به گزارش سرویس علمی ایسنا، محققان در پیشرفتی بالقوه و بزرگ برای درمان تروما توانستهاند نخستین ذراتی را تولید کنند که بطور خودران قادر به انعقاد خون برای درمان خونریزی شدید است.
به گفته کریستین کستراپ، مولف این تحقیق، خونریزی قاتل شماره یک افراد جوان است و مرگ و میر مادران در اثر خونریزی بعد از زایمان در بیمارستانهای دارای منابع محدود به میزان یکی از هر 50 نفر است.
هنگامی که منشا خونریزی در داخل بدن مانند رحم، سینوس یا شکم باشد، روشهای سنتی جلوگیری از خونریزی شدید بسیار تاثیری ندارند.
تاکنون صدها عامل تولید شده که میتواند باعث انعقاد خون شود اما مسئله موجود این است که نمیتوان این درمانها را برای جریان شدید خون استفاده کرد، بویژه برای شریانهایی که در دسترس نبوده و نمیتوان از خونریزی آنها جلوگیری کرد.
اکنون محققان برای اولین بار عاملی را پیدا کردهاند که میتواند این کار را انجام دهد.
کاستروپ با کمک تیمی از محققان، مهندسان بیوشیمی و پزشکان اورژانس توانستهاند ذرات ریز گازساز کربنات کلیسم را تولید کنند که میتوان آن را به شکل پودر برای متوقف کردن خونریزی شدید بکار برد.
این ذرات مانند قرصهای ضد اسید معده از انتشار گاز دی اکسید کربن به عنوان نیروی محرک برای حرکت به سمت منبع خونریزی استفاده میکنند.
کربنات، ذرات ریز متخلخلی را ایجاد میکند که میتوانند به یک عامل منعقدکننده موسوم به اسید ترانکسامیک پیوند خورده و آن را به درون زخمها و اعماق بافت آسیبدیده منتقل کنند.
پس از مطالعه و مدلسازی حرکت ذرات در شرایط آزمایشگاهی، محققان نتایج خود را با استفاده از دو مدل حیوانی اثبات کردند. حتی در یک سناریو که به تقلید از یک رویداد فاجعهبار مانند زخم گلوله در سرخرگ رانی انجام شد، ذرات در توقف خونریزی بسیار موثر بودند.
در حالی که تا ورود این ذرات به بازار راه زیادی در پیش بوده و به تحقیق و مطالعه بیشتری نیاز است، این ذرات میتوانند کارایی گستردهای از عمل جراحی سینوس گرفته تا درمان جراحتهای جنگی داشته باشند.
جزئیات این دستاورد در مجله Science Advances منتشر شده است.
منبع: ایسنا
|