نادر منصور کیایی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به امضای سند ائتلاف ملی «نظام مراقبت اجتماعی دانشآموزان» اظهار داشت: این سند یک چارچوب همکاری بین دستگاههای مختلف است با این هدف که مجموعهای نظام یافته از خدمات و برنامههای حمایتی از جمله غربالگری، آموزش، توانمندسازی و حمایت روانی و اجتماعی را برای مراقبت از دانشآموزان در برابر رفتارهای پرخطر، آسیبهای اجتماعی و جرائم فراهم کنیم.
وی افزود: هدف اصلی سند ائتلاف ملی «نظام مراقبت اجتماعی دانشآموزان»، مداخله به موقع و موثر در برابر آسیبهای اجتماعی است. برهمین اساس دستگاههای مختلف در کنار هم قرار گرفتهاند تا با کمک ظرفیتهای موجود به غربالگری، آموزش و حمایت روانی و اجتماعی از دانشآموزان در معرض خطر اقدام کنند به گونهای که علائم خطر را شناسایی و آموزشهای مورد نیاز را به موقع ارائه دهند.
**
خدمات درمانی و مددکاری به دانشآموزان در معرض آسیبهای اجتماعیمدیرکل دفتر مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعی وزارت آموزش و پرورش گفت: اگر به مداخلات بیشتری نیاز باشد در بحث درمان و مددکاری خدمات ویژهای به دانشآموزان ارائه خواهد شد. در حقیقت نظام ارجاع به عنوان مهمترین هدف سند ائتلاف ملی تعریف شده است در حقیقت چرخهای طراحی شده که از غربالگری تا ارائه خدمات حمایتی ویژه به دانشآموزان در معرض خطر را مدنظر دارد و دستگاههای مختلف در همکاری با یکدیگر کار را پیش میبرند.
**
وظایف مشترک و تخصصی دستگاهها در بحث آسیبهای اجتماعی دانشآموزان تعریف شدکیایی افزود: در سند ائتلاف ملی، وظایف تمام دستگاهها در برابر آسیبهای اجتماعی تعریف شده است و در این خصوص چند نکته دارای اهمیت است به عنوان مثال تمام دستگاههای عضو، وظایف و تعهدات مشترکی دارند و باید در تمام مراحل از غربالگری تا ارائه خدمات مددکاری با یکدیگر همکاری داشته و ظرفیتها و دادهها را به اشتراک بگذارند تا نظام جامع مراقبت اجتماعی از دانشآموزان عملیاتی شود.
مدیرکل دفتر مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: برخی از دستگاهها نیز ماموریتهای تخصصی برعهده دارند که باید آن را به صورت جداگانه پیگیری کنند. به عنوان مثال وزارت بهداشت در بحث خدمات روانپزشکی و درمانی، قوه قضائیه در بحث مساعدتهای قضایی و خدمات آموزش و حقوقی و سازمان بهزیستی و کمیته امداد در بحث حمایت اجتماعی مسئولیتهایی را برعهده دارند.
**
آموزش و پرورش مسئول غربالگری و شناسایی دانشآموزان در معرض آسیبکیایی مطرح کرد: دستگاههای عضو علاوه بر آنکه به طور اصولی ماموریتهای مشترک را دنبال میکنند براساس ظرفیتهای تخصصی خود ماموریتهای جداگانهای نیز برعهده دارند. وزارت آموزش و پرورش علاوه بر فعالیتهای آموزشی وظیفه غربالگری و شناسایی افراد را به صورت جداگانه و با همکاری دستگاههای عضو سند ائتلاف ملی انجام میدهد.
وی بیان کرد: بعد از غربالگری، فعالیتهای آموزشی و ارجاع مدنظر است. این سند برای تمام دانشآموزان در پایههای تحصیلی مختلف تعریف شده است و امسال به صورت پایلوت در سه شهر کشور اجرا خواهد شد و سال تحصیلی آینده به صورت فراگیر در تمام شهرها با مدارس کشور اجرا خواهد شد.
**
معلمان مسئول غربالگری و شناسایی دانشآموزان در معرض آسیبمدیرکل دفتر مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعی وزارت آموزش و پرورش گفت: در سند ائتلاف ملی برای غربالگری دانشآموزان در معرض آسیبهای اجتماعی، تدابیر خاصی اتخاذ شده است. به عنوان مثال «چکلیست»هایی طراحی شده است که در سامانه جامع نظام مراقبت اجتماعی دانشآموزان پیاده خواهد شد. این «چکلیست»ها به گونهای تعریف شده که کاربرد و استفاده از آن دشوار نیست و معلمان میتوانند آن را به کار ببرند.
کیایی ادامه داد: در این «چکلیست»ها توجه ویژهای به معلمان و کلاس درس شده و هدف به گونهای است که معلمان در کلاس درس بتوانند دانشآموزان در معرض خطر را غربالگری کنند.
وی بیان کرد: علاوه بر طراحی «چکلیست»ها از همکاری سایر دستگاههای عضو سند ائتلاف ملی بهره خواهیم برد به گونهای که متخصصان و کارشناسان سایر دستگاهها برای غربالگری دانشآموزان در معرض آسیبهای اجتماعی با ما همکاری خواهند کرد همچنین از دادههای موجود در پایگاهها و بانکهای اطلاعاتی سایر دستگاهها استفاده خواهیم کرد.
منبع: