اخبار
ﺳﻪشنبه، 21 مهر 1394
توالی ژنوم انسان باستانی آفریقایی برای نخستین بار

توالی ژنوم انسان باستانی آفریقایی برای نخستین بار

دانشمندان دانشگاه کمبریج برای نخستین بار توانسته‌اند ژنوم یک مرد 4500 ساله را در آفریقا توالی دهند که دستاورد بزرگی محسوب می‌شود، زیرا آب‌وهوای گرم منطقه، بازیابی دی‌ان‌ای را از بقایای قدیمی مشکل می‌کرد.

 

به گزارش سرویس علمی ایسنا، این دستاورد با استفاده از جمجمه یک مرد که در غاری در ارتفاعات جنوب اتیوپی دفن شده بود، انجام شد.

تحقیقات پیشین در مورد ژنوم باستانی به نمونه‌هایی از مناطق شمالی و قطبی محدود بودند اما غار مذکور به اندازه کافی سرد و خشک بود که دی‌ان‌ای این مرد را برای هزاران سال حفظ کند.

در حالی که این مرد پیش از آغاز موج مهاجرت مجدد انسان به آفریقا از غرب اوراسیا در حدود 3000 سال پیش مرده بود، ژنوم وی نشان داد که این مهاجرت تا دو برابر چشمگیرتر از تصورات پیشین بوده و بر آرایش ژنتیکی جوامع در کل قاره آفریقا تاثیر گذاشته است.

این رویداد که «جریان برگشتی اوراسیایی» نام دارد، زمانی رخ داد که مردم مناطقی از غرب اوراسیا مانند خاورمیانه و آناتولیا به ناگاه به شاخ آفریقا بازگشتند.

محققان با مقایسه ژنوم باستانی این مرد با دی‌ان‌ای آفریقایی‌های مدرن دریافتند که جوامع شرق آفریقا امروزه در اثر این رویداد تا 25 درصد از اصل و نسب اوراسیایی برخوردارند.

خارج از این منطقه، جوامع آفریقایی سراسر قاره می‌توانند ژنوم خود را تا حداقل پنج درصد در این مهاجرت پیگیری کنند.

به باور محققان، یافته‌های‌ آن‌ها نشان می‌دهد که موج عظیم مهاجرت بازگشتی، بسیار بزرگتر از تصورات قبلی بوده و احتمالا یک چهارم جمعیت شاخ آفریقا را در آن زمان تشکیل داده است.

دلیل این مهاجرت جمعی بازگشتی هنوز مشخص نشده است.

جزئیات این دستاورد در مجله ساینس منتشر شده است.

منبع: ایسنا