به گزارش سرویس علمی ایسنا، با ادامه افزایش استفاده از فناوری چاپ سه بعدی که تاثیر زیادی بر روی دنیای پزشکی گذاشته است، دانشمندان از این فناوری برای ساخت همه چیز از ستون فقرات تا پروتز فک بالا برای یک بیمار سرطانی استفاده میکنند.
ارتز به وسیلهای گفته میشود که به عملکرد اندام یا عضو کمک میکند. در برخی موارد استفاده از ارتز سبب بهبود عملکرد یا کاهش درد شده و از پیشرفت بدشکلی در اندام جلوگیری میکند. ارتزها از جنسهای مختلفی مانند چرم، پلاستیک، فلز یا ترکیبی از مواد مختلف به صورت پیش ساخته یا مخصوص هر فرد و متناسب با اندام هر فرد ساخته میشوند.
این پروژه جدید بر روی ایجاد یک ارتز توانبخشی برای کمک به بیماران مبتلا به فلج خفیف متمرکز شده است. این دستگاه پوشیدنی باید سبک و راحت باشد تا از آسیب رساندن به ضمیمه ضعیف شدهای که به آن متصل است (در این مورد منظور دست انسان است) جلوگیری کند.
این پروژه توسط دانشگاه فناوری لهستان و برای کمک به یک مرد 33 ساله انجام شد که دست وی تا حدی فلج بود و قادر به نگه داشتن دمبل یا انجام بازی تنیس و ورزشهای مورد علاقه اش نبود.
محققان برای مقابله با مشکل این بیمار از یک قالب گچی از دست راست بیمار و سپس استفاده از آن برای ایجاد یک مدل دقیق سهبعدی استفاده کردند. سپس از این مدل به عنوان یک راهنما در هنگام استفاده از نرم افزار CAD برای طراحی یک راه حل مکانیکی که به طور مستقیم به ارزیابی نیازهای بیمار میپرداخت، استفاده کردند.
بزرگترین بخش از دستگاه پوسته آن است که برای پوشش دهی سرتاسر مچ بیمار طراحی شده در حالی که بخشهای کوچکتر برای حمایت از انگشتان و تقلید از ساختار مفاصل ساخته شدهاند. مجموعهای از مکانیسمهای اهرمی به بخشهای مختلفی از دستگاه متصل شدهاند و یک اهرم تکی در پشت دست به ارتز اجازه می دهد تا به کاربر برای گرفتن و برداشتن اجسام کمک کند.
لازم به ذکر است که این طراحی جدید از بیش از 70 قسمت تشکیل شده که بیشتر این قسمتها از جمله پین کوچک که برای اتصال سیستم اهرم طراحی شده از طریق فناوری چاپ سه بعدی ساخته شدهاند.
به گفته محققان، این ارتز به اندازه کافی قوی است تا بیمار بتواند از آن در طول فعالیتهای فیزیکی خود استفاده کند.
این تیم امیدوارند که در آینده از این ارتزهای توانبخشی چاپ سه بعدی استفاده گستردهتری شود تا بتوان به طور قابل توجهی به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک کرد.
منبع: