به گزارش ایسنا و به نقل از ساینس، در حال حاضر دانشمندان میدانند زمین بخصوص از طریق گیاهانی که کربن را از طریق فتوسنتز جذب میکنند تنفس کربنی دارد. این کربن در صخرهها، گیاهان، اقیانوسها، اتمسفر و خاک ذخیره میشود و چرخه کربن پیوسته ادامه دارد.
درک چرخه کربن به دلیل ذخیره سوختهای فسیلی، کمک به تنظیم دمای زمین و رشد گیاهان اهمیت بسزایی دارد. کربن موجود در اتمسفر موجب حیات موجودات دریایی و فتوسنتز پلانکتونها میشود.
به دلیل شناخت ناکافی از این عملکرد زمین، دانشمندان ناسا به کمک دانشگاه اوکلاهاما بر روی چرخه کربن زمین تحقیق میکنند. به همین منظور ماهواره GeoCarb را برای رصد چرخه کربن زمین راهاندازی کردند تا هم بر روی گیاهان سالم و هم تبادل گازها(دیاکسیدکربن، منواکسیدکربن و متان) بین زمین و اتمسفر تحقیق کنند.
این ماهواره 22 هزار مایل بالاتر از خط استوا قرار گرفته و فلورسانس خورشیدی(نشانهای از تغییرات در فتوسنتز و فشار گیاهان) و میزان گازها در اتمسفر را کنترل میکند. میزان بزرگنمایی آن از زمین سه تا 6 مایل است. هدف از این ماموریت درک منشا کربن و سپس مکان ذخیره آن است.
محققان با بررسی بیشتر دریافتند غلظت گاز دیاکسیدکربن در هاوایی بیش از دیگر مناطق بوده و افزایش این میزان تحت تاثیر تغییر فصول و مراحل بیولوژیکی است. همچنین میزان CO2 در نیمکره شمالی طی بهار و تابستان کاهش و دوباره در پاییز و زمستان افزایش مییابد.
هر ساله این مراحل قدری متفاوت است. در برخی سالها زیست کره co2 بیشتری در اتمسفر منتشر میکند. دانشمندان قصد دارند علت این تغییر را بیابند تا چگونگی چرخه کربن مشخص شود.
با درک بهتر چرخه کربن زمین و تاثیر گیاهان، سوختهای فسیلی، جنگل و انسان بر روی آن دانشمندان با درک بهتری آینده زمین را پیشبینی خواهند کرد.
منبع: