اخبار
شنبه، 05 اردیبهشت 1394
ساخت نخستین سوئیچ نوری جهان به اندازه یک مولکول

ساخت نخستین سوئیچ نوری جهان به اندازه یک مولکول

محققان آلمانی توانستند نخستین سوئیچ الکتریکی جهان را که با نور فعال می‌شود، در ابعاد یک مولکول بسازند.

به گزارش سرویس علمی ایسنا، محققان دانشگاه کنستانس و آزمایشگاه Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf توانسته‌اند این موتور را به دلیل ابعاد بسیار کوچک آن با نور بکار بیندازند.

این دستگاه جدید سه نانومتری از یک ترکیب موسوم به diarylethene ساخته شده که در مواجهه با نور واکنش نشان می‌دهد. بخشی از مولکول حلقه‌ای شکل diarylethene در زمان نبود نور باز مانده و در مواجهه مجدد، متصل می‌شود. این اتصال با نانوسیم‌های طلای بسیار کوچکی که در ساختار آن تعبیه شده، جریان برق را ممکن می‌سازد.

به باور محققان، این ترکیب جدید در مقیاس مولکولی می‌تواند فرصتهایی را برای ساخت دستگاه‌های الکترونیکی کارآمد بسیار کوچکتر فراهم سازد.

به ادعای محققان، قابلیت فعالسازی یک مولکول برای هدایت کردن جریان برق تا پیش از این بطور کامل اثبات نشده بود زیرا این کار نیازمند مولکولی بود که بطور عادی از یک پیوند قوی بین اتمها برخوردار بوده اما بتواند این ارتباط را حذف کرده و مجددا با اعمال انرژی خارجی، آن‌ را بازگرداند.

مولکول جدید که در یک مایع و در لوله آزمایشگاهی قرار داشت، در معرض پرتو نور فرابنفش قرار گرفت تا ساختار آن از حالت باز به بسته تغییر کند.

اگرچه اکنون غیرفعالسازی مولکول‌ها با معکوس کردن اتصال تاحدی با مشکل روبرو بوده، اما دانشمندان معتقدند که با گذشت زمان این امر نیز محقق خواهد شد.

نتایج این دستاورد در مجله Advanced Science منتشر شده است.

خبرگزاري ايسنا

اخبار عمومي

اخبار آزمون

تازه‌هاي نشر

ليست کتاب هاي مبتکران