یکی از موضوعات خیلی مهم که داوطلبان عزیز کنکوری بسیار به آن فکر میکنند، نحوه مطالعه و جمعبندی دروس عمومی برای کنکور است. معمولاً دانشآموزان کنکوری درباره اینکه مطالعه درسهای عمومی را از چه زمانی شروع کنند، نیز دچار تردید هستند و در این مورد همه آنها یک نظر خاص ندارند. اصولاً دو دیدگاه درباره زمان شروع مطالعه دروس عمومی وجود دارد: یک دیدگاه این است که درسهای عمومی درسهای سادهای هستند و در زمان خیلی محدود میتوان آنها را جمع کرد و به همین دلیل، داوطلبانی که این دیدگاه را دارند مطالعه درسهای عمومی را به هفتههای آخر باقیمانده تا زمان برگزاری کنکور موکول میکنند. گروه دیگری از داوطلبان معتقدند با اینکه درسهای عمومی، درسهای سادهای هستند و ما میتوانیم درصد خیلی بالایی در این درسها کسب کنیم، اما لازم است که وقت مناسبی را در برنامهریزی درسی خود به آنها اختصاص دهیم. این گروه از داوطلبان، معمولاً مطالعه دروس عمومی را از بهمنماه یا حتی قبل از آن شروع کرده و تلاش میکنند تا در هفتههای پایانی باقیمانده تا زمان برگزاری کنکور، جمع بندی خوبی در این دروس داشته باشند.
چه از گروه اول باشید و چه دوم، فرقی نمیکند؛ مهم این است که طبق نظر هر دو گروه، در این روزهای باقی مانده تا زمان برگزاری کنکور، باید زمانی را در برنامهریزی درسی خود به دروس عمومی اختصاص داد. تجربه نشان داده است که در طول سالهای اخیر، معمولاً دانشآموزانی که نمرههای خوبی میآورند، به درسهای عمومی به اندازه درسهای اختصاصی و متناسب با آن درسها بها میدهند و برای آن وقت میگذارند. دقت کنید که نه به اندازه و مساوی با درسهای اختصاصی، ولی متناسب و اندازه درسهای اختصاصی، برای درسهای عمومی زمان بگذارید. ما در این مقاله تصمیم داریم تا با توجه به وضعیت هر دو گروه، بگوییم که چگونه می توانید در زمان باقی مانده تا برگزاری آزمون سراسری، مطالعه مفید و مؤثری در این دروس داشته باشید. قبل از هر چیز باید اشاره کنیم که دروس عمومی در آزمون سراسری شما نقش و اهمیت خاصی دارند.
از مهمترین دلایل اهمیت دروس عمومی در کنکور می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱-بیشتر داوطلبانی که خود را برای کنکور آماده میکنند، از زمانی که تصمیم به مطالعه میگیرند، برای درسهای اختصاصی خود برنامهریزی کرده و زمان خوبی را برای این درسها در طی هفته در نظر میگیرند. در واقع، بیشتر داوطلبان، به دلیل اهمیتی که برای دروس اختصاصی خود قایل هستند، سعی میکنند که این درسها را به اندازه کافی مطالعه کرده و تا زمان برگزاری کنکور بخوبی یاد بگیرند. همین موضوع باعث میشود تا رقابت در دروس اختصاصی در میان داوطلبان هر زیر گروه، بخصوص در میان کسانی که به رشتهها و دانشگاههای خوب فکر میکنند، زیاد باشد.
با وجود تلاشی که داوطلبان برای مطالعه دروس اختصاصی دارند، برخی از داوطلبان از دروس عمومی غافل میشوند و این اشتباه باعث میشود تا کسانی که دروس عمومی را بخوبی مطالعه کردهاند، وضعیت بهتری نسبت به سایر داوطلبان داشته باشند؛ پس اگر شما داوطلب عزیز در وقت باقی مانده به دروس عمومی با جدیت بیشتری توجه نمایید، حتماً میتوانید نتیجه بهتری از تلاش خود به دست آورید.
۲-همانطور که همه شما عزیزان میدانید، شروع پاسخگویی به سؤالات آزمون سراسری با دروس عمومی است. اینکه هر داوطلب به چه میزان از سؤالات عمومی پاسخ بگوید، تاثیر بسیار زیادی بر روحیه او هنگام پاسخگویی به دروس اختصاصی میگذارد. شاید الان به این موضوع چندان فکر نکنید یا اعتقادی به این گفته نداشته باشید، اما لازم است بدانید که هر ساله برخی از داوطلبان، بخصوص داوطلبانی که کوشش و تلاش زیادی کردهاند، به دلیل یک شروع نه چندان خوب، روحیه خود را در آزمون سراسری تا حدودی از دست دادهاند. گرچه این موضوع به هیچ عنوان عمومیت ندارد، اما اگر بتوانید در مدت باقی مانده، وقت مناسبی را به عمومیها اختصاص دهید، حتماً خواهید توانست که با نشاط و انگیزه بیشتری در این آزمون به تستها پاسخ دهید.
