با به كار بستن نكات این مقاله مهارت تند خوانی را در خود تقویت كنید.
با بكار بستن نكات زیر مهارت تند خوانی را در خود افزایش دهید:
1- مكثــها و توقفهای چشمان خود را حین مطالعه سطور كــاهش دهید. این همان تمركزهای لحظه ای بروی حروف و واژه ها اسـت. مـا هنگام خواندن هر یك از سطرهای یك مـتـن چشمان خود را بصورت جهشی بسمت جلو حركت می دهیم اكنون هر میزان كه ما این مكثـها و جهشــها را كـاهش دهیـم سـرعـت خـوانــدنمان نیز افزایش می یابد. تـــعداد این توقفها معمولا در افراد كند خوان به 7 بار در هر سـطر میرسد اما شما میتوانید این تعداد مكث را به 3 بار در هر سطر كاهش دهید.
نكته:هنگام مطالعه چشمان خود را در طول سطور حركت دهید و نه سر خود را.
نكته: برای كاهش مكث ها و توقفها میبایست حوزه دید خود را افزایش دهید. برای این منظور شما باید سعی كنید تا تصاویر واقع در گوشه چشمان خود را بدون اینكه بطور مستقیم به آنها نگاه كنید،ببینید.
نكته:اجازه ندهید حین مطالعه دیدتان دچار سرگردانی گردد.
2- واژه ها را گروه بندی كنید. ما دیگر آموخته ایم كه چگونه حروف را با یكدیگر تركیب كرده و كلمات را خوانده و درك كنیم. اكنون باید بیاموزیم كه دسته ای از كلمات را با یكدیگر تركیب كرده و یك جمله را در آن واحد بخوانیم. و در قدم بعدی باید بیاموزیم كه چگونه جملات را دسته بندی كرده و مفهوم كلی یك پاراگراف را استخراج كنیم.
نكته: ثابت شده كه دسته بندی واژه ها قوه ادراك و فهم را افزایش میدهد. بطور كلی مفهوم را آسانتر میتوان از یك دسته واژه استخراج كرد تا از كلمات منفرد و حتی حروف تك.
3- هیچگاه به عقب باز نگردید. اغلب افراد عادت كرده اند هنگام مطالعه به عقب بازگشته و واژه ها و یا قسمتهایی از متن را كه بدرستی متوجه نشده اند را بازخوانی كنند. این كار فقط از سرعت خواندن شما میكاهد. شما میتوانید با مطالعه تكمیلی قسمتهایی كه بدرستی متوجه نشده اید را درك كنید. شاید با خودتان بگویید كه این باز خوانی مجدد هم زمانبر است. اما باز گشت مكرر به عقب برای بازخوانی قسمتهای درك نشده به مراتب وقت گیر تر از مطالعه مجدد یك مطلب به روش تند خوانی ست.
4- هدفمند مطالعه كنید. هدف خود را از مطالعه هر مطلبی از پیش تعیین كنید. كه چه نوع اطلاعاتی را میخواهید كسب كنید. این كار سبب میگردد تا شما اطلاعات غیر ضروری و حاشیه ای را در فرایند مطالعه حذف كنید.
5- فقط كلمات و مفاهیم كلیدی را مطالعه كنید. ما برای نگاشتن مطالب ناگزیریم پاره ای دستورات نوشتاری و ساختار صحیح جملات را رعایت كنیم. اما هنگام خواندن نه.40 تا 60 درصد كل یك متن از واژه ها و حروف بی اهمیت و غیر ضروری (البته برای درك آن) تشكیل یافته است. مانند حروف ربط مانند"و" و "یا". بیاموزید تنها اسمها و افعال را بخوانید. نكات و مفاهیم اصلی یك پاراگراف را یافته و آن را در ذهن بسپارید و جزئیات خارج از موضوع اصلی را حذف كنید.
6- با صدای بلند مطالعه نكنید. سرعت ادا كردن و صحبت كردن بسیار كمتر از ظرفیت یادگیری و مطالعه شماست. در فرایند مطالعه میبایست فقط چشمها و مغز درگیر باشند. سرعت قوه بینایی شما بسیار بیشتر از سرعت تكلم شماست. بنابراین از تلفظ حروف و واژه ها حین مطالعه خودداری كنید. اما مسئله اصوات به همین جا ختم نیمشود. ما حین خواندن در ذهن خود نیز اصوات مرتبط با حروف و واژه ها را بیان میكنیم. این همان ندای درون شماست زمانی كه به اصطلاح در دلتان مطلبی را میخوانید. یعنی ما پس از دیدن یك كلمه صبر میكنیم تا صدای مرتبط با آن كلمه (تلفظ) در ذهنمان كامل شود سپس به سراغ كلمه بعدی میرویم. این عادت نیز سرعت مطالعه شما را كاهش میدهد. به یاد داشته باشید كه حذف كامل این صداها در مغز و ذهن غیر ممكن است اما میتوان آنها را به حداقل رساند.
7- در محیط مطالعه خود هر عاملی كه موجب پرت شدن حواس شما میگردد را حذف كنید.
8-هر میزان كه شما با واژگان و اصطلاحات یك زبان آشنا تر ومانوس تر باشید درك بهتری نیز از متون نگاشته شده به آن زبان خواهید داشت. بنابراین تا میتوانید واژه و اصطلاح جدید بیاموزید.
9- تمرین كنید، تمرین كنید. تا میتوانید تند خوانی را تمرین كنید. تند خوانی نیز همچون سایر مهارتها نیاز به ممارست دارد.
10- تمركز خود را حین مطالعه حفظ كنید. بدین مفهوم كه در حین خواندن مطلبی در آن واحد به چیز دیگری فكر نكنید.
منبع: