به گزارش سرویس علمی ایسنا، رگ مصنوعی میتواند کاربردهای چشمگیری برای توسعه فناوریهای اندوواسکولار (درمان داخل رگی مغز) از جمله کاهش نیاز به مدلهای حیوانی برای آزمایش دستگاهها یا رویکردهای جدید در آینده داشته باشد.
دکتر آرش خالصی، رییس بخش جراحی اعصاب اندوواسکولار و رییس بخش جراحی مراقبتهای نوروکریتیکال در بخش سلامت دانشگاه کالیفرنیا در سندیگو و سرپرست این تحقیقات اظهار کرد: این دستاورد بسیار نویدبخش است؛ مدل مصنوعی میتواند یک جایگزین کاربردی مقیاسپذیر و فیزیولوژیکی را برای فناوریهای موجود ارائه کند.
برای مثال،در درمان بیماریهای مغزیعروقی که گروهی از اختلالات عملکرد مرتبط با عرضه خون به مغز را پوشش میدهند، پزشکان در برخی موارد خاص باید از روش ترومبکتومی اندوواسکولار استفاده کنند که طی آن، آمبولی یا لخته خون بطور مکانیکی حذف میشود.
خالصی یادآور شد: نرخ ترومبکتومی اندووسکولار در حال افزایش است، اما رویکردی که به طور معمول شامل ارسال یک کاتتر به محل انسداد و استفاده از یکی از چندین دستگاه موجود در بازار برای حذف لخته است، میتواند ارتقاء یابد.
تحلیلهای پیشبالینی کنونی از روشهای درمانی یا دستگاههای جدید، یا به شیشه آزمایشگاهی و لوله آزمایش که به تقلید از همتایان زیستیشان میپردازند، محدود میشود یا به استفاده از مدلهای حیوانی.
این درحالیست که به گفته خالصی، هر دو روش از نقاط ضعف چشمگیری برخوردارند.
محققان یک پلتفرم جدید آزمایشگاهی سلول زنده تولید کردهاند که به توصیف بصری مستقیم آثار و الگوهای آسیب به سلولهای اندوتلیال میپردازند.
آنها دستگاههای بازیابی لخته مختلفی را آزمایش کرده و تاثیرات پس از حذف لخته را بررسی کردند.
خالصی اظهار کرد: ما دریافتیم که پلتفرم آزمایشگاهی به توصیف و تعیین وضوح بالای الگوها و زمان آسیب سلولهای اندوتلیال با استفاده از دستگاههای ترومبکتومی و قطرهای رگ میپردازد.
این دستگاهها هر کدام تاثیر متفاوتی را نمایش دادهاند.
محققان متعاقبا یافتههای آزمایشگاهی خود را در بدن موجود زنده معتبر کردند.
این یافتهها در مجله Stroke منتشر شده است.
خبرگزاري ايسنا