به گزارش سرویس علمی ایسنا به نقل از اسپیس، این دستگاهها که توسط کمیسیون انرژی اتمی و انرژیهای جایگزین فرانسه (CEA) ساخته شدهاند، به زرادخانه فناوریهای نوین و غیرمخرب به کار گرفته شده برای بررسی چهار هرم مصر که بیش از 4500 سال قدمت دارند، افزوده شدهاند.
این چهار هرم شامل هرم بزرگ، هرم خفرع در جیزه، هرم Bend و هرم سرخ در دهشور هستند.
این پروژه که اسکن اهرام نام دارد، قرار است یک سال به طول بینجامد و توسط تیمی از محققان دانشکده مهندسی دانشگاه قاهره، شرکت Heritage در پاریس، موسسه نوآوری و نگهداری (HIP) تحت نظارت وزارت آثار باستانی مصر انجام خواهد شد. محققان بینالمللی از دانشگاه ناگویا، موسسه تحقیقات شتابدهنده پر انرژی در ژاپن و دانشگاه لاوال در کانادا نیز به این پروژه که جدای از تحقیقات برای اتاق اسرار آرامگاه شاه توت عنخآمون انجام میشود، پیوستهاند.
دستگاههای جدید موآن بر آشکارسازهای گاز با الگوی ریز موسوم به میکرومگاها تکیه دارند. این الگوها که بشدت دقیق هستند، برای بازسازی مسیرهای ذرات در فیزیک پر انرژی مورد استفاده قرار گرفتهاند. برای مثال ریزالگوهای میکرومگاها در تاسیسات شتابگر ملی توماس جفرسون نصب شدهاند.
این تلسکوپهای موآن به همراه فناوریهای گرمانگاری مادون قرمز، رادیوگرافی موآن و بازسازی سهبعدی که در حال حاضر برای بررسی اهرام مصر استفاده میشوند، بکار گرفته خواهند شد.
تاکنون محققان توانستهاند ناهنجاریهای حرارتی قابل توجهی را در سمت شرقی و شمالی هرم بزرگ در جیزه شناسایی کنند که احتمالا میتواند نشانگر یک حفره یا ساختار داخلی ناشناخته باشد.
تیمی از متخصصان موسسه تحقیقات پیشرفته دانشگاه نگویان در ژاپن، 40 آشکارساز موآن را درون محفظه پائینی هرم Bent در دهشور قرار دادهاند تا ذرات کیهانی را ضبط کنند.
این فناوری بر ذرات موآن تکیه دارد که بطور مستمر بر سطح زمین میبارند. آنها از بالای لایههای جو زمین نشات میگیرند که در آنجا در پی برخورد بین تابشهای کیهانی محیط کهکشانی و هسته اتمها در جو شکل میگیرند.
به گفته محققان، این ذرات بنیادی درست مانند پرتوهای ایکس که از درون بدن انسان گذشته و مشاهده اسکلت بدن را ممکن میسازند، با وزن حدود 200 برابر بیشتر از الکترنها میتوانند به سادگی از میان هر ساختاری حتی سنگهای بزرگ و ضخیم مانند کوهستانها عبور کنند.
آشکارسازهای مسطح نصب شده درون هرم به محققان اجازه میدهد مناطق پوچ را که موآنها بدون مشکل از میانشان میگذرند، از مناطق متراکمتر که این ذرات در آنها جذب یا منکسر میشوند، تشخیص دهند.
در حالی که آشکارسازهای موآن ژاپن درون اهرام مورد استفاده هستند، تلسکوپهای جدید موآن با استفاده از آشکارسازهای گاز در خارج این هرمها به کار گرفته خواهند شد.
گام بعدی دانشمندان، اعلام نخستین نتایج آشکارسازهای موآن نصب شده درون هرم Bend خواهد بود.
منبع: