به گزارش ایسنا، میثم هاشم خانی در همایش پیش دبستانی زیربنای عدالت آموزشی پایدار که در دانشگاه الزهرا در حال برگزاری است، با بیان اینکه مدیریت 11 میلیارد نفر ساعت از عمر کودکان و نوجوانان در هرسال در آموزش و پرورش، جلوگیری از محکومیت کودکان فقیر به فقر مادام العمر و ارتقای بهره وری بودجه در آموزش و پرورش از جمله ضرورت های آشنایی اقتصاددانان با آموزش و پرورش محسوب می شود اظهار کرد: اگر بخواهیم اقتصاد خود را مقاوم کنیم باید مشارکت اقتصادی تک تک شهروندان را افزایش دهیم.
وی افزود: جایگاه آموزش و پرورش درفقرزدایی، کلیدی است. بر اساس شاخص توزیع سواد سرپرستان خانوار در فقیرترین دهکهای درآمدی، 44 درصد سرپرستان خانوار در فقیرترین دهک های درآمدی، بیسواد هستند؛ 25 درصد دارای تحصیلات ابتدایی اند و حدود یک ششم آنها به دانشگاه رفتهاند.
این اقتصاددان با بیان اینکه باید علت ترک تحصیل افراد در دهکهای فقیر بررسی شود گفت: بر اساس شاخص هزینه کرد ماهانه زیر 1000 تومان برای آموزش فرزندان در خانوادههای فقیر باید گفت که 70 درصد خانوادهها در دهک های فقیر در سیستان و بلوچستان زیر 1000 تومان برای آموزش در هر ماه هزینه می کنند و پس از آن خانوارها در کردستان و بوشهر قرار دارند.
هاشم خانی افزود: در فقیرترین دهک درآمدی، هزینه سالانه آموزش کودکان در سال 93، 40 هزار تومان و در سال 94، 39 هزار تومان بوده است و نشان می دهد معمولا خانواده ها در فقر، اول هزینه آموزش را حذف می کنند.
مدیر موسسه مطالعاتی حامیان فردا با بیان اینکه حدود 67 درصد مردودی های اول و دوم دبستان در 9 استان دوزبانه کشور متمرکزند گفت: از این میزان 22 درصد در استان سیستان و بلوچستان متمرکز هستند. مطالعات ما نشان می دهد اگر یک درصد پوشش پیش دبستانی در این 9 استان افزایش یابد، 0.3 درصد از آمار مردودی های اول دبستان کاسته می شود.
به گزارش ایسنا، انسیه خزعلی، رییس دانشگاه الزهرا نیز در این همایش با بیان اینکه پیش دبستانی یکی از محورهای اساسی در مسیر عدالت و پرورش و کشف استعدادهای ایران اسلامی است گفت: این نفس عدالت است که وقتی و در جایی محرومیت بیشتر است تفاوت در تخصیص بودجه و رسیدگی بیشتر باید اعمال شود و رعایت مساوات در رسیدگی عین ناعدالتی است.
وی افزود: آموزش و سوادآموزی ارتباط تنگاتنگ با جنبههای مختلف فقر دارد.
رییس دانشگاه الزهرا با اشاره به دوره پیش دبستانی که حمایت های لازم به درستی از آن صورت نگرفته است گفت: ایجاد پیش دبستانی غیردولتی و غیراجباری در استان ها باعث شده کسانی که تمکن مالی دارند بتوانند از این امکانات استفاده کنند. اکنون 57 درصد مردم از دوره پیش دبستانی بهره مند می شوند.
خزعلی ادامه داد: در این میان مناطق دوزبانه از این فقر بیشتر رنج می برند. از چگونگی برنامه ریزی برای دوره پیش دبستانی نیز نباید غافل شد و باید آموزش ها از طریق زبان مادری بتدریج منتقل شوند.
منبع: