اخبار
ﺳﻪشنبه، 24 آذر 1394
دلایل بي علاقگي دانش آموزان به درس خواندن

دلایل بي علاقگي دانش آموزان به درس خواندن


 
دلايل درس نخواندن دانش آموزان معمولا به 3 عامل اصلي تقسيم مي شود؛ ضعف پايه، قرار گرفتن در جمع دوستان نا موفق و آشنا نبودن با روش هاي صحيح مطالعه
«بلند شو برو پاي درست بشين» يا «باز شب شد و هيچي درس نخوندي» از آن جملاتي است که والدين يک دانش آموز بارها در يک روز از آن استفاده مي کنند. روزانه تعدادي پيامک از والديني به دست ما مي رسد که از درس نخواندن فرزندان شان کلافه شده اند و به دنبال راه حل مي گردند. گاهي هم پيامک هايي از دانش آموزان به دست ما مي رسد که از خودشان به خاطر اين که حوصله درس خواندن ندارند خسته شده اند و به دنبال راه حل هايي مي گردند تا بتوانند خودشان را به درس خواندن علاقه مند کنند.
راضيه حافظ شعرباف، مشاور تحصيلي معتقد است که دلايل درس نخواندن دانش آموزان معمولا به 3 عامل اصلي تقسيم مي شود؛ ضعف پايه، قرار گرفتن در جمع دوستان نا موفق و آشنا نبودن با روش هاي صحيح مطالعه که گاهي باعث مي شوند يک دانش آموز تصميم به ترک تحصيل بگيرد.
وي در گفت وگو با خراسان به عوامل و راهکارهاي رفع اين مشکل نيز اشاره مي کند که در ادامه خواهيد خواند. از روش هميار معلم کمک بگيريد
1) ضعف پايه: ممکن است علت درس نخواندن يک دانش آموز ضعف در دروس پايه باشد. مثلا يک پسر 10 ساله، شايد چون جمع و تفريق را خوب ياد نگرفته است، نمي تواند ضرب و تقسيم را ياد بگيرد. براي رفع اين مشکل اولين کاري که دانش آموزان بايد انجام بدهند اين است که نقاط ضعف و قوت خودشان را در مباحث درسي بشناسند.
در قدم بعدي دانش آموزان بايد بدانند که براي يادگيري بهتر بعضي درس ها بايد در ابتدا به پيش نيازهاي آن درس مسلط شوند. مثلا اگر دانش آموزي در سال سوم دبيرستان در درس عربي مشکل دارد، بايد از دوره راهنمايي کتاب هاي عربي اش را دوباره مرور کند تا مشکلش رفع شود. يک راه حل ديگر هم استفاده از کتاب هاي کمک آموزشي است. برخي از اين کتاب ها درس ها را از پايه توضيح مي دهند تا نکات مبهم براي شما رفع شود. يک راه حل ديگر استفاده از روش هميار معلم است. در اين روش دانش آموزان چند نفري با هم درس مي خوانند و يک دانش آموز که به درس مسلط تر است مانند معلم درس را به بقيه دوستانش آموزش مي دهد. در اين روش هم دانش آموزي که نقش معلم را دارد، درس را بهتر فرا مي گيرد و هم بقيه دانش آموزان. دوستان درس خوان براي خودتان پيدا کنيد

 2) قرار گرفتن در جمع هاي نا موفق: گاهي دانش آموز در گروهي از دوستانش قرار مي گيرد که درس نخواندن براي آنان به ارزش تبديل شده است! اين عامل يکي از دلايل بسيار مهمي است که دانش آموزان از درس خواندن خوش شان نمي آيد. معمولاً سرگروه هاي اين دسته از گروه هاي دانش آموزي چون خودشان از درس عقب افتاده اند، به خاطر اين که اضطراب شان را کمتر کنند در جمع هم سالان، آن ها را هم از درس خواندن دور مي کنند. اين دانش آموزان در بين دوستان نا موفق از آن جمع ها پاداش مي گيرند. پاداش شان هم محبوبيت و توجه بيشتر است و همين پاداش باعث مي شود که بيشتر به درس نخواندن علاقه مند شوند. اولين و آخرين توصيه اي که به اين دانش آموزان مي شود اين است که از اين جمع هاي دوستي دور شوند. البته اين دانش آموزان بايد توجه کنند که قبل از اينکه از اين جمع دوستانشان جدا شوند براي خودشان دوستاني بين دانش آموزان درس خوان پيدا کنند. فقط داشتن هوش خوب کافي نيست

3) آشنا نبودن با روش هاي صحيح مطالعه: وقتي يک دانش آموز روش صحيح مطالعه را بلد نباشد نخواهد توانست به درستي درس بخواند.
والدين بايد بدانند که اگر يک دانش آموز از هوش بالايي برخوردار باشد اما از همان سال هاي ابتدايي تحصيلش مهارت هاي مطالعه را فرا نگرفته باشد يا در درس خواندن اصلا موفق نخواهد شد يا به سختي موفق خواهد شد. مثلا زماني که يک دانش آموز در موقع درس خواندن حواسش پرت مي شود بارها و بارها از درس عقب مي افتد اگر او به يک راه حل درست نرسد هيچ موقع نخواهد توانست اين مشکل را حل کند.

بهترين روش درس خواندن کدام است؟
شايد اين جملات را از زبان خود يا همکلاسي هايتان شنيده ايد که «هرچقدر درس مي خوانم اصلاً ياد نمي گيرم» و يا «۱۰بار خواندم و تکرار کردم ولي باز هم ياد نگرفتم» و ... اما به راستي مشکل چيست؟ آيا براي يادگيري درس واقعا بايد ۱۰بار کتاب را خواند؟
واقعيت اين است که تنهاوقت گذاشتن زياد،علاقه و تلاش بي وقفه نمي تواند تضمين کننده موفقيت شما باشد. فرانسيس بيکن مي گويد: براي موفقيت بايد به سه عامل توجه کرد: «داشتن هدف»، «برنامه» و «اجرا». در بعد هدف توانمندانه رفتار مي کنيد ولي آيا روش صحيح مطالعه کردن را نيز به کار مي بنديد؟
براي يادگيري بهتر، روش و گام هاي مطالعه خيلي مهم است. مراحل يکي از روش هاي ساده مطالعه عبارتند از:
۱ - نگاه اجمالي و کلي به مطالب کتاب
۲ - سوال پرسيدن از خود
۳ - خواندن مطالب درسي
۴ - يادداشت برداري از مطالب مهم
۵ - تجزيه و تحليل اطلاعات در ذهن
۶ - اشکال يابي و رفع اشکال مطالب مطالعه شده
۷ - از برخواني و بيان مطالب به زبان خود و حل تمرین
۸ - مرور مطالب درسي گذشته.


منبع: میگنا