۳-دروس عمومی به خاطر حفظی بودن و جنبه آسان تری که نسبت به برخی از دروس اختصاصی دارند، میتوانند سریعتر و راحتتر در ذهن داوطلبان بمانند. با توجه به اینکه داوطلبان زیادی وجود دارند که برای کسب یک رتبه خوب از قبل دروس عمومی را در برنامهریزی خود گنجاندهاند، شما میتوانید با استفاده از این ویژگی دروس عمومی و مطالعه آنها در این مدت باقی مانده، درصدهای قابل قبولی را در این دروس کسب کنید.
حالا که شما داوطلبان عزیز به اهمیت دروس عمومی در کنکور پی بردید، لازم است که راهکارهایی را برای مطالعه این دروس در روزهای باقی مانده تا زمان برگزاری آزمون سراسری به کار ببرید. عموماً داوطلبان عزیز در مطالعه یا مطالعه نکردن دروس عمومی به سه گروه تقسیم می شوند:
۱-گروه اول کسانی هستند که تا الان مطالعه عمومی ها را در برنامه خود لحاظ کردهاند
اگر جزو این دسته از عزیزان هستید، احتمالاً تا الان میبایست دروس عمومی را یک دور مطالعه کرده یا در حال پایان رساندن مطالعه دور اول باشید. لازم است که شما در دوران جمع بندی، با توجه به میزان اطلاعات و توانایی خود در این دروس، زمان مناسبی را در برنامه درسی خود برای جمعبندی و مطالعه نهایی عمومیها در نظر بگیرید. دقت کنید: اینکه میگوییم زمان مناسب، بستگی به این موضوع دارد که آیا به همان نسبت در دروس اختصاصی نیز دروس را برای جمع بندی تمام کردهاید یا اینکه هنوز برای مطالعه اولیه درسهای اختصاصی زمان میخواهید، اینکه حجم مطالب خلاصههای دروس عمومی شما چقدر است: زیاد یا کم، اینکه چه زمانی از مطالعه اولیه این مطالب گذشته است، و یادگیری شما در این دروس چقدر است، و اگر زمان زیادی از یادگیری شما گذشته یا اینکه حجم خلاصههای شما در این دروس زیاد است یا اینکه احساس میکنید که یادگیری شما در این درسها احتیاج به تکرار بیشتری دارد، باید زمان بیشتری را در دوران جمع بندی به این درسها اختصاص دهید یا برعکس.
۲-گروه دوم کسانی هستند که تا الان از تکنیک هفتاد به سی استفاده کردهاند
تکنیک هفتاد به سی، به روشی گفته میشود که در آن شما در برنامه مطالعاتی خود برای کنکور، سهم دروس اختصاصی در مقابل عمومی را این گونه در نظر میگرفتهاید که هفتاد درصد زمان برنامه را به اختصاصیها و سیدرصد را به عمومیها اختصاص میدادهاید. این درصد ممکن است در داوطلبان مختلف، متفاوت باشد؛ مثلاً عدهای هشتاد به بیست، نود به ده و …. اگر جزو این دسته از داوطلبان هستید، ممکن است نتایج مختلفی از این راهکار عایدتان شده باشد؛ یعنی برخی از شما خوب پیش رفته و گروهی دیگر هم هنوز، دروس زیادی از عمومی ها را مطالعه نکرده باشید. برای اینکه از زمان باقی مانده، بهترین استفاده را ببرید، نگاهی به آنچه مطالعه کردهاید، آنچه باقی مانده و همینطور نگاهی هم به خلاصه هایتان بیندازید. اگر نسبت دروس مطالعه نشده عمومی زیاد بود، حتماً سعی کنید که زمان در نظر گرفته شده برای عمومیها را بالاتر ببرید، اما اگر درکل، دروس شما در قسمت مطالعه نشده در هر دو گروه عمومی و اختصاصی تقریباً یکسان بود، با توجه به اینکه میزان اطلاعات شما در هر گروه چقدر است و هر گروه از دروس خوانده نشده در بودجه بندی چه سهمی دارند و کلاً چقدر مهم هستند، تصمیم گرفته و به آنها زمان اختصاص دهید. دقت داشته باشید که اگر دروس اختصاصی را خواندهاید و الان مشغول مرور کلی هستید، در حالی که هنوز مقداری از مطالعه اولیه دروس عمومی مانده است، حتماً زمان بیشتری را به دروس عمومی اختصاص دهید. البته این نکته به آن معنی نیست که دروس عمومی زمان بیشتری نسبت به اختصاصی ها داشته باشند، بلکه به آن معنی است که زمان به گونهای باشد که بتوانید تا کنکور، مطالعه عمومی ها را به سطح قابل قبولی برسانید. عزیزانی که تا الان از این روش استفاده کردهاند، به هیچ وجه نباید نگران درصد خود در عمومیها باشند؛ زیرا با مدیریت زمان در وقت باقی مانده، میتوانید مطالعه این دروس را بخوبی به پایان برسانید.
۳- گروهی که تا الان اصلاً عمومیها را مطالعه نکردهاند
این گروه از عزیزان معمولاً به دو دسته تقسیم میشوند: دستهای که فکر میکنند اگر اختصاصیها را بخوبی پاسخ بدهند، میتوانند بدون نیاز به عمومیها رتبه و نتیجه خوبی کسب کنند و گروهی که به دلیل نداشتن وقت کافی، بهتر میدانند که فقط به مطالعه اختصاصیها بپردازند. شما داوطلبان عزیزی که در این گروه قرار دارید هم مانند دو گروه قبلی، حتماً باید سعی کنید تا در این فرصت باقی مانده، نگاهی به عمومیهای خود داشته باشید.
حال اگر جزو دسته اول، یعنی آن دسته از عزیزانی هستید که تا الان بخوبی دروس اختصاصی را خواندهاید، لازم است که در مدت زمان باقی مانده تا کنکور، در حالی که مشغول مرور نهایی و جمعبندی پایانی هستید، عمومیها را هم در برنامه خود بگنجانید. برای انجام این کار، نگاهی به وضعیت خود در دروس اختصاصی داشته باشید و ببینید که برای جمعبندی به چقدر زمان در این دروس نیاز دارید. به وضعیت خود در دروس عمومی نیز نگاهی بیندازید و ببینید که وضعیت شما در این درسها چطور است. کدام درس ها را از قبل تا حدودی یا خوب بلدید و کدام درسها را اصلاً بلد نیستید. در وقت باقی مانده، بهترین کار این است که درسهایی از عمومیها را که بخوبی بلدید، یک بار در دوره جمعبندی مرور کنید، و وقت مناسبی برای آن درسهایی بگذارید که تا حدودی از قبل آنها را میدانید و روی آنها کار کنید؛ زیرا اختصاص کمی وقت در این بخش باعث میشود تا شما نتیجه بهتری بگیرید. خوب حال میرسیم به درسهایی که شما اصلاً بلد نیستید یا قبلاً نخواندهاید. به برنامه و زمانی که در دست دارید، توجه کنید. اگر فکر میکنید که میتوانید چند درس از عمومیها، بخصوص ادبیات و دین و زندگی را در این مدت بخوانید، حتماً این کار را انجام بدهید؛ اما اگر فکر میکنید که با اختصاص این وقت به سایر دروس، چه عمومیهای دیگر و چه اختصاصیها، نتیجه بهتری میگیرید، از آنها صرفنظر کنید.
دسته دوم از این گروه، همانطور که اشاره کردیم، کسانی هستند که تا الان عمومیها را اصلاً نخواندهاند و وقت کافی در اختیار ندارند و ترجیح میدهند که در این وقت هم به اختصاصیها بپردازند. این دسته از عزیزان باید تلاش کنند تا حتی اگر شده است، یک یا دو درس عمومی را هم به برنامه خود اضافه کنند. نگران درسهای نخوانده اختصاصی خود نباشید؛ بلکه به این نکته توجه کنید که یادگیری درسهای عمومی، بخصوص درسهایی که حفظی هستند، وقت نسبتاً کمی از شما میگیرد، اما در عوض، جواب دادن به این درسها باعث میشود تا شما از رقبایتان عقب نیفتید؛ پس سعی کنید که حتی اگر شده است، وقت کمی را به دروس عمومی اختصاص دهید و در آن زمان مورد نظر به مطالعه و تست زنی این درسها بپردازید. انجام این کار، بهتر از آن است که کلاً آنها را از برنامه خود حذف کنید. اگر به هیچ عنوان نتوانستید دروس عمومی را مطالعه کنید و وقت کوتاهی در اختیار داشتید، به تستهایی در دروس عمومی مراجعه کنید که همراه با جواب است و پس از مطالعه تست از میان گزینهها به تستی که درست بوده است و جواب را دربر دارد، نگاه کنید. انجام این کار باعث میشود تا شما حداقل در مدت کوتاه، مطالب کمی را یاد بگیرید. بهتر است این تستها را از میان تستهای آزمون سراسری سالهای قبل انتخاب کنید.
برای اینکه نتیجه بهتری از تلاش خود بگیرید، حتماً به این نکات توجه کنید:
۱-به دلیل اینکه بیشتر داوطلبان به دروس اختصاصی، بیشتر اهمیت میدهند، حتماً سعی کنید که مطالعه دروس عمومی را در این وقت باقی مانده فراموش نکنید تا نتیجه بهتری کسب کنید.
۲-چون دروس عمومی حفظی و فرّار هستند، حتماً در زمان نزدیک به آزمون سراسری، آنها را مطالعه و مرور کنید.
۳- تست زنی در دروس عمومی را به عنوان بخشی از مطالعه خود در برنامه امتحانی بگنجانید. علاوه بر اینکه پس از هر بار مطالعه، چندین تست میزنید، میتوانید در ساعاتی خاص از برنامه مطالعاتی که به دروس عمومی اختصاص دارد، تعدادی از همه دروس عمومی یا تعدادی از یک درس مانند ادبیات را تستزنی کرده و خود را در آن درس بسنجید.
کنکور نیوز