‌های مدرسه و آزمون را هماهنگ کنید و مهارت‌های آزمون دادن را تجربه کنید.
4. حتما این سوال‌ها ذهن شما را هم درگیر کرده: با برنامه آزمون پیش برویم یا مدرسه؟ کدام یک اولویت بیشتری دارند؟پیشنهاد می‌کنیم که این دو برنامه را هوشمندانه در کنار هم تلفیق کنید. تلفیق برنامه‌های مدرسه و آزمون‌های آزمایشی مهم‌ترین مساله در برنامه‌ریزی کنکور است.

مهر و کلاس و آموزشگاه
1. برای انتخاب‌های کلاس‌های اضافه لطفا جوگیر نشوید! اگر نیاز اساسی به کلاس اضافه براید یک درس دارید اقدام کنید. نباید به دلیل ترس و اضطراب، ترس از کامل نبودن تدریس معلمان مدرسه، عقب افتادن از همکلاسی، چشم و هم چشمی و ... کلاس اضافه بردارید. موقعی این کلاس‌ها را انتخاب کنید که مطمئن باشید کلاس کنکور، مطالب بیشتر و ارزشمندی از کلاس مدرسه یادتان می‌دهد.
2. انتخاب بیش از دو کلاس به عملکردتان در مدرسه و آزمون‌های آزمایشی لطمه می‌زند. اگر هم قرار باشد کلاسی انتخاب کنید طوری انتخاب کنید که برنامه آموزشی آن تا حد ممکن با برنامه آزمون‌ها و مدرسه‌تان هماهنگ باشد. حواستان هم باشد که شبانه روز 24 ساعت است!

برای کنکوری‌های 93
1. مهرماه آزمون مرحله دوم رشته‌های نیمه متمرکز برگزار می‌شود. آزمون مرحله دوم برای کنکوری‌های سال قبل که این رشته‌ها را وارد فرم انتخاب رشته خود کرده‌اند، اهمیت زیادی دارد. بهتر است بروید سراغ سرچشمه و از دانشجویان این رشته‌ها کمک بگیرید تا در جریان چند و چون این آزمون‌ها قرار گیرید. سپس خودتان را برای شرکت در این آزمون‌ها آماده کنید.
2. کارنامه نهایی داوطلبان کنکور 93 در این ماه منتشر می‌شود. با دیدن کارنامه رتبه خودتان را با آخرین فرد پذیرفته شده در رشته‌هایی که انتخاب کرده‌اید مقایسه کنید. اگر در چند رشته قبول شده باشید، می‌توانید درخواست تغییر یا انتقال به رشته‌های اولویت پایین را بدهید. البته این کار کمی دردسر دارد.
3. و حرف آخر برای پشت کنکوری‌ها! این ایام تکمیل ظرفیت دانشگاه‌ها انجام می‌شود. گوش به زنگ باشید. اطلاعیه‌های سازمان سنجش را دنبال کنید. تکمیل ظرفیت مربوط به رشته‌هایی می‌شود که ظرفیتشان پر نشده است. اگر تمایل دارید در این رشته‌ها ثبت نام کنید.

راستی عیدِ مهرتان مبارک!
بهروز فمی تفرشی(پیروز)


 

جستجو