به گزارش ایسنا، یکی از ویژگیهای قارچها ریشههای بسیار باریک و گسترده است. این ویژگی سبب میشود که یک شبکه سراسری در جنگل بوجود بیاید و درختان با استفاده از آن مواد غذایی مورد نیاز یکدیگر را تامین کرده و بعلاوه با یکدیگر ارتباط داشته باشند.
مواد شیمیایی و معدنی منتقل شده بین درختان از ریشه یک درخت و با استفاده شبکه قارچی مابین ریشهها به ریشه درخت دیگر میرسد.
در زمان خطر درختان از این شبکه برای هشدار دادن به دیگر درختان استفاده میکنند. برای مثال در زمان حمله حشرات و آفات و یا وقوع پدیدههای طبیعی مانند خشکسالی، درختان با ارسال پیام همنوعان خود را باخبر میکنند.
درختان قویتر با استفاده از این شبکه میتوانند به همنوعان ضعیفتر خود کمک کنند. درختانی که ارتفاع کمتری دارند و از نور کمتری بهره میبرند از منابعی که درختان بلندتر در اختیار آنها میگذارند استفاده میکنند تا بتوانند به حیات خود ادامه بدهند.
این ارتباطات در ۹۰ درصد گیاهان و درختان دیده میشود و به همین دلیل به ارتباطات ریشههای قارچها، اینترنت طبیعی زمین میگویند.
در این شبکه مقادیر قابل توجهی از فسفر، نیتروژن، آب و کربوهیدرات جابجا میشود که علاوه بر غذارسانی سبب تقویت سامانه ایمنی درختان میشود.
به کمک این شبکه گیاهانی که قادر به فتوسنتز و غذاسازی نیستند میتوانند انرژی مورد نیاز خود را به دست بیاورند. برای مثال گیاهی به نام "فانتوم ارکید"(Phantom Orchid) از جمله این گیاهان است که کربن مورد نیاز خود را از شبکه قارچی و از درختان دیگر به دست میآورد.
این همکاریها همیشه دوام ندارند و نمونههایی از رقابت بین همنوعان در شرایط خاص دیده شده است که در این حالت درختان با انتشار مواد شیمیایی در شبکه تلاش میکنند رقبای خود را در مسابقه برای منابع مختلف نظیر آب و مواد معدنی شکست دهند.
زمانی که تغییرات اقلیمی و یا فعالیتهای انسانی در مناطق پوشیده از درخت گسترش یابد این شبکه دچار اختلال شده و در واقع از بین رفتن یک درخت میتواند تاثیری سراسری در چندین درخت دیگر ایجاد کند.جود چنین شبکهای از قرن نوزدهم در بین دانشمندان مطرح شده بود اما اولین بار در سال ۱۹۷۰ "پاول استامتس"(Paul Stamets) محقق آمریکایی موفق شد با استفاده از میکروسکوپ الکترونی انتقال مواد را در این شبکه مشاهده کند همچنین گروهی از محققان دانشگاه کشاورزی جنوب چین موفق شدند انتشار مواد شیمیایی از ریشه درختان را برای دفاع از خود در سال ۲۰۱۰ مشاهده کنند.
منبع: ایسنا