اخبار
پنجشنبه، 03 خرداد 1397
 چرا گاهی حوصله هیچ کاری ندارید؟

چرا گاهی حوصله هیچ کاری ندارید؟


وقتی شما با کار یا امری مواجه می‌شوید که قلبا نمی‌خواهید انجامش بدهید، این حالت می‌تواند به شما استرس بدهد. کنار گذاشتن این کارها و فاصله گرفتن از آن‌ها، یکی از شیوه‌های به‌دست آوردن آرامش در کوتاه‌مدت است. اما بخش تاریک ماجرا این است که شما در زمان آینده باید کار مورد نظر را انجام بدهید و همین وضعیت می‌تواند احساس گناه یا خشم را در شما برانگیخته کند و استرس‌تان را افزایش بدهد.
آیا مراجعه شما به پزشک، همیشه به یک آینده نامعلوم موکول می‌شود؟ آیا قصد دارید که پارکینگ را تمیز کنید یا قبض‌های خودتان را بپردازید، اما درنهایت معلوم نیست که این کارها را چه زمانی انجام بدهید؟ از سر باز کردن و به تاخیر انداختن کارها و اموری که باید هرچه زودتر انجام شوند، اصطلاحا تعویق نامیده (procrastination) می‌شود؛ کاری که همه ما گاهی اوقات انجامش می‌دهیم.
با این‌ حال، اگر همیشه در به انجام رساندن کارها و وظایف عادی مشکل دارید، احتمالا پای مشکل بزرگ‌تر و اساسی‌تری در میان است. اگر بتوانید که دلیل این مشکل را پیدا کنید، در ادامه می‌توانید بهتر از وقت خودتان استفاده کنید.

آیا استرس دارید؟
وقتی شما با کار یا امری مواجه می‌شوید که قلبا نمی‌خواهید انجامش بدهید، این حالت می‌تواند به شما استرس بدهد. کنار گذاشتن این کارها و فاصله گرفتن از آن‌ها، یکی از شیوه‌های به‌ دست آوردن آرامش در کوتاه‌مدت است. اما بخش تاریک ماجرا این است که شما در زمان آینده باید کار مورد نظر را انجام بدهید و همین وضعیت می‌تواند احساس گناه یا خشم را در شما برانگیخته کند و استرس‌تان را افزایش بدهد.
اگر استرس و تنش به اندازه‌ای شدید باشد که شما را از پرداختن به کار مورد نظرتان دور نگه دارد، با کمی دقت متوجه خواهید شد که این وضعیت می‌تواند جنبه‌های دیگری از زندگی شما را هم آشفته کند. مهم‌ترین این مشکلات عبارت‌اند از اختلال در خواب، مواجهه با افکار مسابقه‌ای (Racing thoughts)، کمبود انرژی یا اختلال در تمرکز، سردرد و تنش عضلانی.
بنابراین، سعی کنید که خلق‌وخوی خودتان را با این راه‌ها کنترل کنید: ورزش منظم، استفاده محدود از کافئین (چون می‌تواند استرس را تشدید کند) و خواب به اندازه کافی. همچنین با پزشک درباره وضعیت خلق‌وخویی خودتان و افکار در ذهن‌تان مشورت کنید.

آیا مساله می‌تواند ناشی از بیش‌فعالی باشد؟
اختلال بیش‌فعالی/کم‌توجهی (ADHD) بر رفتار افراد تاثیر منفی می‌گذارد. افراد مبتلا به ADHD عمدتا در تصمیم‌گیری مشکل دارند و قادر به انجام دادن کارها و وظایف پیش از مهلت نهایی نیستند. بعضی از آنان هم شدیدا با فعالیت‌هایی که در اطراف‌شان وجود دارد، مشغول می‌شوند. البته بعضی از آن‌ها هم در برنامه‌ریزی ناتوان هستند یا به‌راحتی از پیگیری کارها ناامید می‌شوند.
دیگر علائم ADHD عبارت‌اند از خیال‌بافی (Daydreaming)، فراموش کردن یا رها کردن چیزها،‌ مرتکب شدن به اشتباهات ناشی از بی‌دقتی، ریسک کردن با خطر بالا، بی‌قراری و بدخلقی کردن.
داروها عمدتا می‌توانند به کنترل بسیاری از علائم این اختلال کمک کنند. درمان‌های رفتاری-شناختی هم که به شناسایی الگوهای فکری منفی و تغییر دادن آن‌ها کمک می‌کنند، می‌توانند مدیریت زمان را برای بسیاری از افراد مبتلا به ADHD راحت‌تر کنند.

آیا خسته هستید؟
اراده و توان روزانه شما تغییر می‌کند و این تغییر به امور متعددی بستگی دارد،‌ از جمله خواب کافی. اگر در شب گذشته کمتر از ۶ ساعت خوابیده باشید، مقابله با حواس‌پرتی‌ها و همچنین حفظ تمرکز در درازمدت برای به پایان رساندن کارها برای مغز واقعا سخت می‌شود. دیگر نشانه‌های کمبود خواب عبارت‌اند از احساس خواب‌آلودگی یا خوابیدن ناگهانی هنگام تماشای تلویزیون یا خواندن کتاب، احساس تحریک‌پذیری عصبی،‌ خواب زیاد در آخر هفته و به‌ سختی بیدار شدن در ساعات صبح.
برای این‌که خواب شبانه خوبی داشته باشید، باید زمان خوابیدن و زمان بیدار شدن را براساس یک روال همیشگی تنظیم کنید. همچنین سیگار نکشید، در مصرف کافئین زیاده‌روی نکنید و در ساعات نزدیک به خواب شبانه اصلا غذاهای سنگین نخورید.

منبع: تبیان