اگر ميخواهيد نتيجه مناسبي از مطالعه خود به دست بياوريد بايد چهار اصل زير را براي به دست آوردن يک تمرکز واقعي مورد توجه قرار دهيد:
1) محيط مناسبي براي مطالعه انتخاب کنيد.
2) علل عادي پراکندگي حواس را از ميان برداريد.
3) از وضع بدن خود مطمئن شويد (از نظر سلامتي، بهداشت روحي و رواني).
4) هدف خود را به خوبي درک کنيد.
وقتي تمرکز حواس نداريد، مطالعه نکنيد. باعلاقه و ميل کامل شروع به مطالعه کرده و خود را غرق در مطالعه کنيد. بعضي از دانشآموزان ميگويند با ديدن کتاب ناراحت ميشويم. ميدانيد چرا اين حالت به وجود ميآيد؟ نگراني مداوم و زياد، يکي از علل آن است. وقتي در حالت ناراحتي مطالعه ميکنيد تمام انگيزههاي لازم براي مطالعه به عوامل ايجاد ناراحتي تبديل خواهد شد. در اين حالت حتي فکر مطالعه هم ايجاد غم و اندوه ميکند و حالت افسردگي در شما به وجود ميآورد.
اتاقي براي مطالعه
اتاقي انتخاب کنيد که هر روز و در صورت امکان در ساعتهاي معيني از روز، در اختيار باشد زيرا استفاده از يک مکان ثابت سبب آمادگي ذهني براي تمرکز حواس ميشود. از دوستان و اعضاي خانواده بخواهيد در ساعتهاي مطالعه کمتر با شما در تماس و گفتگو باشند.
بايد اکسيژن و هواي تازه در اتاق باشد. کمبود اکسيژن کارايي و يادگيري مغز را کاهش ميدهد، رطوبت اتاق مناسب باشد (رطوبت 50 درصد مناسب است.) دماي اتاق حدود 20 درجه سانتيگراد «براي مطالعه ثمربخش و يادگيري کامل» باشد که اين دما محرک فعاليت و هوشياري ذهن است.
گرماي زياد و رطوبت کم اتاق باعث خشکي مخاط چشم و احساس خوابآلودگي ميشود.
نور اتاق بايد مناسب باشد و از چراغ مطالعه استفاده کنيد. کمبود نور خستگي عضلات چشم را به دنبال دارد و باعث کاهش ساعات مطالعه ميشود.
خصوصيات ميز مطالعه
سطح ميز شما نبايد براق باشد زيرا بازتابش نور باعث خيرگي چشم ميشود.
ارتفاع ميز طوري باشد که به راحتي و بدون قوز کردن پشت آن بنشينيد و کمي پاهايتان روي زمين باشد. سطح ميز کافي بوده و از انباشتگي روي آن پرهيز کنيد زيرا باعث سردرگمي و عصبي شدن شما ميشود.
تغذيه در ايام امتحانات
نوع غذا و همچنين ميزان غذاي مصرفي در مطالعه و يادگيري موثر است.
غذاهايي که چرب هستند، در معده توقف بيشتري دارند (دو تا سه ساعت) و جزو غذاهاي سنگين محسوب ميشوند زيرا خوردن غذاهاي سنگين و پرخوري باعث هجوم خون به معده ميشود و تا مدتي خون به ساير قسمتهاي بدن به خصوص مغز به حد کافي نميرسد و به دنبال آن چرت و خوابآلودگي ايجاد ميشود. پرخوري هيچ کس را باسواد نکرده است. به قول سعدي شيراز» اندرون از طعام خالي دار تا در او نور معرفت بيني/ تهي از حکمتي به علت آنکه پري از طعام تا بيني»
مصرف سبزيهاي تازه، به همراه نان و پنير بسيار مفيد است. مصرف فيبرهاي غذايي هميشه مفيد است خصوصا در زمان امتحانات که زمان نشستن طولاني است و بيحرکتي و نشستن زياد خود باعث ايجاد يبوست ميشود.
مصرف دارو در ايام امتحانات
1) اگر مبتلا به سرماخوردگي هستيد، در زمان مصرف داروهايي که خوابآور هستند دقت کنيد و با مشاوره پزشک نوع دارو تغيير داده شود.
2) بيماري سينوزيت: سينوزيت باعث سردرد، تهوع، استفراغ و خوابآلودگي شديد و باعث غيبت در امتحان ميشود. چه بکنيم که اين اتفاق نيفتد؟ 1- ساعت استحمام در شب باشد. موها را خشک کنيد. گرچه داخل اتاق هوا مناسب است اما توصيه ميکنيم سر خود را بپوشانيد (کلاه يا روسري) تا يک ساعت سر خود را پوشيده نگه داريد.
3) اگر سردرد، سرماخوردگي و سينوزيت داريد، حتما از بخور آب گرم استفاده کنيد. داخل آب هيچ مادهاي اضافه نکنيد. زمان بخار دادن 5 تا 10 دقيقه باشد. حتما در اين مدت آب داراي بخار مناسب باشد. قبل از خوابيدن اين کار را انجام دهيد و سر خود را بپوشانيد و بخوابيد.
|