اخبار
پنجشنبه، 12 آذر 1394
پاک‌سازی لکه‌های نفتی با نوعی نانواسفنج

پاک‌سازی لکه‌های نفتی با نوعی نانواسفنج

گروهی از محققان در استرالیا به توسعه یک ماده مخصوص نفوذ‌پذیر پرداخته‌اند که به گفته آنها تا 33 برابر وزن خود نفت و حلال‌های آلی را جذب می‌کند.

 

به گزارش سرویس علمی ایسنا، دانشمندان در سراسر جهان در حال کار بر روی موادی هستند که می‌توانند در حوادثی مانند فاجعه لکه نفتی خلیج مکزیک کمک کننده باشند و شبکه‌های جاذب نفت از جنس فولاد ضد زنگ، پلیمر‌های فوق جاذب و پدهای شناور پلی‌اتیلن فقط چند نمونه از آنها هستند. در این میان، گروهی از محققان دانشگاه دیکن استرالیا نیز به دنبال راه حلی برای این قبیل مشکلات هستند.
محققان دو سال قبل با توسعه یک پودر نیترید بور موسوم به "گرافیت سفید" که دارای خواص جذب کنندگی نفت است، به برخی موفقیتهای اولیه دست یافتند. این در حالی بود که هنوز هم یک مانع عمده وجود داشت؛ این‌که پودر نمی‌تواند به سادگی بر روی یک لکه نفتی قرار گیرد. بنابراین این گروه پودر مخصوص را در یک اسفنج که در نفت فرو رفته و آن را از آب جدا می‌کند، اعمال کردند.
رویکرد آنها مبتنی بر تجزیه پودر نیترید بور به نانوصفحات اتمی نازک، متشکل از تکه‌های کوچک با ضخامت تنها چند نانومتر بود. این تکه‌ها همچنین دارای سوراخ های میکروسکوپی هستند که برای افزایش سطح ماده به کار گرفته می‌شوند.
دکتر ویوی لی، محقق ارشد مقاله این گروه اظهار کرد: منافذ موجود در نانوصفحات، سبب می‌شود که این نانوصفحات سطح ماده چربی‌ها و حلال‌های آلی را تا 33 برابر وزن خود جذب کنند.
علاوه بر این، گفته می‌شود که این ماده در برابر آتش مقاوم بوده و در کنار دیگر برنامه‌های کاربردی بالقوه‌ای که دارد، برای استفاده در عایق‌های الکتریکی و حرارتی انعطاف پذیر و شفاف، مفید است.
این محققان در حال حاضر برای آغاز آزمایش این فناوری، به دنبال همکاری با شرکای صنعتی هستند و بر این باورند که این فناوری می‌تواند برای تشکیل غشاها و هواژل‌های فوق سبک به منظور پاک‌سازی نشتی‌های نفت بکار گرفته شود.
این پژوهش در مجله Nature Communications منتشر شده است.

منبع: ایسنا