اخبار
پنجشنبه، 14 اردیبهشت 1396
در مقابل «نه» کم نياوريم

در مقابل «نه» کم نياوريم



انسان‌ها در شرايط مختلف با موقعيت‌هايي روبرو مي‌شوند که ممکن است درخواستشان اجابت نشود. مثلا طالب شغلي هستيم اما در پذيرش رد مي‌شويم، با کسي تماس مي‌گيريم اما جواب تماس تلفني ما را نمي‌دهد، وارد خانه کسي مي‌شويم اما با روي باز از ما استقبال نمي‌کند، از کسي درخواستي مي‌کنيم و او با جواب «نه» درخواست ما را رد مي‌کند بخشي از اين موارد جزو انکار شدن‌هاي کلامي است

با طرد شدن کلامي و غيرکلامي آشنا شويد

انسان‌ها در شرايط مختلف با موقعيت‌هايي روبرو مي‌شوند که ممکن است درخواستشان اجابت نشود. مثلا طالب شغلي هستيم اما در پذيرش رد مي‌شويم، با کسي تماس مي‌گيريم اما جواب تماس تلفني ما را نمي‌دهد، وارد خانه کسي مي‌شويم اما با روي باز از ما استقبال نمي‌کند، از کسي درخواستي مي‌کنيم و او با جواب «نه» درخواست ما را رد مي‌کند بخشي از اين موارد جزو انکار شدن‌هاي کلامي است اما انکار شدن‌هاي غيرکلامي براي زماني است که با روي باز پذيرفته نمي‌شويم. گاهي در جمعي کلامي به زبان مي‌آوريم که مورد پسند ديگران نيست و اين مورد هم در گروه طرد شدن‌هاي غيرکلامي قرار مي‌گيرد. انکار شدن غيرکلامي ممکن است در شيوه لباس پوشيدن ما هم اتفاق بيفتد. مثلا لباسي مي‌پوشيم که در يک جمع مورد تاييد ديگران نيست و صدها مورد از اين نوع مي‌توان مثال زد که جزو انکار شدن کلامي يا غيرکلامي باشند.

اهميت بيشتر، دلخوري بيشتر

در مواقعي که كسي با طرد شدن کلامي يا غيرکلامي روبرو مي‌شود، احساس مي‌کند به‌صورت ذاتي پذيرفته نشده است. يعني شخص با خود تصور مي‌کند کسي که به او جواب «نه» داده است به‌صورت کلي وجود حقيقي او را نپذيرفته و با يک نه شنيدن ساده کل شخصيت خود را زير سوال مي‌برد. در اين مواقع «نه» شنيدن به موضوعي آزاردهنده تبديل مي‌شود. البته ناراحت شدن فرد به چند عامل بستگي دارد اينکه شخصي که به او «نه» گفته است تا چه اندازه برايش اهميت داشته باشد. هر چقدر درجه اين اهميت بيشتر باشد، ناراحتي و دلخوري از طرد شدن بيشتر مي‌شود و ديگر اينکه آن خواسته تا چه اندازه براي شخص درخواست‌کننده اهميت داشته که اجابت نشدن آن باعث دلخوري شود، اما گروهي ديگر از افراد در مقابل شنيدن «نه» يا جواب رد شنيدن به کلي نااميد مي‌شوند چون به دنبال تاييد ديگران هستند و وقتي از سوي آنها طرد شوند، دچار آزردگي خواهندشد و به همين دليل تحمل طرد شدن را ندارند . اين آدم‌ها با پذيرفته شدن احساس وجود مي‌کنند و به نوعي اعتماد به‌نفس مي‌گيرند.

تنها گزينه بهترين گزينه نيست
دليل اصلي که بيشتر افراد بعد از تکذيب شدن يا «نه» شنيدن و مواردي از اين دست، دچار ناراحتي مي شوند، اين است که شخص براي خودش گزينه‌هاي محدودي در نظر مي‌گيرد. براي مثال سال‌ها درس مي‌خواند و همه برنامه‌ريزي زندگي و آينده‌اش را بر مبناي قبولي در کنکور قرار مي‌دهد يا شخصي همه اميدش اين است که در مصاحبه شغلي پذيرفته شود اما اين اتفاق نمي‌افتد. نتيجه اين مي‌شود که با رد شدن درخواست فرد به يکباره همه اميد خود را از دست مي‌دهد و واکنش بسيار شديد در مقابل اين اتفاق از خود نشان مي‌دهد چون فقط يک گزينه براي خودش در نظر گرفته است اما اگر افراد براي خود گزينه هاي بيشتري در نظر بگيرند، کمتر دچار نااميدي و يأس بعد از «نه» شنيدن مي شوند.

اين اشتباه را مرتکب نشويد
متاسفانه وقتي افراد با جواب «نه» روبرو مي‌شوند به گزينه‌هاي آسان پناه مي‌برند. براي مثال وقتي فرد در شغل مورد نظرش موفق نشد، به کارهاي غيراخلاقي و جرم دست مي‌زند يا اگر دوستان فرهيخته‌اش او را تاييد نکردند، سراغ افرادي مي‌رود که از او در سطح پايين‌تري قرار دارند چون مطمئن است که در جمع آنها تاييد مي‌شود. در واقع اين يک آسيب است و شخص بعد از مدتي احساس پشيماني مي‌کند. بهتر است در اين شرايط مراقب واکنش‌هايمان باشيم که بعدها پشيمان نشويم.

منبع: بیتوته