اخبار
ﺳﻪشنبه، 07 مهر 1394
آزمایشگاه روی تراشه برای تشخیص بیماری‌های ریوی

آزمایشگاه روی تراشه برای تشخیص بیماری‌های ریوی

پژوهشگران برای بررسی بیماری‌های ریوی دستگاهی ساخته‌اند که به وسیله آن می‌توان با ایمنی بالاتر، سهولت بیشتر، سرعت بالاتر و قیمت کمتر، نمونه‌های بزاق فرد بیمار را بررسی کرد و امکان استفاده از درمان‌های مخصوص برای هر بیماری را فراهم آورد.

 

به گزارش سرویس فناوری ایسنا، اخیرا محققان موفق به ساخت یک ابزار جدید ارزان قیمت برای تشخیص بیماری‌های ریوی شده‌اند. این دستگاه که نوعی آزمایشگاه روی تراشه محسوب می‌شود، قادر است با استفاده از بزاق دهان، بیماری‌هایی نظیر سل و آسم را تشخیص ‌دهد.
تونی جان هوانگ استاد علوم مهندسی و مکانیک در دانشگاه ایالت پنیسیلوانیا در این ارتباط می‌گوید:« برای دستیابی به تشخیص و درمان بهتر برای بیماران ریوی به جای گرفتن خون از بیمار ما باید سلول‌های نمونه ریوی را مستقیما بررسی کنیم. برای مثال جهت درمان بیماران مختلف آسمی، داروهای متفاوتی استفاده می‌شود. بنابراین اگر ایمونوفنوتیپ آن فرد مشخص شود، می‌توان برای هر بیماری، داروی مخصوص به آن را استفاده کرد.»
روش فعلی بررسی بزاق دارای چندین مشکل می‌باشد. نخست آن که نمونه ممکن است مسری باشد و برای بررسی آن باید از دستگاه‌های مجزا استفاده کرد. به وسیله این ابزار جدید، همه نمونه‌های زیستی در یک بخش یک‌بار مصرف جای داده می‌شوند. مشکل بعدی ابعاد نمونه‌ای است که برای بررسی نیاز است که غالبا از اندازه‌ای که یک انسان بتواند به آسانی تولید کند، بزرگتر است. روش ارائه‌ شده توسط گروه هانگ با نمونه‌ای 100 برابر کوچکتر صحتی معادل با آزمایش استاندارد را نتیجه می‌دهد.
هم‌چنین بنابر گفته پژوهشگران، استفاده از سیستم‌های موجود دشوار است و نیازمند افراد آموزش‌دیده می‌باشد، در حالی که سیستم فعلی تنها با فشار چند دکمه توسط پرستار و یا حتی خود بیمار قابل‌ استفاده است. بعلاوه قسمت یک‌بار مصرف این دستگاه با کمتر از 1 دلار قابل تولید است.
پو هوانگ یکی از دانشجویان کارشناسی ارشد گروه و مولف اول مقاله منتشر شده می‌گوید:« با استفاده از این ابزار دیگر نیازی به ارسال نمونه‌ها به آزمایشگاه نیست و نمونه‌ها به سرعت بررسی می‌شوند.»
استیوارت لوین از موسسه ملی قلب، ریه و خون (NHLBI) در این مورد می‌گوید:« ساخت وسیله‌ای که قادر باشد در حین مراقبت از بیمار، نوع التهاب موجود در ریه‌های او را نیز تشخیص دهد موفقیت بزرگی است.»
لوین افزود:« این مسئله به ارائه‌دهندگان مراقبت‌های سلامتی این امکان را می‌دهد که برای هر بیمار مبتلا به آسم درمان مخصوصی را به‌کار بگیرند و در راستای افزایش دقت در پزشکی حرکت کنند.»

منبع: ایسنا