خسرو جعفریزاده در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه منشأ بارشهای شهابی، بیشتر دنبالهدارهایی هستند که یکبار به خورشید نزدیک و سپس دور شدهاند، اظهار کرد: اکنون واژه "ستاره" از عبارت ستاره دنبالهدار حذف شده و تنها واژه دنبالهدار به کار میرود؛ زیرا دنبالهدارها اجرامی هستند که در منظومه شمسی به دور خورشید میگردند و این اجرام یا یکبار به خورشید نزدیک میشوند یا این دوره گردش به صورت متناوب ادامه مییابد؛ مواد تشکیل دهنده دنبالهدارها نیز آب یخزده، متان یخزده و برخی ترکیبات مانند ترکیبات کره زمین است، به همین دلیل وقتی یک دنبالهدار به سمت خورشید میآید در مدار خود تودهای از گردوغبار را بر جای میگذارد.
مدیر انجمن ستارهشناسی اهواز با اشاره به اینکه در سال 77 شمسی دنبالهداری به نام تمپلتاتل 55پی به خورشید نزدیک شد و این دنبالهدار با دوره تناوب خود 120 سال دیگر برمیگردد، گفت: وقتی این دنبالهدار به خورشید نزدیک شد، مقداری گردوغبار جدید در مدار خود بر جای گذاشت و توده بهجای مانده را تقویت کرد.
جعفریزاده افزود: هنگام عبور زمین از نقطه کانونی این توده، ذرات بهجای مانده از دنبالهدار در اثر برخورد با جوّ زمین و اصطکاک ناشی از آن، آتش گرفته و از سطح زمین به صورت بارش شهابی مشاهده میشوند که در این بارش شهابی، نقطه کانونی آن در صورت فلکی شیر واقع شده است و به همین دلیل به آن بارش شهابی اسدی یا شیری گفته میشود.
وی خاطرنشان کرد: هرچه این توده قویتر باشد، بارش شهابی نیز بیشتر است. در همان سال که این دنبالهدار به خورشید نزدیک شد، با توجه به تقویت این توده در سال بعد یعنی سال 77 بارش شهابی اسدی با بیش از 100 هزار شهاب در یک ساعت اتفاق افتاد؛ بارش شهابی اسدی بسیار معروف و یکی از پربارشترین بارشهای شهابی است.
مدیر انجمن ستارهشناسی اهواز ادامه داد: با این وجود در سال 78 میزان بارش شهابی اسدی به چهار هزار شهاب در یکروز کاهش پیدا کرد. این پدیده هر سال با عبور زمین از نقطه کانونی آن تکرار میشود؛ اما اکنون بارش شهابی اسدی ضعیف شده است. از سوی دیگر اشکالی که امسال وجود دارد و اجازه نمیدهد شهابها را ببینیم، «ماه بدر» در آسمان است.
جعفریزاده با بیان اینکه شاید شهابهای با قدر منفی چهار به بالا را بتوان مشاهده کرد، تصریح کرد: عکاسی از بارش شهابی اسدی نیز امسال بسیار دشوار است، زیرا «ماه بدر» به اوج بارش شهابی اسدی نزدیک شده است؛ با این وجود شاید بتوان در خارج از شهر تعداد بیشتری شهاب را رصد کرد.
وی اظهار کرد: در هر صورت بارش شهابی اسدی مانند بارشهای شهابی جباری، جوزایی، برساوشی و ربعی یکی از بهترین بارشهای شهابی در طول سال است و میتوان آن را در همه جای ایران و دنیا مشاهده کرد؛ اما شاید به دلیل وجود ماه در آسمان نتوان بهخوبی شهابها را مشاهده کرد.
مدیر انجمن ستارهشناسی اهواز با بیان اینکه این پدیده هر سال در شامگاه 26 یا 27 آبانماه تکرار میشود، گفت: اوج این پدیده در همان سالهای 78 و 79 بوده و از آن به بعد کاهش پیدا کرده است. شاید امسال تعداد شهابی که طی یک ساعت زمانی از کانون بارش بالای سر ما عبور میکند، به 100 شهاب برسد.
منبع: